Andronescu, despre legea care le permite absolventilor fara Bac sa se inscrie la facultate

Luni, 03 Octombrie 2011, ora 23:18
7166 citiri
Andronescu, despre legea care le permite absolventilor fara Bac sa se inscrie la facultate

Fostul ministru al Educatiei, pesedista Ecaterina Andronescu, a explicat, luni, proiectul de lege initiat de ea, care permite tinerilor care nu au promovat bacalaureatul sa se inscrie totusi la facultate.

Proiectul da posibilitatea doar liceenilor care au media de absolvire peste 7, dar nu au trecut de Bac, sa intre la universitati intr-un an pregatitor, fara sa devina studenti, a precizat Ecaterina Andronescu, intr-o interventie telefonica la Realitatea Tv.

Cei peste 100.000 de liceeni care nu au promovat examenul de Bacalaureat nu au niciun fel de alternativa, a declarat senatorul PSD, subliniind ca "sansa lor de a se duce spre etnobotanice este maxima. Initiativa incearca sa le ofere niste solutii".

Potrvit proiectului, elevii ar putea urma, in timpul anului pregatitor, seminarii si cursuri la disciplinele pentru Bacalaureat, dar si cursuri din programa pentru licenta.

Tinerii inscrisi in acest an pregatitor ar urma sa dea, in 2013, examenul de Bacalaureat.

"Daca il promoveaza si daca indeplinesc si conditiile stabilite de universitati pentru admitere, pot fi admisi ca studenti", a mai spus Ecaterina Andronescu.

Printre celelatle alternative care sa ii ajute pe absolventi s-ar afla, potrivit Ecaterinei Andronescu, admiterea la scolile postliceale fara prezentarea diplomei de bacalaureat ori calificarea la locul muncii, prin ucenicie.

De asemenea, Ministerul Educatiei si inspectoratele scolare ar trebui sa realizeze o evaluare a competentelor formale, testare de altfel gratuita, iar liceenii fara bacalaureat sa poata obtine un certificat de calificare.

Ministerul Educatiei critica intiativa

Secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Oana Badea, a criticat aspru initiativa propusa de Ecaterina Andronescu, Cristian Dumitrescu si Titus Corlatean.

Un alt punct in proiectul de lege prevede ca absolventii de liceu care se inscriu in anul pregatitor la facultate sa beneficieze de ajutor de somaj.

"Sustinerea cu neadevaruri a unui proiect care pune Bacalaureatul sau un examen onest sub semnul intrebarii este ceva de neacceptat. Proiectul doamnei Andronescu prevede aceasta sustinere financiara pe care statul oricum o da. (...) Ajutorul de somaj il primesc toti absolventii care se inregistreaza in 60 de zile", a explicat oficialul din Ministerul Educatiei pentru Realitatea Tv.

Ecaterina Andronescu a admis ca initiativa are niste hibe. Potrivit fostului ministru, greseala pe care facut-o "este aceea ca nu am discutat acest proiect in Uniunea Social ... Democrata".

Senatorul PSD Olguta Vasilescu, a declarat, luni, pentru Mediafax,ca nu sustine legea promovata de Ecaterina Andronescu si a precizat ca ea apare dintr-o eroare la coinitiatori, accentunad ca deja a facut cerere pentru a-si retrage semnatura.

"Consideram ca acesta initiativa este o eroare majora si o capcana pentru elevi, pentru familiile lor si pentru intreaga societate", a declarat luni si presedintele UNPR, Marian Sarbu.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Citeste si:
USR anunță din opoziție că se opune taxei de solidaritate pentru marile companii. „Nu ar face decât să lovească în cei mai importanţi contribuabili în economie”
USR anunță din opoziție că se opune taxei de solidaritate pentru marile companii. „Nu ar face decât să lovească în cei mai importanţi contribuabili în economie”
USR a transmis miercuri, 8 decembrie, că taxa de solidaritate luată în discuție pentru marile companii nu va face decât să lovească în cei mai importanți contribuabili în economie....
PSD vrea ca numirea prefecţilor să se facă în funcţie de ponderea politică din parlament. Social democrații ar urma să aibă 21 de prefecţi, printre care şi Capitala
PSD vrea ca numirea prefecţilor să se facă în funcţie de ponderea politică din parlament. Social democrații ar urma să aibă 21 de prefecţi, printre care şi Capitala
Social-democraţii şi liberalii vor discuta, miercuri, în coaliţie, despre împărţirea funcţiilor de prefecţi şi şefi de agenţii şi autorităţi. Marţi, discuţia nu a ajuns la un acord...