Schimbul de prizonieri ce a avut loc joia trecută a fost ridicat în slăvi de mulți din Occident și Rusia, după ce 16 deținuți au fost eliberați din ghearele Kremlinului, relatează Politico. Dar pentru majoritatea celor 1.000 de prizonieri politici care zac în centrele de detenție și coloniile penale din Rusia, calvarul continuă, iar pentru rudele lor speranțele că îi vor vedea în curând pe cei dragi devin tot mai mici.
„Au fost ca 48 de ore într-un montagne russe, a fost extenuant”, a povestit Anne Fogel.
Spre deosebire de alți trei americani, fratele lui Anne, Marc Fogel – un fost profesor de 63 de ani de la Școala Anglo-Americană din Moscova – a rămas într-o închisoare din Rusia.
Fogel a fost arestat în august 2021 și acuzat că a făcut contrabandă cu droguri, după ce a fost prins cu marijuana pe aeroportul Șeremetievo din Moscova, cu toate că avea rețetă prescrisă de doctor pentru dureri de spate. El a fost condamnat la 14 ani de închisoare.
În timp ce zvonurile legate de un schimb de prizonieri au început să circule săptămâna trecută, Anne a aflat cu groază că fratele ei nu va face parte nici de data asta din grupul de americani eliberați – este pentru a treia oară la rând când Fogel este exclus de pe listă.
„Marc se răsucește de durere acum, a spus că se dă bătut. Știu că este o persoană rezistentă și știu că va ieși din situația asta, dar mi se frânge inima”, a spus Anne pentru Politico. Vestea că va rămâne la închisoare „l-a dărâmat”.
Detaliile despre cum a fost întocmită lista cu prizonierii care au fost eliberați și care îi cuprinde, printre alții, pe fostul pușcaș marin Paul Whelan, jurnalistul Evan Gershkovich și politicianul rus de opoziție Vladimir Kara-Murza, sunt secrete pe care diplomații implicați în negocieri s-ar putea să nu le dezvăluie niciodată. Dar este clar că majoritatea celor aproximativ 1.000 de deținuți politici care zac în centrele de detenție și coloniile penale din Rusia nu au fost nici măcar aproape de a fi eliberați. Pentru ei și susținătorii lor, înțelegerea la care s-a ajuns săptămâna trecută le oferă un licăr de speranță, dar în același timp demonstrează că finalul coșmarului prin care trec este încă departe.
Deținuții ”invizibili” ai lui Putin
În timp ce cazurile străinilor închiși în Rusia sunt cele mai mediatizate, cei mai mulți deținuți politici din închisorile lui Vladimir Putin sunt cetățeni ruși. Pentru lumea exterioară și o mare parte din societatea rusă obișnuită cu propaganda televiziunii de stat, acești deținuți politici sunt aproape invizibili.
Pentru activiștii care luptă pentru eliberarea lor, ei sunt niște eroi.
Unul dintre deținuții politici care, în mod surprinzător, nu a fost eliberat este politicianul de opoziție Alexei Gorinov, primul care a primit o pedeapsă cu închisoarea foarte mare doar pentru că a criticat invazia rusească a Ucrainei. În iulie 2022, el a primit șapte ani de închisoare. Gorinov (63 de ani) a primit noi acuzații, de această dată pentru că ar fi „justificat terorismul în public”, după ce a discutat războiul din Ucraina cu alți deținuți.
În afară de Gorinov, mai sunt și alți prizonieri de marcă, precum Iuri Dmitriev, un istoric al represiunii sovietice care a fost condamnat la închisoare cu mulți ani înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.
Alții au devenit victimele luptei contra libertății de exprimare purtată de Kremlin, cum a fost cazul Svetlanei Petriciuc și Evgheniei Berkovici, care au fost acuzate că „justifică terorismul” într-o piesă de teatru.
Avocatul lui Gorinov, Denis Ședov, a spus că are sentimente conflictuale legate de schimbul de prizonieri de săptămâna trecută: pe de-o parte, este bine „pentru ei personal, dar și pentru ruși, să vadă că liderii lor democratici nu vor muri în închisori și că există o speranță pentru schimbare”, dar, pe de altă parte, asta nu va schimba cu nimic direcția în care regimul lui Putin se îndreptă. „Represiunea este parte din politica lor”.
Schimbul de prizonieri de săptămâna trecută este cel mai mare astfel de acord încheiat între Rusia și SUA de la încheierea Războiului Rece. În același timp, este un eveniment unic în istoria Americii, a Rusiei și a Germaniei care a implicat șapte guverne de pe trei continente și în urma căruia 24 de persoane au fost eliberate, în total.
