Oamenii de știință de la organismul interguvernamental IPCC din cadrul ONU dau un avertisment dur omenirii, într-un raport recent. Experții anunță că timpul se termină în anul 2030 pentru umanitate, pentru a evita creșterea globală a temperaturilor cu peste 1,5 grade Celsius. Șansa de a opri încălzirea Pământului ar putea fi pierdută, dacă nu se opresc emisiile de carbon nocive, iar catastrofele vor lovi necruțător planeta noastră, nemaiexistând un punct de întoarcere în viitor.
Oamenii de știință spun că bugetul de carbon va dispărea până în 2029 la ratele actuale de emisie. Potrivit unui nou studiu al IPCC, șansa de a stopa încălzirea Pământului cu mai mult de 1,5 °C peste nivelurile preindustriale ar putea fi pierdută în doar șase ani, potrivit Daily Mail.
În prezent, omenirea emite în jur de 40 de gigatone de emisii de CO2 pe an, așa că până în 2029 se va produce prea mult.
Estimările actuale ale IPCC, organismul Națiunilor Unite privind schimbările climatice care este cea mai importantă autoritate din lume în domeniul științei climatice, arată că Pământul e pe drumul spre o încălzire de aproape 3°C până în 2100, cu emisiile globale în continuare în creștere în 2023.
Oamenii de știință au spus că o creștere cu 3 grade C ar fi catastrofală pentru oameni și alte forme de viață de pe Pământ, unii avertizând că încălcarea chiar și a limitei de 1,5 grade C ar putea declanșa puncte de răsturnare, cum ar fi topirea ghețarilor polari, care ar putea determina încălzirea planetei independent de emisiile umane.
Dr. Robin Lamboll, de la Centrul pentru Politici de Mediu din Imperial College din Londra și autorul principal al studiului, a declarat: „Descoperirea noastră confirmă ceea ce știm deja - nu facem suficient pentru a menține încălzirea sub 1,5°C.
„Bugetul rămas este acum atât de mic încât schimbări minore în înțelegerea noastră despre lume pot duce la modificări proporționale mari ale bugetului. Cu toate acestea, estimările indică mai puțin de un deceniu de emisii la nivelurile actuale. „Lipsa de progres în ceea ce privește reducerea emisiilor înseamnă că putem fi din ce în ce mai siguri că fereastra pentru menținerea încălzirii la niveluri sigure se închide rapid.”
Timpul nu mai are răbdare cu omenirea
Multe țări au stabilite obiective pentru a deveni la nivelul de emisii zero net pe la mijlocul acestui secol, ceea ce înseamnă că cantitatea de emisii introduse în atmosferă este egală cu cea eliminată fie de natură, fie de tehnologie.
Pădurile, zonele umede și oceanele restaurate pot începe să atragă mai mult carbon din atmosferă decât este emis, răcind temperatura Pământului, deși efectul precis rămâne în mare parte o presupunere.
Dr. Lamboll a spus: „În această etapă, cea mai bună presupunere a noastră este că încălzirea și răcirea opuse se vor anula aproximativ reciproc după ce ajungem la zero net. „Cu toate acestea, abia atunci când reducem emisiile și ne apropiem de zero net vom putea vedea cum vor arăta ajustările de încălzire și răcire pe termen lung.
„Fiecare fracțiune de grad de încălzire va îngreuna viața oamenilor și ecosistemelor. Acest studiu este încă un avertisment din partea comunității științifice. Acum depinde de guverne să acţioneze.'
Profesorul Niklas Höhne, director și CEO, New Climate Institute, Köln a declarat: „Studiul actual arată un lucru mai presus de orice: va fi foarte, foarte strâns pentru limita de 1,5 grade. Este aproape irelevant dacă bugetul este epuizat în șase ani - așa cum sugerează acest studiu - sau în zece ani, așa cum se credea anterior, dacă emisiile rămân aceleași. Este extrem de strâns oricum. Și asta nu este o descoperire nouă.
„Dar asta nu înseamnă în niciun caz că ar trebui să renunțăm, ci dimpotrivă. Arată că fiecare tonă de dioxid de carbon economisită este cu atât mai importantă cu cât bugetul este extrem de strâns”.