O boală gravă lovește oamenii după 30 de ani: Avertismentul medicilor privind primele simptome periculoase apărute

Marti, 30 Mai 2023, ora 02:23
17394 citiri
O boală gravă lovește oamenii după 30 de ani: Avertismentul medicilor privind primele simptome periculoase apărute
Simptomele sclerozei multiple pot apărea după vârsta de 30 de ani FOTO: Liverpool Echo

Medicii britanici de la Serviciul Național de Sănătate au anunțat că o boală lovește oamenii de 30, 40 sau 50 de ani, însă primele semne ale afecțiunii pot apărea cu ani înaintea diagnosticului oficial. Astfel, experții au spus că scleroza multiplă avansează treptat și poate duce la o gamă largă de simptome, precum dificultăți cu vederea, oboseala organismului, dureri musculare ale membrelor sau probleme de echilibru.

Scleroza multiplă, cunoscută sub numele de SM, este o afecțiune ce se poate manifesta pe tot parcursul vieții, care afectează atât creierul, cât și nervii, potrivit Daily Record.

O persoană suferă de scleroză multiplă atunci când sistemul său imunitar atacă mielina – stratul protector al corpului - care acoperă fibrele nervoase. Acest lucru duce apoi la o întrerupere a comunicării dintre creier și toate celelalte părți ale corpului.

Doctorii trag un semnal de alarmă: Feriți-vă, boala va afecta 843 de milioane de oameni, bărbați și femei

Fibrele nervoase afectate pot deveni apoi mai vulnerabile la deteriorare și se pot pierde complet pe măsură ce trece timpul. Când se întâmplă acest lucru, mesajele nu mai pot călători și simptomele SM devin permanente. Această avansare treptată a problemelor este cunoscută sub denumirea de progresie SM, deoarece dizabilitatea se înrăutățește în mod constant în timp.

Cum începe scleroza multiplă?

Majoritatea diagnosticelor de SM din Marea Britanie apar atunci când oamenii au 30, 40 sau 50 de ani. Cu toate acestea, o serie de simptome de steag roșu pot apărea cu ani înainte de un diagnostic oficial.

Afecțiunea este, din păcate, una dintre cele mai răspândite cauze de dizabilitate la adulții mai tineri. În multe cazuri, simptomele pot fi tratate, dar afecțiunea poate reduce speranța de viață a unei persoane.

Afecțiunea poate apărea diferit de la o persoană la alta, o persoană de contact care se confruntă cu o serie de semnale de referință într-o gamă de vârste, atât după cât și înainte de a fi diagnosticată.

Semnal de alarmă pentru sănătate. Opriți acest obicei zilnic: vă distruge oasele și afectează grav căile respiratorii

Vederea și oboseala

Aceste prime semne ale bolii pot începe cu dificultăți de vedere. Un semn de avertizare obișnuit al SM este problema vederii - cunoscută sub numele de nevrita optică.

Acesta este momentul în care nervul optic devine inflamat și apoi deteriorat, mulți experimentând durere cu mișcarea bruscă a ochiului, precum și pierderea temporară a vederii la un ochi.

Un alt simptom al sclerozei multiple este oboseala. Persoanele cu SM pot fi încercate într-un mod copleșitor fără o cauză evidentă. Te simți extrem de obosit după foarte puțină activitate.

Te trezești simțindu-te la fel de obosit ca și când te-ai culcat. Ți se simt membrele grele și devine mai greu să înțelegi lucruri sau să scrii. Alte simptome, cum ar fi dificultatea de echilibru sau concentrare, se pot agrava temporar.

Spasme și tremur

Un alt semn sunt rigiditatea sau spasmele. Poate apărea și rigiditatea spasmelor în mușchi. Acest simptom este adesea descris ca „spasticitate”, afectând între 40 și 80% dintre persoanele cu SM la un moment dat.

Alt simptom îl reprezintă tremurul. Acest simptom neurologic provoacă tremurări involuntare ale corpului sau ale unor părți ale corpului.

Acest semn este adesea observat în mâini, spune National Institutes of Health din Marea Britanie. Tremuratul poate fi ușor, dar poate fi și mai pronunțat, ceea ce face dificil să faci lucruri precum turnarea unui pahar sau scrisul.

Medicii au aflat în premieră: Numărul persoanelor care au murit a crescut cu 600% dintr-o cauză nebăgată în seamă

Durere, probleme intestinale și de memorie

Durerea este un alt semn la scleroza multiplă. SM poate provoca, de asemenea, simptome dureroase din cauza leziunilor nervoase.

Durerea se poate prezenta în moduri diferite - inclusiv senzație de arsură, înjunghiere, strângere ascuțită, afirmă specialiști în SM. Durerea poate fi, de asemenea, atât acută - apare rapid pentru o perioadă scurtă de timp, fie durerea neuropatică și/sau durerea neuropatică cronică.

Alt semn poate fi problemele intestinale. Pe lângă problemele vezicii urinare care cauzează probleme de toaletă, pot fi întâlnite și probleme intestinale. Unii cu SM - în jur de 7 în 1 - vor avea probleme intestinale la unele probleme intestinale, fie sub formă de constipație, fie incontinență.

În plus, pot fi afectate memoria și gândirea. Problemele de memorie și problemele de gândire pot veni și cu SM. Aceste probleme cognitive îi pot afecta pe cei cu SM, dar cei mai mulți oameni vor fi afectați ușor de găsirea dificilă a cuvintelor potrivite, concentrarea sau amintirea rapidă a lucrurilor.

Eveniment Quarterly Report

Referat DNA: Baronul PSD Dumitru Buzatu făcea presiuni asupra subalternilor care se ocupau de derularea proiectelor finanţate din fonduri europene
Referat DNA: Baronul PSD Dumitru Buzatu făcea presiuni asupra subalternilor care se ocupau de derularea proiectelor finanţate din fonduri europene
Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, făcea presiuni asupra subalternilor săi care se ocupau de derularea unor proiecte finanţate din fonduri europene pentru ca unele sume...
Trecutul puțin știut al lui Dumitru Buzatu: a scris la un ziar celebru, în "grupul acela formidabil": "Un tânăr de treabă ajuns o otreapă"
Trecutul puțin știut al lui Dumitru Buzatu: a scris la un ziar celebru, în "grupul acela formidabil": "Un tânăr de treabă ajuns o otreapă"
Baronul PSD Dumitru Buzatu este amintit de foști colegi de facultate din Iași. În studenție, politicianul ajuns stăpânul "moșiei" Vaslui era apreciat și considerat un tânăr de viitor....
#scleroza multipla, #scleroza multipla cauze, #boala grava, #simptome boala, #simptome scleroza, #scleroza simptome , #stiri externe