Kremlinul vrea să promoveze mesajul că Rusia poate fi un partener de negociere de încredere, într-o perioadă în care se aud tot mai multe voci care cer încheierea unui acord de pace în Ucraina, chiar și în unele cercuri din Occident. O privire mai atentă la detaliile înțelegerii arată, însă, exact opusul, potrivit Politico.
Inițial, înțelegerea trebuia să îl includă și pe Alexei Navalnîi, după cum amintesc mereu aliații fostului lider al opoziției din Rusia, informație confirmată și de consilierul pentru securitate națională a Statelor Unite, Jake Sullivan.
Ideea originală era ca Navalnîi să fie eliberat în schimbul lui Vadim Krasikov, asasinul FSB condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea unui disident cecen. Dar, în timp ce aveau loc discuțiile, Navalnîi a dispărut dintr-o dată, în luna decembrie a anului trecut. A reapărut apoi într-o colonie penală din zona arctică, iar în doar câteva săptămâni a murit.
Potrivit echipei lui Navalnîi, Putin a aprobat personal uciderea lui Navalnîi, bazându-se pe faptul că moartea lui nu va periclita eliberarea lui Krasikov. Dacă este adevărat, atunci Putin a avut dreptate.
Schimbul de prizonieri încalcă regulile oficiale
Există o convenție potrivit căreia, într-un schimb de prizonieri, fiecare deținut ar trebui să fie dat la schimb pentru cineva cu o funcție asemănătoare – un spion pentru un alt spion, un soldat pentru un alt soldat și așa mai departe.
Înțelegerea de săptămâna trecută a dat peste cap această regulă neoficială. Rusia a urcat în avion jurnaliști, politicieni și un istoric, printre alții. La schimb, au primit spioni, infractori cibernetici și un ucigaș cu legături clare cu Kremlinul, care au fost primiți cu covorul roșu de către Putin.
În loc să se arate rușinați de acest contrast, Moscova a făcut un spectacol din întreg evenimentul. Putin i-a întâmpinat personal pe foștii deținuți și i-a adus cu el și pe șeful FSB, Alexander Bortnikov, și ministrul Apărării, Andrei Belousov.
Putin l-a îmbrățișat pe Krasikov și le-a transmis tuturor celor din grup că vor discuta despre „viitorul” lor în curând. În Rusia lui Putin, patrioții sunt răsplătiți cu decorații de stat și funcții politice. Trădătorii, pe de altă parte, sunt înlăturați: ori prin moarte subită, precum în cazul lui Navalnîi, prin trimiterea după gratii sau, dacă sunt foarte norocoși, printr-un schimb de prizonieri ca cel de joia trecută.
Alexander Baunov, un fost diplomat rus, care este acum profesor la Centrul Carnegie Rusia Eurasia, a declarat că, odată cu schimbul de prizonieri, Kremlinul le semnalează rușilor că „nu ar trebui să le fie frică să comită crime în numele regimului. Patria îi va salva.”
Bineînțeles, asta îl motivează pe Putin să ia noi ostatici, să mărească numărul de prizonieri politici”, le-a spus Ilia Iașin, unul dintre disidenții ruși eliberați săptămâna trecută. „Asta fac dictatorii”.
Discuțiile legate de acest schimb de prizonieri au durat ani de zile, iar șansele ca ceva asemănător să se repete prea curând sunt foarte mici. Pentru sora lui Marc Fogel, este o perspectivă profund dezamăgitoare. Anne este furioasă și acuză guvernul american că a prioritizat eliberarea disidenților ruși în detrimentul fratelui ei.
„Ne-am jucat mâna”, a spus ea.
În timp ce discuțiile despre schimbul de prizonieri erau aproape de finalizare, autoritățile ruse pregăteau deja noi cazuri împotriva mai multor jurnaliști acuzați că aveau legături cu Navalnîi.
Daniel Holodnîi, un tehnician TV care a lucrat la canalul de YouTube al lui Navalnîi, și trei dintre avocații fostului lider al opoziției ruse, se află deja la închisoare. „Aceasta nu este o dezghețare [a relațiilor] sau un act de umanitate”, a scris Dmitri Kolezev despre schimbul de prizonieri.
„Kremlinul are nevoie de spionii lor, așa că a strâns ostatici și a dat la schimb câțiva dintre ei. Alții rămân la închisoare.” Vestea bună pentru ei este că schimbul de prizonieri arată că există guverne occidentale care sunt pregătite să îi ajute. Vestea proastă este că și Putin știe asta.
un pitic kracanat , fost sofer de taxi, un kgb-ist imputit ce se... Vezi tot