Bacalaureatul si vinovatii sai (Opinii)

Marti, 09 Iulie 2013, ora 08:20
1418 citiri
Bacalaureatul si vinovatii sai (Opinii)

La fel ca si in anii din urma, cu deosebire cei din perioada ministeriatului lui Funeriu, bacalaureatul in curs suscita multe si partial superflue comentarii si revolte.

Pentru calitatea (lipsa) lui, pentru fraudele care il acompaniaza an de an, pentru miza politica pe care o are un examen care ar trebui sa fie circumscris de perimetrul relativ inchis al domeniului educatiei nationale.

Ce-i drept, nu poti sa-ti reprimi un sentiment de stupoare si revolta atunci cand vezi probe indubitabile ca frauda in cazul unei probe a maturitatii, a aptitudinilor si moralitatii pe care ar trebui sa le dovedeasca tanara generatie iesita de pe bancile scolii dobandeste proportii cosmice si devine un fel de reteta si industrie de imbogatire pentru oameni fara morala si D-zeu, care se mai considera "educatori" si mentori. Este totusi cam mult!

In cazul de fata, cei mai putin vinovati sunt totusi elevii. Desi nici ei nu ar fi chiar usa de biserica prin superficialitatea cu care isi abordeaza propria existenta, propriul statut si propriul viitor, prin entuziasmul cu care se lasa prada tentatiilor facile, prin cultivarea adesea a nemuncii si a cailor lejere de a atinge niste tinte iluzorii, precum ar fi si promovarea pe cai nefiresti a unor examene care ar trebui sa le ateste asumarea conditiei de individ matur si responsabil.

De ce sa mai studiem, daca se poate si mai usor? Mai cu o spaga, mai cu o copiuta sau cu utilizarea unor mijloace tehnice mai moderne precum niste micro-casti implantate direct in ureche. Astfel ramane timp mai mult pentru cluburi, pentru bulevarde si alte moduri de a-ti petrece agreabil timpul mereu liber.

Copiii, dupa cum destul de impropriu sunt numiti pe la 19 ani pe care ii au, nu sunt principalii vinovati tocmai pentru ca ei totusi sunt inca fara prea mult discernamant, majori doar in acte nu si la "mansarda". Adultii propriu-zisi ar fi chemati sa le faciliteze dobandirea acestei marci caracteriale prin cultivarea moralitatii, prin suportul acordat unui sistem real de valori si prin educarea sentimentului de responsabilitate pentru ei insisi si pentru cei de care apartin.

Nu copiii au determinat scaderea pana la limita ridicolului a standardelor si seriozitatii Bac-ului. Cei vinovati au fost mai ales politicienii, unii parinti, certati si ei cu principiile si cu scoala, si profesorii care au abdicat de la normele profesiei lor, sa zicem, nobile.

De la momentul de glorie, din perioada interbelica, la simulacrul de acum s-a ajuns printr-un sir de lovituri succesive, neintrerupt, din pacate, nici de schimbarea din 1989.

Comunistii au procedat astfel, pentru ca ei nu prea iubeau nici scoala, nici pe intelectuali. Bacalaureatul a rezistat totusi un timp, si sub noul nume de examen de maturitate, din inertie si din obstinatia unor dascali meritorii. Pana atunci cand n-au mai rezistat presiunilor, venind si vremea in care profesorii de specialitate, in mod cvasioficial, erau obligati sa treaca prin sali si sa le "explice" si sa le sugereze candidatilor rezolvarile problemelor date si apoi sa inchida ochii la forfota vinovata din sali. Era epoca promovarilor de 99%-100%.

Dupa revolutie proastele deprinderi s-au perpetuat, toleranta excesiva in numele unor criterii fals umanitariste spunandu-si cuvantul. "Saracii" copii a fost musai sa promoveze, pentru ca ii asteaptau pe toti harnicele si generoasele fabrici de diplome, care functionau si functioneaza pe aceleasi principii. "Pai, cum sa atentam noi la viitorul copilasilor?" Ca fenomen conex a intervenit si sfanta spaga autohtona, ce nu avea cum sa ocoleasca si acest domeniu.

Peste toate s-a suprapus si zelul populist al politicienilor in cautare avida de simpatii si voturi, un zel care a reusit sa inabuse aproape in fasa tentativele unor ministri vizionari si reformatori care au incercat sa aduca lucrurile pe fagasul normal. Recenta luare de pozitie a primului ministru impotriva intentiei Parchetului de a ancheta fraudele de la "Bolintineanu" este doar unul dintre aceste episoade. "Progresul" de vreo 10% fata de anul trecut are, poate, aceeasi filiatie.

In atari circumstante, este de meditat asupra utilitatii examenului, in sine. Este evident ca decat un bac fraudat, mai bine unul lipsa. Dar, cum nu putem sa renuntam la el din cauza normelor europene in privinta institutiilor educationale, dar si in temeiul traditiei de vreo 200 de ani a bacalaureatului romanesc, n-ar fi rau sa fie mai bine si sa revenim macar la o minima normalitate. Si moralitate.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#rezultate bacalaureat 2013, #promovabilitate Bacalaureat 2013 , #Bacalaureat 2013