Schimbările din ultimii ani sugerează că, în viitor, programatorii vor deveni mai productivi datorită utilizării crescute a Inteligenței Artificiale (AI) în munca lor, iar software-ul în sine va deveni mai ieftin. Revoluția anterioară în programare a fost asociată cu apariția Internetului, care a permis profesioniștilor să folosească Internetul pentru a găsi informații în loc să piardă timpul câutând în cărți.
Potrivit jurnaliștilor de la The Economist, răspândirea AI generativă va duce la schimbări și mai mari, deoarece programatorii vor putea „delega” aproape complet căutarea de date către inteligența artificială.
O altă consecință a dezvoltării inteligenței artificiale este apariția multor proiecte de creare a instrumentelor AI direct pentru programare. Firma de date PitchBook, citată de The Economist, spune că în prezent există aproximativ 250 de startup-uri care lucrează la proiecte similare. Marile companii de tehnologie au și ele propriile lor servicii. Ca exemplu de instrument AI pentru dezvoltatori, publicația citează chatbot-ul Copilot de la Microsoft, care este capabil, printre altele, să genereze cod în diferite limbi, să corecteze erorile și să-l simplifice.
Aproximativ două milioane de utilizatori s-au abonat la acesta, inclusiv angajați ai a 90% din companiile din top 100 Fortune. În 2023, Alphabet și Meta și-au prezentat și chatbot-urile, iar în 2024, Amazon și Apple au susținut tendința. În plus, există o serie de companii care dezvoltă asistenți AI numai pentru uz intern.
The Economist notează că datorită inteligenței artificiale, învățarea programării devine din ce în ce mai ușoară. Din această cauză, numărul specialiştilor este în creştere în ţările care au rămas anterior în urma celor occidentale. Compania de date de piață Evans Data Corporation prezice că din 2023 până în 2029, numărul de programatori din Asia-Pacific și America Latină ar trebui să crească cu 21%, respectiv 17%, iar în America de Nord și Europa cu 13% și 9%.
Astfel de schimbări vor determina probabil marile companii de tehnologie să angajeze din ce în ce mai mult specialiști străini pentru dezvoltarea de software. Potrivit firmei de consultanță Everest, deja aproximativ jumătate din toate cheltuielile sale din sectorul IT, inclusiv cele legate de programare, sunt contabilizate pentru offshoring.
Multe întreprinderi care nu au început în schimb să externalizeze proiecte IT au început să deschidă filiale în țări în care programatorii câștigă în medie mai puțin decât în Statele Unite pentru a economisi bani. Cea mai populară locație pentru offshoring este India. Țara a exportat software și servicii conexe în valoare de aproximativ 193 de miliarde de dolari în 2023. Aproximativ jumătate din produsele IT produse în alte țări au fost achiziționate de întreprinderi americane.
Potrivit The Economist, dezvoltarea AI și offshoring-ul în masă în domeniul programării este puțin probabil să lase dezvoltatorii de software occidentali fără slujbe. În ciuda tuturor progreselor din ultimii ani, capacitățile inteligenței artificiale sunt încă limitate. Aproximativ 35% dintre programatorii care au participat la sondajul Evans Data au răspuns că AI le-ar putea economisi între 10% și 20% din timpul lor.
Respondenții au explicat că modelele AI pot rezolva unele probleme de bază, dar nu sunt foarte utile în aspecte mai complexe ale programării și fac greșeli la scrierea codului. Și compania americană de dezvoltare de software GitClear a ajuns la concluzia că și calitatea codului a scăzut în ultimul an, probabil că tocmai din cauza utilizării inteligenței artificiale.
IT-isti vor fi doar cei care vor administra din... Vezi tot