Cancelarul german s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping. Scholz a fost însoțit în vizita sa în China de doi mari lideri pe piața auto din lume

Marti, 16 Aprilie 2024, ora 10:31
1530 citiri
Cancelarul german s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping. Scholz a fost însoțit în vizita sa în China de doi mari lideri pe piața auto din lume
Scholz s-a întâlnit marți, 16 aprilie, cu președintele Chinei FOTO / X Hua Chunying

Cancelarul german Olaf Scholz şi-a exprimat marţi, 16 aprilie, intenţia de a discuta despre o "pace justă" în Ucraina cu preşedintele chinez Xi Jinping, în timpul întrevederii lor la Beijing, relatează AFP.

"Întâlnirea mea cu preşedintele Xi se va concentra şi asupra modului în care putem contribui în continuare la o pace justă în Ucraina", a scris Scholz pe reţeaua socială X, înainte de întâlnirea cu președintele chinez, adăugând că a existat "un schimb intens între guvernele noastre de la ultima mea vizită în China".

Potrivit presei oficiale chineze, Scholz a fost primit marţi dimineaţă de Xi Jinping, la sfârşitul vizitei sale de trei zile în China, cel mai mare partener comercial al Germaniei, cancelarul fiind însoţit de o delegaţie de miniştri şi importanţi oameni de afaceri.

Această vizită survine în condiţiile în care Xi Jinping, care nu a condamnat niciodată în mod explicit războiul Rusiei împotriva Ucrainei, este vizat de criticile occidentale pentru apropierea sa faţă de Moscova şi de preşedintele rus Vladimir Putin.

De asemenea, vizita şefului guvernului german are loc într-un moment în care Uniunea Europeană se află în impas cu China, pe care o acuză că a inundat piaţa europeană cu produse low-cost.

Preşedintele Xi Jinping a declarat marţi, în timpul întrevederii cu Olaf Scholz la Beijing, că relaţiile cu Germania vor continua să se dezvolte în mod constant atât timp cât ambele ţări se vor respecta reciproc şi vor căuta "un teren comun", relatează Reuters.

"Trebuie să vedem şi să dezvoltăm relaţiile bilaterale într-un mod global dintr-o perspectivă strategică şi pe termen lung", i-a spus Xi cancelarului german la Beijing.

"Atât timp cât ambele părţi se respectă reciproc, caută un teren comun păstrând diferenţele, comunică şi învaţă una de la cealaltă şi au o cooperare reciproc avantajoasă, relaţiile dintre cele două ţări vor continua să se dezvolte constant", i-a mai spus Xi lui Scholz.

În opinia cancelarului Scholz, concurenţa dintre China şi Germania ar trebui să fie una corectă, un punct pe care urma să-l sublinieze în discuţiile sale cu Xi.

"La un moment dat vor exista şi maşini chinezeşti în Germania şi Europa. Singurul lucru care trebuie să fie întotdeauna clar este că concurenţa trebuie să fie corectă", le-a spus Scholz studenţilor de la Universitatea Tongji din Shanghai.

Înainte de întâlnirea cu Xi Jinping la Beijing, Scholz a mers în vizită în metropolele chineze Shanghai şi Chongqing. El a fost însoţit, printre alţii, de Ola Kallenius, preşedintele Mercedes-Benz, şi Oliver Zipse, directorul executiv al BMW, arătând importanţa pieţei chineze pentru cea mai mare economie a Europei.

Quarterly Report - Editia 4

Beijingul lansează chatbotul Xi Jinping pentru a controla „gândurile, politica și acțiunile“ cetățenilor
Beijingul lansează chatbotul Xi Jinping pentru a controla „gândurile, politica și acțiunile“ cetățenilor
Cea mai recentă încercare a Beijingului de a controla modul în care inteligența artificială informează utilizatorii de internet chinezi a fost lansată ca un chatbot antrenat pe gândirea...
Preşedintele Klaus Iohannis merge în vizită în Parcul Naţional "Piatra Craiului". Va avea o întâlnire cu directorii de parcuri naţionale şi naturale din țară
Preşedintele Klaus Iohannis merge în vizită în Parcul Naţional "Piatra Craiului". Va avea o întâlnire cu directorii de parcuri naţionale şi naturale din țară
Preşedintele Klaus Iohannis va vizita, miercuri, Parcul Naţional "Piatra Craiului", cu prilejul Zilei Internaţionale a Biodiversităţii şi în marja Zilei Europene a Parcurilor Naţionale,...
#scholz, #vizita, #China, #presedinte China, #Xi Jinping, #intalnire , #China