Oamenii de știință de la Universitatea California din Statele Unite, care au efectuat un amplu studiu publicat în revista PLOS Climate pe 18 ianuarie 2023, dau un avertisment alarmant omenirii. Experții au constatat că fenomenele naturale cauzate de schimbările climatice produc traume psihologice pe termen lung tot mai multor oameni din întreaga lume.
Fenomenele meteorologice și climatice extreme, cum ar fi incendiile de vegetație, pot avea un impact pe o durată lungă de timp asupra creierului și funcționării cognitive ale supraviețuitorilor, în special asupra modului în care aceștia procesează traumele, arată noua cercetare, potrivit The Conversation.
Schimbările climatice afectează tot mai mult oamenii din întreaga lume, inclusiv prin căldură extremă, daune provocate de furtuni, uragane, tornade, inundații și evenimente care pun viața în pericol, cum ar fi incendiile de vegetație.
Cel mai mare avion din lume construit vreodată, testat în SUA: Aeronava a bătut un nou record VIDEO
În cercetările anterioare, cercetătorii de la Universitatea California, Statele Unite, au arătat că după incendiul din 2018 care a distrus orașul Paradise, California, simptomele cronice ale tulburării de stres post-traumatic (PTSD), anxietatea și depresia au fost foarte răspândite în comunitățile afectate mai mult de șase luni după dezastrul natural.
În noul studiu, publicat pe 18 ianuarie 2023, echipa de oameni de știință de la Neural Engineering and Translation Labs, sau NEATLabs, de la Universitatea din California, San Diego, a dorit să înțeleagă dacă simptomele traumei legate de schimbările climatice se traduc prin modificări ale cognitive funcționare – procesele mentale implicate în memorie, învățare, gândire și raționament.
În această lucrare, experții s-au concentrat pe un total de 75 de participanți la studiu. Oamenii de știință trebuie, de asemenea, să înțeleagă cum evoluează aceste efecte pe măsură ce dezastrele climatice precum incendiile de vegetație apar mai des.
De asemenea, oamenii de știință continuă cercetările cu parteneri comunitari pentru a implementa intervenții care pot ajuta la atenuarea unor impacturi pe care le-au observat asupra creierului și a funcționării cognitive.
Nu există o soluție universală – fiecare comunitate trebuie să găsească soluțiile de reziliență care funcționează cel mai bine în contextul său de mediu. În calitate de oameni de știință, îi putem ajuta să înțeleagă cauzele și să-i îndreptăm către soluții care sunt cele mai eficiente în îmbunătățirea sănătății umane.