Ziare.com

Admiterea la facultate - ghidul candidatului la stiinte agricole si silvice

de Diana Robu
Vineri, 08 Iulie 2011, ora 09:01

   

Admiterea la facultate - ghidul candidatului la stiinte agricole si silvice
Absolventii de liceu care au trecut de examenul de bacalaureat si si-au propus ca, din anul universitar 2011-2012, sa studieze stiintele agricole si silvice, au la dispozitie o gama larga de facultati.

Fie ca vor sa urmeze cursuri de Exploatarea masinilor si instalatiilor pentru agricultura si industria alimentara, Protectia plantelor, Montanologie, Agricultura, Biotehnologii, Exploatari forestiere, Piscicultura si acvacultura ori Zootehnie, tineri pot alege intre universitatile care deja si-au prezentat oferta educationala pentru anul universitar 2011-2012.

Facultatea de Agricultura din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj - Napoca ofera 665 de locuri pentru viitorii boboci. Dintre acestia, 245 vor benefia de locuri subventionate de buget. 245 de locuri sunt rezervate pentru studentii la taxa, zi, iar 172 sunt locuri pentru ID (invatamant la distanta).

Tinerii care nu vor fi admisi pe un loc bugetat vor fi nevoiti sa scoata din buzunar, anual, cate 2.500 de lei.

Cu totii se pot specializa pe domenii precum Agricultura, Montanologie, Exploatarea masinilor si instalatiilor pentru agricultura si industria alimentara, Biologie, Ingineria si protectia mediului in agricultura, Ingineria produselor alimentare, Tehnologia prelucrarii produselor agricole.

Facultatea de Agricultura din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti pune la bataie, in acest an, 447 de locuri, dintre care 300 nu sunt subventionate de buget.

Taxa de inscriere pentru admitere este de 50 lei, taxa de inmatriculare are un cuantum de 100 de lei, iar taxa de studii, pentru cei 300 de studenti, este de 1.800 de lei anual. Viitorii studenti agronomisti vor studia, in cei patru ani, discipline precum Agricultura, Stiintele solului, Protectia plantelor, Horticultura, Silvicultura.

Vestea proasta este ca studentii vor fi admisi la facultate exclusiv pe media obtinuta la examenul de bacalaureat.

Stiinte agricole se pot studia si la Facultatea de Ingineria Mediului si Biotehnologii din cadrul Universitatii "Valahia" din Targoviste. Admiterea candidatilor inscrisi la studii universitare de licenta se face fara examen, prin concurs de dosare.

Media de admitere a candidatilor inscrisi este constituita din: media examenului de bacalaureat - pondere 30%, media generala a anilor de studiu din liceu - pondere 30% si media multianuala din liceu obtinuta la una din disciplinele Chimie / Biologie / Matematica (din pachetul de discipline obligatorii) - pondere 40% (se va alege media maxima dintre acestea) modalitate de admitere.

Si Facultatea de Agricultura de la Universitatea de Stiinte Agricole si de Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad" din Iasi si-a pregatit oferta educationala. Din cei 330 de studenti admisi in toamna, 220 nu vor plati taxa anuala de studii.

De asemenea, 85 vor fi admisi pe locurile la taxa, zi, iar 125 vor fi studenti la ID (distanta).

De asemenea, stiinte agricole se pot studia si la Facultatea de Protectia Mediului din cadrul Universitatii din Oradea.

Aici, candidatii, care vor plati o taxa de inscriere de 150 de lei, vor fi evaluati pe baza dosarului de admitere si a notelor obtinute in cei patru ani de liceu, respectiv la examenul de bacalaureat. In cazul in care vor fi mai multi candidati cu aceeasi medie, departajarea acestora se va face in functie de media generala a celor patru ani de liceu.

Facultatea de Inginerie din Braila de la Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati pune putine locuri la bataie pentru anul universitar 2011-2012. Astfel, doar 30 de candidati vor deveni studenti la specializarea Drept, dintre care cinci absolventi de liceu vor plati o taxa anuala de 2.200 de lei.

Viitorii studenti se pot speciliaza pe domenii precum Agricultura, Sisteme si echipamente termice, Ingineria mediului, Inginerie economica industriala.

Mai multi studenti - 585 - se pot inscrie la Facultatea de Stiinte ale Naturii si Stiinte Agricole din cadrul Universitatii "Ovidius" din Constanta.

Totusi, 459 dintre vitorii studenti vor fi nevoiti sa plateasca, anual, 3.300 de lei.

Candidatii vor sustine un "Interviu pentru evaluarea capacitatilor intelectuale, de comunicare si de adaptare la situatii de frustrare" care va conta in proportie de 70% la nota de admitere. 20% se va tine cont de notele obtinute in cei patru ani de liceu, iar 10% va cantari media obtinuta la bacalaureat.

Facultatea de Inginerie Alimentara, Turism si Protectia Mediului de la Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad ofera pentru anul universitar 2011-2012 480 de locuri.

Candidatii nu vor fi pusi din nou in postura de a sustine un examen, fiind admisi pe baza de dosar. Pentru nota de admitere se va tine cont in proportii egale de media celor patru ani de liceu si de rezultatele obtinute la examenul de bacalaureat.

Candidatii care opteaza pentru Facultatea de Silvicultura si Exploatari Forestiere din cadrul Universitatii "Transilvania" din Brasov trebuie sa plateasca o taxa de inscriere de 1.000 de lei. Admiterea se va face pe baza de dosar, iar cei care nu vor fi acceptati pe unul dintre locurile bugetate, vor plati o taxa anuala de 2.500 de lei.

Astfel, 60% din nota de admitere va reprezenta media celor patru ani de studiu, iar nota pe care o obtine candidatul la examenul de bacalaureat conteaza in proportie de 40%.

Incepand din toamna, 370 de tineri vor deveni boboci bugetari ai facultatii. Alti 90 de studenti vor urma cursurile la taxa, iar 80 dintre vor fi studenti la ID (invatamant la distanta).

Mii de absolventi de liceu isi doresc ca, dupa ce trec examenul de bacalaureat, sa se inscrie la o facultate. Majoritatea tinteste locurile la buget puse la bataie de institutiile de invatamant. Examenul de admitere poate fi constituit dintr-un concurs de dosare ori de un examen scris. Pentru ca optiunile sunt numeroase, taxele, metoda de inscriere si locurile diposnibile difera, Ziare.com ii ajuta pe absolventii de liceu sa-si aleaga facultatea care li se potriveste, fie ca acestia vor opta pentru arte, medicina, stiinte ale naturii, economie ori stiinte sociale sau politice.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8400 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pentru obiectivitate, ar trebui sa publicati si mercurialul pentru

examenele care le vor da pe parcursul facultatii!!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor