Tinerii pe care ii meritam (Opinii)

Miercuri, 29 August 2012, ora 22:49
6869 citiri
Tinerii pe care ii meritam (Opinii)

Exista in Romania absolventi de 12 clase care nu au citit niciun roman sau nu sunt in stare sa redea temele dintr-un roman citit.

Exista absolventi de liceu care trebuie sunati de directorii scolii pentru a se prezenta la examenul de bacalaureat si nu in timp ce se speteau muncind, ci in timp ce se intorceau de pe o parte pe cealalta in pat, dupa o petrecere monstru.

Exista absolventi de 12 clase care nu pot scrie cateva propozitii legate si inteligibile despre Mihai Eminescu si Lucian Blaga. Este o realitate dezarmanta, teribila, care descalifica societatea romaneaca in ansamblu.

In primul rand, se pune intrebarea cum au ajuns asemenea tineri sa absolve 12 clase. Nivelul lor de cunostinte de-abia justifica 8 clase. Pentru asa ceva de vina sunt in primul rand profesorii. Mita, incompetenta, indolenta? Probabil ca una dintre ele sau toate la un loc au permis ca semianalfabeti sa ajunga in pragul bacalaureatului.

Nu e de mirare. An de an, examenul de titularizare arata ca nivelul corpului didactic nu e cu nimic mai bun decat al loazelor pe care ii livreaza apoi societatii. Si da, cat timp profesorii vor ramane una dintre cele mai umilite categorii profesionale, nici nu putem avea pretentia ca spre Educatie sa nu se indrepte mai ales cei care nu au sanse in alte domenii. Cei valorosi vor incerca sa-si construiasca o viata mai buna. Dascalii cu vocatie si multa carte sunt tot mai rari.

De vina sunt si foarte multi parinti care, fie indolenti, fie cu mult prea ocupati, neglijeaza educatia copiilor, preferand sa dea cate o spaga atunci cand situatia devine ingrijoratoare si sperand ca n-o fi dracul chiar atat de negru. Este. Dar, pe de alta parte, cum sa-i convingi pe copii si parinti ca antidotul ratarii este scoala, cum sa ii convingi ca valoarea reala este recunoscuta in Romania?

Este o pledoarie imposibila in tara in care premierul este un plagiator dovedit. Cand marile averi nu au fost dobandite cu stiinta de carte, ci cu stiinta la furat, cand cei mai puternici oameni ai Romaniei au dificultati majore de exprimare, cand modelele cele mai tentante sunt in cel mai bun caz agramate si inepte, daca nu de-a dreptul penale, cum sa convingi copii ca scoala asigura reusita in viata?

Ierarhiile rasturnate, modelele toxice din societatea romaneasca nu indeamna spre munca. La ce-ti foloseste sa inveti si sa-ti bati capul, cat timp banii nu asa se fac?

Cum dovedesti respect pentru elite si valoare cand nu gasesti bani sau timp sau naiba mai stie ce pentru a premia cu o suma oricum derizorie cativa olimpici internationali ai mintii, care au adus Romaniei medalii la concursurile internationale de matematica, fizica, chimie, informatica, geografie? Oricum, recompensele pentru ei sunt de 35 de ori mai mici decat pentru sportivi, dar nici macar asa cum sunt sa nu le fie acordate?

Si, atunci, cum sa ne miram ca majoritatea copiilor care invata serios, care isi vad de treaba o fac cu gandul la emigrare? Cum sa ne mire ca acesti olimpici sunt recrutati de marile universitati din lume, care le asigura burse si un viitor pe masura valorii lor?

Noi ramanem cu cei care nu au citit pana la 18 ani niciun roman. Societatea romaneasca are, de fapt, doar copiii si tinerii pe care ii merita. Si va avea viitorul pe care il merita.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#bacalaureat 2012 toamna, #stare scoala Romania, #sistem invatamant Romania , #Bac 2012