Frauda la Bac: Ponta cere ancheta. Cum raspunde Inspectia Judiciara

Luni, 08 Iulie 2013, ora 19:51
6127 citiri
Frauda la Bac: Ponta cere ancheta. Cum raspunde Inspectia Judiciara
Foto: Romania TV

Inspectia Judiciara, institutia care verifica posibilele abateri de la deontologia profesionala in randul magistratilor, nu se ocupa in acest moment de "cazul Bolintineanu", din motive bine intemeiate.

In ciuda faptului ca premierul Ponta l-a acuzat de incalcarea legii in mod repetat in ultimele zile pe procurorul care a dispus audierea a 250 de elevi simultan de la Liceul Dimitrie Bolintineanu in cazul fraudei de la bacalaureat, Inspectia Judiciara a decis sa nu se implice in acest moment.

Ponta da indicatii CSM: Daca asa decide un procuror, trebuie sa stam toti drepti? (Video)

"Nu ne-a sesizat nimeni si nu exista nicio obligatie din partea nimanui sa ne sesizeze. Ne putem sesiza si din oficiu, dar nu am facut-o. Pana la aceasta ora, nu este inregistrata nicio lucrare pe rolul Inspectiei Judiciare cu privire la acest caz", a declarat inspectorul Tamara Manea, purtator de cuvant la Inspectia Judiciara, pentru Ziare.com.

Intrebata cum comenteaza declaratiile premierului Ponta, conform carora procurorii "nu sunt dumnezei", ci trebuie sa dea socoteala in cazul in care au incalcat legea, asa cum s-a intamplat la Liceul Bolintineanu, purtatorul de cuvant a replicat: "Noi nu putem comenta declaratiile premierului, iar Inspectia Judiciara nu se sesizeaza in functie de declaratiile facute de un politician sau altul".

Procurorul ierarhic superior are primul cuvant de spus

Pe de alta parte, insa, nu se poate trage concluzia ca, daca Inspectia Judiciara nu s-a sesizat, atunci legea nu a fost incalcata.

"Deocamdata, s-a apreciat asupra oportunitatii momentului sesizarii pentru ca, referitor la masurile dispuse de procuror in cursul urmaririi penale exista un remediu procesual, respectiv acela al plangerii impotriva masurilor luate de procuror, plangere pe care o rezolva procurorul ierarhic superior.

Atata timp cat exista acest remediu cu privire la o eventuala nelegalitate sau netemeinicie a unor masuri, este apreciat ca nu este oportun sa se analizeze, inainte de a se analiza pe cale ierarhica. Dar asta nu inseamna ca se exclude posibilitatea autosesizarii. S-a apreciat ca nu este momentul acum pentru a se sesiza din oficiu, cata vreme nu s-a utilizat acel remediu procesual", a explicat inspectorul Tamara Manea.

In acest caz, termenul legal este de 20 zile. "Este un termen prevazut de lege. Dispozitia este inscrisa in art. 278 Cod Procedura penala, care prevede ca o astfel de plangere se rezolva de catre procurorul ierarhic superior in termen de 20 de zile", ne-a explicat purtatorul de cuvant.

Fara presiuni asupra procurorului de caz

Totodata, Tamara Manea ne-a explicat ca de mare importanta este si faptul ca Inspectia Judiciara nu doreste sa puna presiune asupra procurorului de caz.

"Noi trebuie sa avem in vedere si oportunitatea unei sesizari in raport de momentul in care se afla ancheta. Ar insemna si o presiune asupra procurorului. Dar Inspectia Judiciara este datoare si sa apere de eventuale presiuni activitatea procurorilor. Prin urmare, deocamdata, trebuie sa lasam ancheta sa se desfasoare, sa vedem despre ce este vorba.

Pentru astfel de situatii deosebite, sa le spunem asa, care pun in discutie legalitatea sau temeinicia masurilor dispuse de un procuror in cursul urmaririi penale, exista timp de sesizare dupa ce ancheta si-a urmat cursul. Putem lua in discutie subiectul oricand, prescriptia pentru raspunderea disciplinara intervine in termen de 2 ani de la data comiterii faptei, deci avem tot timpul. Este vorba despre un echilibru pe care Inspectia Judiciara trebuie sa il aiba in orice moment", a completat aceasta.

La final, purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare a subliniat inca o data faptul ca activitatea institutiei nu se desfasoara in functie de declaratiile facute de politicieni.

"Inspectia nu lucreaza sub presiune si cel putin declaratiile politicienilor, indiferent din ce parte vin, nu influenteaza activitatea noastra. Aici decidem in functie de reperele pe care le avem noi si normele pe care le avem in ceea ce priveste efectuarea actelor de inspectie", a conchis purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#inspectia judiciara ancheta bacalaureat, #ancheta CSM procuror Bolintineanu , #Bacalaureat 2013
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Hoțului de proprietate intelectuală i-a luat Dumnezeu mințile.
Poza PSD Erie
PSD Erie
rank 5
Toarasi, fiti VIGI danu LENTI, anchetatoru ie cu ochii pa noi