Admiterea la facultate: dosar sau examen? - Sondaj Ziare.com

Sambata, 31 Martie 2012, ora 16:53
14490 citiri
Admiterea la facultate: dosar sau examen? - Sondaj Ziare.com

Cu trei luni inainte de inscrierea la facultate, Ministerul Educatiei schimba regulile. Un ordin emis de oficialii MECTS si interpretat incorect in prima instanta i-a facut pe liceeni sa-si revizuiasca toate planurile de studentie. Ulterior, ministrul a dat lamuri: admiterea la facultate nu e chiar admitere, insa dosarul pe baza notelor din liceu ramane doar amintirea anilor trecuti.

Plecand de la o premisa simpla (bineinteles, contestabila), cea mai sigura cale de a avea succes in viata este educatia de calitate. In Romania, unele facultati sunt mai de calitate decat altele, iar asta inseamna ca tanarul trebuie sa fie, inca de pe bancile scolii, extrem de competitiv. Adica sa isi merite locul in facultate si sa demonstreze ca e mai bun decat alti zece (plus sau minus) absolventi de liceu care ravnesc la acelasi loc.

Problema apare in momentul in care se face departajarea. Universitatile de prestigiu vor face in asa fel incat incat sa-i separe pe studenti inca dinainte sa puna piciorul in sala de curs.

La celalt pol, facultatile care nu se bucura de acelasi succes in randul absolventilor de liceu au recurs, pana acum, la admiterea pe baza de dosar, sperand ca se vor inscrie suficienti doritori cat sa poata exista, inca un an, ca institutie de invatamant.

De la student fara Bac, pana la student doar cu admitere

Dupa rezultatele catastrofale de la examenul de Bacalaureat de anul trecut, un grup de parlamentari au initiat un proiect de lege potrivit caruia absolventii de liceu ar dobandi dreptul de a studia la facultate, intr-un "an pregatitor", chiar daca nu au reusit sa promoveze examenul de maturitate. Adica orice absolvent de liceu putea deveni student, chiar da nu obtinuse nota 6 la Bac.

Vreti studenti fara bacalaureat? - Sondaj Ziare.com

Vocile din mediul universitar au criticat, la unison, initiativa, iar proiectul nu s-a bucurat de reusita. Acum, admiterea la facultate se complica si nu mai este la indemana oricui, iar mediile obtinute de elevi in timpul liceului nici nu vor mai fi luate in considerare la intrarea in universitati.

Admiterea la facultate se va realiza, incepand cu acest an, pe baza de examen organizat de universitati sau pe baza mediei de la examenul de Bacalaureat.

Noile prevederi sunt cuprinse in Ordinul de ministru privind cadrul general de organizare si desfasurare a admiterii in ciclurile de studii universitare de licenta, de master si de doctorat pentru anul universitar 2012-2013.

Admitere, poate anul viitor

Masura a venit insa cu intarziere si i-a luat prin surprindere atat pe rectori, cat si pe viitorii absolventi de liceu. Legea spune ca metodologia de admitere, conditiile de admitere si cifrele de scolarizare trebuie facute publice, in fiecare an, cu cel putin sase luni inainte de perioada inscrierilor la facultate.

Admiterea la facultate, numai cu examen

In timp ce unele institutii de invatamant se conformeaza, altele amana reintroducerea examenului de admitere la facultate pentru anul viitor.

"Este o decizie buna, cu efecte pozitive. Mai mult de jumatate din facultatile Universitatii din Bucuresti au introdus inca de anul trecut concursul de admitere, precum si alte forme de testare (teste grila, interviu, eseu). In momentul de fata, facultatile isi construiesc structura examenului si luni vom valida propunerile in Consiliul de Administratie, urmand a fi aprobate in Senatul Universitatii din Bucuresti", a explicat Mircea Dumitru, rectorul Universitatii din Bucuresti.

Lucrurile se schimba si la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi. Daca pana in acest an, media anilor de liceu conta in proportie de aproximativ 30%, unele facultati vor folosi, din aceasta toamna, regula: 50% media de la bacalaureat, 50% - media obtinuta doar la probele relevante pentru specializarea aleasa din totalul probelor sustinute la Bac.

