Organismul interguvernamental pentru schimbări climatice (IPCC) din cadrul Națiunilor Unite a publicat recent un ultim raport în care trage un semnal de alarmă omenirii, un ultim avertisment pentru a opri dezastrul global. Experții au spus ”acum sau niciodată” trebuie acționat pentru reducerea emisiilor de carbon cu 50%, pentru a limita creșterile catastrofale de temperatură și deteriorările climatice.
Reduceri ”rapide, profunde și imediate” ale emisiilor globale de dioxid de carbon, care trebuie să înceapă să scadă până în 2025 și să se reducă la jumătate până în 2030, trebuie făcute imediat în fiecare sector al societății dacă vrem să rămânem la sau sub pragul periculos de creștere al temperaturii cu 1,5 grade Celsius, se spune în noul raport IPCC, conform Live Science.
”Suntem pe o cale rapidă spre dezastrul climatic: marile orașe sub apă, valuri de căldură fără precedent, furtuni terifiante, lipsă generalizată de apă și dispariția a unui milion de specii de plante și de animale”, a spus secretarul general al ONU, Antonio Guterres.
”Unele guverne și lideri mondiali spun un lucru, dar fac altul. Mai simplu spus, mint. Și rezultatele vor fi catastrofale”, a adăugat Guterres.
Raportul reprezintă produsul a două săptămâni de negocieri virtuale între 278 de oameni de știință din domeniul climatic și oficiali din aproape 200 de țări, care au verificat rezumatul de 63 de pagini adresat politicienilor din întreaga lume.
Fenomenul nevăzut care deformează planeta: O forță trage de la ecuator VIDEO
Rapoartele IPPC durează de obicei între 6 și 7 ani până când se finalizează, ceea ce înseamnă că acesta este ultimul avertisment al organismului ONU înainte de ireversibilitatea climei globale.
Despre aceasta oamenii de știință spun că va duce la prăbușirea majorității straturilor de gheață din Groenlanda și vestul Antarcticii, valuri de căldură extreme, secete severe, lipsa de apă și o vreme extremă în multe părți ale globului, care devin inevitabile.
”Suntem la o răscruce. Deciziile pe care le luăm acum ne pot asigura un viitor viabil. Avem instrumentele și know-how necesare pentru a limita încălzirea globală”, a spus președintele IPPC, Hoesung Lee.
Descoperire care schimbă istoria planetei: Anomalii uriașe găsite în interiorul Pământului
”S-a terminat jocul cu combustibilii fosili care alimentează atât războaiele, cât și haosul climatic. Pur și simplu nu este loc pentru noi dezvoltări de combustibili fosili, iar centralele pe cărbune și gaze pe care le avem deja, trebuiau deja închise”, a spus Kaisa Kosonen, consilier al Greenpeace Nordic.