Cum începe școala în cea mai digitalizată comună din România. ”Am despachetat noile „ustensile” smart”

Vineri, 02 Septembrie 2022, ora 18:25
2825 citiri
Cum începe școala în cea mai digitalizată comună din România. ”Am despachetat noile „ustensile” smart”
Noi dotări pentru școala din Ciugud FOTO: primăria Ciugud

Ciugud, Alba, comuna care arată mai bine decât majoritatea orașelor din țară, se laudă cu o realizare. Elevii care vor merge în școala gimnazială, prima școală smart din mediul rural, vor avea parte de dotări de ultimă generație.

Pe pagina de Facebook a localității au fost postate fotografii cu achizițiile făcute pentru această școală.

”La școala din Ciugud am despachetat, astăzi, noile „ustensile” smart destinate educației digitale. Camere pentru videoconferință moderne, tablete pentru elevi, laptopuri și tablete grafice pentru toți profesorii.

Chiar dacă suntem prima școală smart din mediul rural din România, trebuie să ținem pasul cu evoluția tehnologiei”, se arată în postarea pe platforma de socializare.

Și cum nimic nu este pe gratis, iar lipsa fondurilor este principala scuză atunci când vine vorba despre dotările școlilor, comuna a luat fonduri europene și a creat copiilor condiții de învățare la standarde foarte înalte.

”Am scris un proiect și am obținut o finanțare europeană pentru dotarea școlii cu noi echipamente IT.

Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională”, mai transmite primăria.

Comuna Ciugud, studiu de caz pentru guvern

Comuna Ciugud este promotorul conceptului „Smart Village” în România și, din anul 2020, este oficial studiul de caz folosit de Guvernul României pentru a dezvolta acest concept la nivel național.

În ultimul an, administrația locală a dezvoltat și consolidat un proiect integrat de tip „Smart Village”, care are ca scop dezvoltarea satului românesc prin folosirea noilor tehnologii. În linii mari, Ciugud Smart Village înseamnă digitalizarea serviciilor publice, interacțiune facilă și rapidă cu cetățenii, digitalizarea educației, protejarea inteligentă a mediului înconjurător și folosirea unor soluții smart pentru susținerea economiei locale.

Digitalizarea nu este un moft, ci o responsabilitate pe care o avem toți cei care lucrăm în administrația locală sau centrală. Am continuat, în 2020, să dezvoltăm educația, iar Ciugud Smart School este un model de bune practici pentru viitorul învățământului românesc. În tot acest timp, Ciugudul a început să fie dat ca exemplu pentru performanța administrativă, însă vă spun, fără falsă modestie, că la Ciugud este doar normalitatea care trebuie să existe în orice sat din România”, spune primarul Gheorghe Damian.

Proiectele smart sunt implementate la Ciugud:

- Administrație locală inteligentă – servicii digitale pentru pentru interacțiunea dintre cetățean și autoritățile locale. Plata de impozite sau cererea unor documente.

- Cetățean inteligent – educarea cetățenilor pentru folosirea soluțiilor smart – mai exact educarea cetățenilor de a interacționa cu administrația locală digitalizată.

- Prima școală smart din mediul rural din România – școala din Ciugud unde mare parte din interacțiunea profesor – elev se realizează cu ajutorul tehnologiei.

- Protejarea mediului înconjurător cu ajutorul monezii virtuale Ciuguban. Elevii școlii smart sunt învățați să recicleze produsele din plastic, iar în urma reciclării primesc ciugubani.

- Aprozarul virtual – unde producătorii locali își vinde online produsele.

În plus, comuna Ciugud este una dintre localitățile din România care a reușit să atragă numeroase fonduri europene, valoarea acestora fiind de peste 10.000 de euro pe cap de locuitor. Astfel, la aproximativ 3200 de locuitori, Ciugud a implementat proiecte cu finanțări europene în valoare de aproximativ 35 de milioane de euro.

Citește și:
Bucureștenii vor putea afla în timp real când vine autobuzul în stație. Proiect de peste 5 milioane de euro anunțat de Nicușor Dan
Bucureștenii vor putea afla în timp real când vine autobuzul în stație. Proiect de peste 5 milioane de euro anunțat de Nicușor Dan
Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a anunţat că 968 de staţii de transport public din Capitală vor avea panouri digitale pe care vor fi afişate informaţii în timp real, referitoare...
USR și Forța Dreptei depun moţiune simplă împotriva lui Bode: ”Plagiatorul nu ţine ritmul nici cu bunul simţ, nici cu nevoile românilor”
USR și Forța Dreptei depun moţiune simplă împotriva lui Bode: ”Plagiatorul nu ţine ritmul nici cu bunul simţ, nici cu nevoile românilor”
USR şi Forţa Dreptei au anunţat luni, în prima zi a sesiunii parlamentare, că depun moţiune simplă împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode. ”Plagiatorul Bode nu ţine ritmul,...