In alte facultati din cadrul institutiei, se va introduce examenul de admitere, care va conta in proportie de 30% ori 50%. "Anul trecut s-a introdus test scris la Facultatea de Drept, iar din toamna introducem test scris la cea de Informatica", a precizat rectorul Vasile Isan.

Situatia este insa diferita la Academia de Studii Economice din Bucuresti. ASE-ul abia a renuntat, anul trecut, la celebrul sau examen de admitere, cu probe mai grele chiar decat la Politehnica.

Unul dintre motive? Familiile candidatilor nu mai au bani sa le plateasca meditatii copiilor, tot mai multi preferand sa caute facultati unde pot intra fara examen si fara cheltuiala. Acum, ASE-ul nu ia in calcul varianta reintroducerii examenului de admitere mai devreme de 2013.

ASE renunta la examenul de admitere - Vezi de ce

"Consiliul de Administratie a facut niste demersuri pentru modificarea modalitatii de admitere, care vor fi prezentate in sedinta de Senat, de de 4 aprilie. In acest an mergem 100% pe media obtinuta la Bacalaureat, care reprezenta pana cum doua treimi din media finala. Pentru noi este chiar mai bine asa pentru ca Bacalaureatul este un indicator mai obiectiv, mai relevant. Pentru acest an insa iese din discutie un examen", spun reprezentantii Acedemiei de Studii Economice.

Nici Universitatea Babes Bolyai nu ia in considerare examenul pe baza de admitere in acest an.

"Incepand de anul viitor, vom putea introduce testele de admitere, pentru ca universitatea noastra nu risca sa ramana fara candidati daca vom face acest lucru", spun oficialii insitutiei de invamant.

Gata cu studentul la mai multe facultati

In fiecare an, o multime de absolventi de liceu isi depuneau dosarele la orice facultate, fie ca avea sau nu legatura cu planurile de viitor ori specialitatea dorita. Mii de studenti isi retrgeau dosarele imediat cum se vedeau admisi la facultatea dorita. Acest fenomen dadea, anual, nastere la o doua sesiuni de admitere, pentru ca dupa retragerile masive de dosare ramaneau prea putini studenti inscrisi.

Alti tineri, insa, ramaneau studenti la toate facultatile la care au fost primiti. Pe langa renuntarea la notele din liceu pentru admiterea la facultate, Ordinul de ministru a mai adus in acest an o modificare importanta: un tanar nu va mai putea studia in paralel la mai mult de doua facultati sau specializari, iar statul, va acoperi, ca si pana acum, costurile pentru un singur nivel de studiu.

Baba: Notele din scoala si liceu nu vor mai conta la admiterea in facultate

In timp ce universitatile isi regandesc in aceasta perioada sistemul de admitere, fie ca se pregatesc sa introduca examene, fie ca isi schimba algoritmul de stabilire a mediei finale, multe voci acuza ca invatamanul romanesc produce studenti pe banda rulanta. Mai ales ca reintroducerea examenului de admitere (si cumul mic al taxelor) ii indreapta, pe absolventi, spre universitatile private.

Alte voci amintesc ca admiterea la facultate, in multe tari europene, se realizeaza pe baza rezultatelor din liceu si de la Bac, urmand ca obtinerea unei diplome sa fie posibila doar daca studentul este capabil sa isi ia examenele.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: Cum ar trebui organizat examenul de admitere in facultate?

Citeste si:
Florin Cîțu, despre desemnarea lui Nicolae Ciucă: „Eu am făcut propunerea. E o criză generată de alte partide”
Florin Cîțu, despre desemnarea lui Nicolae Ciucă: „Eu am făcut propunerea. E o criză generată de alte partide”
Președintele PNL Florin Cîțu a declarat joi, 21 octombrie, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, că ministrul Apărării Nicolae Ciucă este propunerea partidului de...
Cum l-a abandonat Iohannis pe Cîțu: Nu se poate, Florine! SURSE
Cum l-a abandonat Iohannis pe Cîțu: Nu se poate, Florine! SURSE
Miercuri seara, într-o discuție informală cu președintele Klaus Iohannis, liderul PNL Florin Cîțu a insistat ca el să rămână propunerea de prim-ministru. În replică, șeful statului i-a...
Sursa: Ziare.com