Bacalaureat 2013: De ce nu mai iau elevii examenul

Luni, 17 Iunie 2013, ora 16:58
9704 citiri
Bacalaureat 2013: De ce nu mai iau elevii examenul

Rezultatele la examenul de bacalaureat din ultimii ani sunt catastrofale - doar un elev din trei reuseste sa promoveze examenul de maturitate, un procent jignitor pentru orice tara europeana.

De ce nu mai iau elevii romani Bac-ul? Profesorul Radu Gologan, coordonator al lotului olimpic national de matematica, este de parere ca sistemul de invatamant nu este adaptat actualei generatii de elevi. In acest sens, el propune resuscitarea invatamantului prin eliminarea balastului din manuale si reforma inca de la primii pasi in scoala.

In plus, daca Bacalaureatul va avea aceeasi formula, rezultatele vor continua sa fie la fel de proaste, a avertizat mentorul olimpicilor, intr-o declaratie acordata Ziare.com.

"Nicio reforma in Educatie nu a avut consistenta si nu a fost dusa pana la capat", ne-a declarat Radu Gologan, subliniind insa ca "nu se mai pot face experimente pe elevi".

Bacalaureat 2013 - Primele perle: Corola de minuni a lui Vasile Blaga, strivita de elevi

"Continuam sa producem acea aglomerare de informatie, iar copilul nu se mai poate adapta, pentru ca el este extrem de obosit de toate informatiile pe care le obtine prin diverse cai: mass-media, computer", sustine coordonatorul lotului olimpic.

Potrivit lui Radu Gologan, "noi am formalizat foarte tare scoala", iar elevii (dar si parintii) isi concentreaza toata energia pentru note cat mai mari la testarile nationale si Bac, dandu-se importanta minima informatiilor practice.

"De ce elevii de gimanziu, pana in clasa a VI-a, a VII-a, se comporta corect fata de scoala, iar din clasa a VIII-a nu? Pentru ca din clasa a VIII-a se concentreaza sa obtina o nota mare la testele nationale. S-a ajuns pana acolo incat in clasa a VIII-a singura dorinta a parintilor, a elevilor si de cele mai multe ori si a profesorilor este obtinerea notei maxime indiferent de cunostinte", a adaugat mentorul olimpicilor, vorbind si despre "presiunile" pe care le fac parintii asupra dascalilor, cerand note mari pentru copiii lor.

Un prim pas ar fi, crede profesorul, scoaterea informatiilor - balast din programa elevilor si introducerea unor notiuni mai logice si aplicabile si in viata reala.

In ceea ce priveste liceele cu rata de promovare zero la examenul de maturitate, dascalul spune ca acelea sunt, de fapt, liceele unde nu se face scoala.

"Si nu o spun la modul 'nu se face carte'. Nu, fizic nu se face scoala, nu se fac ore la acele licee. (...) Ne plangem ca avem licee cu rata de promovare foarte mica. 60% sunt liceele tehnologice, acolo copiii nu fac deloc romana, nu fac matematica, interesul pentru scoala este minim", a completat profesorul.

Daca Bac-ul nu se schimba, rezultatele vor fi tot proaste

Mentorul olimpicilor a mai avertizat ca, daca Bacalaureatul nu se va schimba, vom avea an de an aceleasi rezultate catastrofale.

Solutia unui examen sistematizat nu este nici ea una la indemana pentru ca, spune Radu Gologan, vom avea un Bac mai usor, cu mai putine subiecte, insa cu note la fel de slabe. Nu exista "cea mai buna formula de Bac", completeaza profesorul, insistand pe faptul ca reforma trebuie sa porneasca inca de la primii pasi in scoala.

Bacalaureat 2013: Ce spun elevii: Sa mori tu ca functioneaza camerele alea!

Ca solutie, coordonatorul lotului olimpic, propune modelul american, care presupune ca orice elev sa plece din scoala cu minimum necesar, adica "sa stii sa intrebi, sa raspunzi, sa intelegi".

In final, Radu Gologan a mentionat ca "suntem intr-un impas imens, de multi ani", iar "harababura" din Educatie dupa anii '90.

Cine este Radu Gologan

In 1970, Radu Gologan a fost olimpic international la matematica, iar in prezent este profesor de matematica la Facultatea de Automatica si Calculatoare, Universitatea Politehnica din Bucuresti si presedintele Societatii de Stiinte Matematice.

De asemenea, este doctorand in matematica, cercetator principal I la Institutul de Matematica al Academiei Romane si, din 2002, coordoneaza olimpiadele nationale de matematica, fiind si membru in comisiile de jurizare internationale.

Ziare.com lanseaza campania "Romania - tara somerilor cu diploma. Care e solutia?" Vrem prin aceasta campanie sa aducem in atentia autoritatilor, dar si a opiniei publice o problema care persista de ani de zile, cu efecte din ce in ce mai grave pentru tineri si pentru societatea romaneasca.

Avem tot mai multi tineri someri cu diploma. Tineri debusolati, care ies de pe bancile scolii fara sa stie sa faca ceva, fara o specializare sau chiar fara cea mai mica directie, din lipsa de cunostinte si motivare, pentru care diploma obtinuta nu va insemna niciodata mai mult decat o hartie uitata intr-un sertar.

In ultimii 20 de ani, bacalaureatul a fost doar motiv pentru elevi, parinti si profesori deopotriva sa critice Guvernul, Ministerul Educatiei, indiferent de culoarea politica a celor aflati la Putere. Fiecare generatie s-a autointitulat "de sacrificiu". Si, pe buna dreptate, avand in vedere nenumaratele modificari fara sens suferite de "examenul vietii".

Rezultatele au fost dezastruoase, de la an la an efectele s-au simtit in procentul de promovare, tot mai mic, si in dezinteresul, tot mai mare, al tinerilor.

Cel mai grav este ca nici acum nu se contureaza o solutie, ca pentru rezultatele proaste si tinerii fara viitor doar se da vina dintr-o parte in alta pe lantul parinti - profesori - sistem de invatamant - minister. Suntem inca incapabili sa ne urnim sa schimbam lucrurile, sa invatam de la cei care au reusit.

Esti parintele unui elev care isi cauta drumul, un profesor care ar vrea sa schimbe ceva, un absolvent care acum stie ce ar fi trebuit sa fie altfel sau un elev care are multe intrebari si putine raspunsuri - contribuie si sustine si tu campania Ziare.com.

Ce crezi ca ar trebui facut? Crezi ca exista o rezolvare pentru aceasta problema? Care crezi ca este sistemul de educatie din alte tari care s-ar potrivi cel mai bine Romaniei? Scrie un comentariu sau trimite-ne un articol pe adresa redactie@ziare.com si il vom publica in cadrul campaniei noastre.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Bacalaureat 2013 Radu Gologan, #Radu Gologan bac probleme, #elevi rezultate Bacalaureat 2013, #sesiune vara Bac 2012 , #Bacalaureat 2013