549 de locuri au rămas neocupate la Școala de Poliție de la Câmpina după sesiunea de admitere din mai. ”Performanță” unică în istorie

Marti, 30 Mai 2023, ora 05:21
4037 citiri
549 de locuri au rămas neocupate la Școala de Poliție de la Câmpina după sesiunea de admitere din mai. ”Performanță” unică în istorie
1340 de locuri sunt disponibile în această perioadă la Școala de Poliție Vasile Lascăr din Câmpina FOTO / Facebook Sindicatul Europol

549 de locuri au rămas neocupate după examenul de admitere în Școala de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” de la Câmpina. Este o record negativ unic în istorie, în condițiile în care în anii anteriori concurența era similară cu cea de la facultățile de Medicină.

Ministerul de Interne a scos la concurs, pentru sesiunea de admitere din mai 2023, 1340 de locuri. Inițial s-au înscris puțin peste 1.800 de candidați, dar, după probele eliminatorii (medical, psihologic și evaluarea performanțelor fizice) au rămas în concurs 1002 candidați. Niciodată în istoria școlii de poliție de la Câmpina nu s-a întâmplat ca, după probele sportive, să rămână în competiție un număr mai mic de candidați decât locurile disponibile.

La examenul scris s-au prezentat 987 de candidați și doar 791 au fost declarați admiși, restul nereușind să punctajul minim necesar.

Cea mai mare medie de admitere în această sesiune de examinare a fost obținută de un candidat din Suceava, 9.20, și a fost singura notă peste 9. Iar ultima medie cu care s-a intrat a fost 5.10 obținută de un candidat din Vâlcea. Media s-a calculat între nota obținută la proba sportivă și nota de la examenul scris.

În anii anteriori, ultima medie de admitere în școlile postliceale ale MAI era 6.50 și chiar 7.50, mulți dintre candidați fiind notați cu punctaj maxim sau peste 9.

Trendul descrescător al numărului absolvenților de liceu interesați de o carieră în poliție a început să se facă simțit începând cu anul 2020 și a fost evident odată cu declanșarea războiului din Ucraina. Șefii poliției au pus în seama fricii de război dezinteresul tinerilor față de cariera militară. Sindicatele din poliție vorbesc însă despre salarii de încadrare foarte mici, sub 3000 de lei pentru un agent începător, condiții de muncă dificile mai ales pentru tinerii care sunt repartizați la posturi de poliție din zone rurale greu accesibile, dar și despre un sistem corupt.

Până acum 4 ani, Școala de Agenți de Poliție de la Câmpina era considerată o rampă de lansare pentru o carieră care îți asigura un loc de muncă sigur și bine plătit. De exemplu, în 2018, 6.768 de persoane au candidat pe 1.300 de locuri, în decembrie 2017, s-au înscris 6200 de candidați care au concurat tot pe 1300 de locuri, iar în sesiunea din august 2017 au intrat în concurs doar 3000 de candidați care au concurat pe 1000 de locuri. Chiar și în condițiile în care MAI organiza două sesiuni de admitere pe an, cu 1300 de locuri disponibile pentru fiecare concurs, concurența era similară celei de la facultățile de medicină.

Admiterea în școlile MAI nu este chiar simplă, iar candidații trebuie să aibă o pregătire fizică peste medie pentru a fi declarați admiși. Traseul utilitar este complex, necesită atenție, rezistență fizică, viteză, orice greșeală fiind taxată cu eliminarea din concurs.

Sunt 11 probe care trebuie executate corect în cel mult 3 minute și zece secunde (pas sărit, rostogoliri, deplasare în echilibru, alergare în șicane, săritura peste capră, mers târâș, săritura peste lada de gimnastică, târâre manechin de 60 kg pe o lungime de 10 metri, aruncare la țintă de la 10 metri, detentă pe verticală și transport și schimb de jaloane). Traseul trebuie parcurs într-un timp limită de 3 minute 10 secunde pentru a fi promovat cu nota 5 și 2 minute 20 secunde pentru nota 10. Neparcurgerea corectă a unui obstacol poate atrage după sine descalificarea din concurs. Până în 2021 candidații nu primeau note la probele sportive, ci era declarați admiși sau respinși. Acum nota de la evaluarea performanțelor fizice contează la media finală.

Examenul scris s-a modificat încă din 2021, când au fost introduse materii noi: legislație și exerciții de logică pe lângă cele deja existente, limba română și o limbă străină la alegere între engleză și franceză.

În această sesiune de examen, cea mai mare notă la proba de evaluare a cunoștințelor a fost 9.40, urmată de 8,50 și 7.90. Au fost ani la rând când zeci de candidați obțineau punctaj maxim în condițiile în care subiectele erau similare și de dificultate medie.

Dosar penal pe numele unui elev al Școlii de Poliție din Câmpina. Ce au descoperit oamenii legii după ce l-au urmărit în trafic
Dosar penal pe numele unui elev al Școlii de Poliție din Câmpina. Ce au descoperit oamenii legii după ce l-au urmărit în trafic
Un tânăr de 18 ani din Drobeta-Turnu Severin este cercetat de poliţişti după ce a condus o motocicletă, deşi nu are permis, şi nu a oprit la semnalul agenţilor rutieri, fiind urmărit în...
Imaginile șocante cu Ionel Ganea scos cu forța din mașina personală: ”Calcă frâna, calcă frâna!” VIDEO
Imaginile șocante cu Ionel Ganea scos cu forța din mașina personală: ”Calcă frâna, calcă frâna!” VIDEO
Fostul internațional Ionel Ganea (50 de ani) a avut parte de o altercație cu polițiștii înaintea meciului amical România - Irlanda de Nord (1-1), disputat vineri seară pe Arena Națională....
#scoala politie, #admitere, #Campina, #politie, #examen, #locuri , #politie