Singura sansa pentru educatie (Opinii)

Joi, 08 Septembrie 2011, ora 23:47
2232 citiri
Singura sansa pentru educatie (Opinii)
Foto: Adevarul

Rezultatele de la examenul de Bacalaureat din acest an pot fi subiect de discutii pentru ziaristi sau politologi dar nu si o surpriza pentru cei care lucreaza in sistem. Daca vrem sa vedem adevarul, examenele scot la suprafata ceea se intampla in sistemul de invatamant. Insasi examenele si ceea ce urmareste educatia pot fi puse in discutie si evaluate.

Vinovata este intr-adevar societatea, care are un mod de a fi ce se reflecta in seriozitatea si corectitudinea cu care se face ceea ce se face in cadrul ei. Valorile si principiile pe care le respecta un popor determina rezultatele sale generale. Rolul educatiei este foarte important, deoarece ea contribuie alaturi de parinti la formarea caracterului tinerilor.

Nu cred ca pot fi invinovatiti elevii. Ei sunt inca prea mici, chiar si cei care au 18 ani, ca sa aiba o viziune de ansamblu si sa poata aprecia complexitatea fenomenului dezvoltarii umane si a interactiunii sociale. Adultii, educatorii si parintii pot fi insa trasi la raspundere pentru rezultatele copiilor pe care ii au in grija. Pe de alta parte, sistemul de invatamant poate avea ca tinte si poate incerca sa impuna invatarea de lucruri care nu prezinta interes, deoarece aplicabilitatea lor este restransa si in afara ariei de interes a elevilor sau chiar a societatii.

Sunt voci care acuza slaba pregatire a studentilor. Ei sunt probabil acei elevi care au promovat pe nedrept Bacalaureatul. Dar nici profesorii de la liceu nu pot avea rezultate, oricat s-ar stradui, daca din scolile generale absolventii nu sunt suficient de bine pregatiti.

Trecerea de la transmiterea si evaluarea de cunostinte la dezvoltarea de competente la gimnaziu s-a facut din anul 2009. Insa nu s-a reusit o schimbare in abordarea actului educativ deoarece cadrele didactice nu au fost formate in acest sens. Definitia, modul de abordare si de evaluare a competentelor sunt inca probleme neclare si pentru sistemele educative din alte tari.

Sansa pentru educatie a aparut ca urmare a momentului de adevar prilejuit de o relativa cinste la examenul de Bacalaureat. Constienti de problemele pe care le are educatia ne putem apleca cu mai multa atentie asupra lor, poate sa gasesc solutii mai bune.

Problema principala este aceea a neasumarii responsabilitatii. Copii trec de la un profesor la altul fara ca munca lor sa fie inregistrata distinct. Astfel fiecare poate arunca vina pe nivelul imediat inferior, pana la gradinita. Nici un profesor nu poate fi tras la raspundere pentru ceva care trebuie construit de mai multe cadre didactice.

Prin notarea folosita acum se face o reducere a intregii activitati din cadrul unei discipline la o singura nota sau calificativ. Tot ce stie un elev este inregistrat in media lui anuala la acea disciplina. Astfel, informatia transmisa mai departe este irelevanta din punct de vedere calitativ.

Oricata bunavointa am avea, media 7 la matematica nu ne spune ce anume stie si ce anume nu stie copilul. Nota 6,50 de la examen nu ofera nicio informatie privind posibilitatile reale ale elevului. Poate sa ia nota rezolvand unele sau altele dintre exercitii.

Singura solutie pentru iesirea din aceasta criza generalizata din sistem produsa de dizolvarea raspunderii o reprezinta utilizarea tehnicii informatice pentru inregistrarea calitativa a informatiilor. Cu tehnica existenta nici nu ar fi greu, iar lucrul cu aceste informatii ar fi de folos si profesorilor, deoarece ar deveni mult mai constienti de nivelul real al elevilor.

Astfel daca vom avea bine identificate competentele si variabilele cu care fiecare poate fi caracterizata, daca vom inregistra pentru ele posibilitatile fiecarui copil, atunci vom avea in fata o descriere precisa a ceea ce poate si ce nu poate face un elev.

Contributia fiecarui profesor va deveni evidenta prin evaluarea periodica a situatiei si munca lui va putea fi astfel apreciata corect, indiferent la ce scoala preda. Un mare castig ar avea elevul si parintii lui, care ar putea sti mult mai precis care sunt talentele si posibilitatile elevului, astfel ca orientarea pentru viata de adult sa fie mult mai precisa si bine fundamentata.

Exista deja cel putin un astfel de soft pus deja la dispozitia tuturor scolilor din judetul Alba, prin proiectul Amicus, al Inspectoratului Scolar Judetean, care permite o evidenta detaliata a posibilitatilor fiecarui elev. Platforma elaborata permite accesul online confidential al parintilor la toate informatiile relevante despre copiii lor inregistrate de profesori, de la absentele de la ore pana la variabilele ce descriu competentele.

O astfel de trecere de la cantitativ la calitativ, fireasca si necesara, presupune un efort personal, dar si unul colectiv. Cere un pret dar lucrurile pentru care nu platim ne costa adesea cel mai mult. De exemplu se poate si fara educatie pentru sanatate, dar pretul platit de societate sunt multe boli, spitale si multa suferinta. Se poate si fara educatie de calitate, dar atunci nu mai poti spera la progres si succes.

Este nevoie nu numai de vointa politica, pentru ca acest pas sa fie facut, ci si de bunavointa si implicarea responsabila a dascalilor. Altfel, fiecare examen corect nu va fi decat un nou prilej pentru a le aminti ca pentru munca pe care o fac salariile sunt suficiente.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#rezultate BAC 2011, #efecte BAC 2011, #bacalaureat 2011 , #BAC 2011 toamna
Comentarii