Când se va vota pentru aderarea României la Schengen. În urmă cu 11 ani s-au opus Olanda și Finlanda

Miercuri, 05 Octombrie 2022, ora 22:37
6020 citiri
Când se va vota pentru aderarea României la Schengen. În urmă cu 11 ani s-au opus Olanda și Finlanda
Sediul Comisiei Europene de la Bruxelles

Guvernele Uniunii Europene vor vota în decembrie cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Ministrul ceh al Afacerilor de Externe, Mikulas Bek, a declarat că statele membre ”se angajează să pregătească terenul pentru o discuţie concretă privind ridicarea controalelor la frontierele interne cu Bulgaria şi România”, relatează Euractiv.com.

În 2011, subiectul a fost votat de miniştrii naţionali, dar aderarea a fost blocată de guvernele Olandei şi Finlandei, iar aderarea la Spaţiul Schengen necesită unanimitate.

”Preşedinţia cehă se angajează să facă progrese pentru a permite Bulgariei şi României să facă parte pe deplin din Spaţiul Schengen”, a declarat ministrul ceh al Afacerilor UE, Mikulas Bek, miercuri, în timpul unei dezbateri pe acest subiect în Parlamentul European.

”În acest sens, ne angajăm cu statele membre să pregătim terenul pentru o discuţie concretă privind ridicarea controalelor la frontierele interne cu Bulgaria şi România. În efortul nostru de a asigura unanimitatea necesară în Consiliu, preşedinţia a facilitat vizitele experţilor în Bulgaria şi România săptămâna viitoare, aşa cum au fost stabilite de Comisie”, a mai spus Bek.

Majoritatea parlamentarilor susțin intrarea în Schengen

O majoritate clară a deputaţilor europeni sprijină ridicarea controlului la frontieră pentru cele două ţări şi va vota o rezoluţie pe această temă în sesiunea plenară din perioada 17-20 octombrie.

Doar gruparea Identitate şi Democraţie (ID) este împotrivă. Guido Reil, din partidul ”Alternative für Deutschland”, a catalogat România drept ”Vestul Sălbatic” în mijlocul Europei, făcând referire la nivelurile de corupţie şi crimă organizată în cele două ţări.

”Avem două state membre UE care îndeplinesc toate condiţiile pentru a adera la acest domeniu. Sunt pregătiţi pentru Schengen, dar încă aşteaptă unda verde a Consiliului din 2011. Au trecut 11 ani, dar nu a fost înregistrat niciun progres. Acest lucru este pur şi simplu inacceptabil”, a declarat preşedintele Partidului Popular European, Manfred Weber.

Nu există clasa întâi şi a doua sau nu există motive obiective pentru a refuza Bulgariei şi României acest succes. Au făcut toţi paşii necesari şi permiteţi-mă să-i asigur pe prietenii noştri din Sofia şi Bucureşti: aveţi sprijinul nostru, locul vostru este în Schengen”, a adăugat el.

”Blocadă” discriminatorie

În mod similar, preşedinta S&D, Iratxe, Garcia Perez a descris ”blocada în Consiliu” ca fiind ”discriminatorie”.

”Vorbim mult despre solidaritate, dar trebuie să se aplice tuturor. Nu poţi cere solidaritate din partea Bulgariei şi României când Uniunea Europeană nu îşi respectă propriile angajamente. Este cea mai bună reţetă pentru a alimenta nemulţumirea faţă de Europa şi sprijinul pentru mesajele populiste antieuropene”, a adăugat ea.

Stânga susţine decizia, dar consideră că există un model de schimb între libertatea de mişcare şi violenţa împotriva migranţilor şi refugiaţilor la graniţe.

”Cred cu tărie în libera circulaţie a tuturor, dar mi se pare foarte greu să separ extinderea Schengen de violenţa care are loc la marginile Europei”, a declarat Clare Daly. ”UE pare să fi dezvoltat un obicei de a recompensa comportamentul îngrozitor cu libera circulaţie”, a mai spus ea, menţionând Bulgaria şi România.

Citește și:
Politicieni din Austria critică decizia Guvernului de a bloca aderarea României la Schengen: ”E doar dovada propriului eşec”
Politicieni din Austria critică decizia Guvernului de a bloca aderarea României la Schengen: ”E doar dovada propriului eşec”
Mai mulţi politicieni austrieci, atât din opoziţia social-democrată şi liberală, cât şi din rândul partidului conservator de guvernământ, au criticat, înaintea reuniunii de joi a...
Austria își menține decizia de a se opune aderării României la Schengen. Anunțul ministrului de Interne de la Viena
Austria își menține decizia de a se opune aderării României la Schengen. Anunțul ministrului de Interne de la Viena
Ministrul austriac de Interne Gerhard Karner a reafirmat miercuri, 7 decembrie, la postul public de radio ORF, hotărârea ţării sale de a se opune prin veto aderării României şi Bulgariei la...