Frauda la Bac: Ponta cere ancheta. Cum raspunde Inspectia Judiciara

Luni, 08 Iulie 2013, ora 19:51
5991 citiri
Frauda la Bac: Ponta cere ancheta. Cum raspunde Inspectia Judiciara

Inspectia Judiciara, institutia care verifica posibilele abateri de la deontologia profesionala in randul magistratilor, nu se ocupa in acest moment de "cazul Bolintineanu", din motive bine intemeiate.

In ciuda faptului ca premierul Ponta l-a acuzat de incalcarea legii in mod repetat in ultimele zile pe procurorul care a dispus audierea a 250 de elevi simultan de la Liceul Dimitrie Bolintineanu in cazul fraudei de la bacalaureat, Inspectia Judiciara a decis sa nu se implice in acest moment.

Ponta da indicatii CSM: Daca asa decide un procuror, trebuie sa stam toti drepti? (Video)

"Nu ne-a sesizat nimeni si nu exista nicio obligatie din partea nimanui sa ne sesizeze. Ne putem sesiza si din oficiu, dar nu am facut-o. Pana la aceasta ora, nu este inregistrata nicio lucrare pe rolul Inspectiei Judiciare cu privire la acest caz", a declarat inspectorul Tamara Manea, purtator de cuvant la Inspectia Judiciara, pentru Ziare.com.

Intrebata cum comenteaza declaratiile premierului Ponta, conform carora procurorii "nu sunt dumnezei", ci trebuie sa dea socoteala in cazul in care au incalcat legea, asa cum s-a intamplat la Liceul Bolintineanu, purtatorul de cuvant a replicat: "Noi nu putem comenta declaratiile premierului, iar Inspectia Judiciara nu se sesizeaza in functie de declaratiile facute de un politician sau altul".

Procurorul ierarhic superior are primul cuvant de spus

Pe de alta parte, insa, nu se poate trage concluzia ca, daca Inspectia Judiciara nu s-a sesizat, atunci legea nu a fost incalcata.

"Deocamdata, s-a apreciat asupra oportunitatii momentului sesizarii pentru ca, referitor la masurile dispuse de procuror in cursul urmaririi penale exista un remediu procesual, respectiv acela al plangerii impotriva masurilor luate de procuror, plangere pe care o rezolva procurorul ierarhic superior.

Atata timp cat exista acest remediu cu privire la o eventuala nelegalitate sau netemeinicie a unor masuri, este apreciat ca nu este oportun sa se analizeze, inainte de a se analiza pe cale ierarhica. Dar asta nu inseamna ca se exclude posibilitatea autosesizarii. S-a apreciat ca nu este momentul acum pentru a se sesiza din oficiu, cata vreme nu s-a utilizat acel remediu procesual", a explicat inspectorul Tamara Manea.

In acest caz, termenul legal este de 20 zile. "Este un termen prevazut de lege. Dispozitia este inscrisa in art. 278 Cod Procedura penala, care prevede ca o astfel de plangere se rezolva de catre procurorul ierarhic superior in termen de 20 de zile", ne-a explicat purtatorul de cuvant.

Fara presiuni asupra procurorului de caz

Totodata, Tamara Manea ne-a explicat ca de mare importanta este si faptul ca Inspectia Judiciara nu doreste sa puna presiune asupra procurorului de caz.

"Noi trebuie sa avem in vedere si oportunitatea unei sesizari in raport de momentul in care se afla ancheta. Ar insemna si o presiune asupra procurorului. Dar Inspectia Judiciara este datoare si sa apere de eventuale presiuni activitatea procurorilor. Prin urmare, deocamdata, trebuie sa lasam ancheta sa se desfasoare, sa vedem despre ce este vorba.

Pentru astfel de situatii deosebite, sa le spunem asa, care pun in discutie legalitatea sau temeinicia masurilor dispuse de un procuror in cursul urmaririi penale, exista timp de sesizare dupa ce ancheta si-a urmat cursul. Putem lua in discutie subiectul oricand, prescriptia pentru raspunderea disciplinara intervine in termen de 2 ani de la data comiterii faptei, deci avem tot timpul. Este vorba despre un echilibru pe care Inspectia Judiciara trebuie sa il aiba in orice moment", a completat aceasta.

La final, purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare a subliniat inca o data faptul ca activitatea institutiei nu se desfasoara in functie de declaratiile facute de politicieni.

"Inspectia nu lucreaza sub presiune si cel putin declaratiile politicienilor, indiferent din ce parte vin, nu influenteaza activitatea noastra. Aici decidem in functie de reperele pe care le avem noi si normele pe care le avem in ceea ce priveste efectuarea actelor de inspectie", a conchis purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Citeste si:
Mesajul ministrului român de Externe pentru rușii care vor să vină Deveselu. Care este situația diplomaților români din Ucraina
Mesajul ministrului român de Externe pentru rușii care vor să vină Deveselu. Care este situația diplomaților români din Ucraina
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi, 27 ianuarie, că scutul de la Deveselu nu este o amenințare pentru Rusia, lucru de care se pot convinge oficialii de la Moscova făcând o...
Dan Barna: ”PNL și AUR sunt sateliții PSD”. Cum explică fostul lider al USR neînțelegerile din propriul partid
Dan Barna: ”PNL și AUR sunt sateliții PSD”. Cum explică fostul lider al USR neînțelegerile din propriul partid
Fostul lider al USR Dan Barna a analizat joi, 27 ianuarie, situația politică în care a ajuns PNL în urma coaliției cu PSD. Acesta a vorbit și despre neînțelegerile din partidul din care...