Frauda la Bac: Ponta cere ancheta, dar nimeni nu a facut plangere - PICCJ

Marti, 09 Iulie 2013, ora 15:04
1356 citiri
Frauda la Bac: Ponta cere ancheta, dar nimeni nu a facut plangere - PICCJ
Foto: Arhiva

Nicio persoana nu a facut plangere impotriva procurorului de la Parchetul Tribunalului Bucuresti care instrumenteaza dosarul privind coruptia de la bacalaureat, verificarea actelor si masurilor acestuia putand fi declansata la cererea oricarei parti interesate, informeaza Ministerul Public.

"Verificarea actelor si masurilor procurorului este o procedura pe care o poate declansa orice parte interesata, in conditiile legii (articolele 275-278 Cod procedura penala, Plangerea contra actelor procurorului). Controlul ierarhic se realizeaza in primul rand prin verificarea, pe caile procedurale, in cursul efectuarii cercetarilor de catre procurorul ierarhic superior, in speta, prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, asigurand deplinul exercitiu al drepturilor procesuale ale partilor", arata, marti, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, intr-un comunicat de presa.

Sursa citata a precizat ca, potrivit informatiilor comunicate de Parchetul Capitalei, nu au fost formulate astfel de plangeri in cauza de coruptie privind examenul de bacalaureat.

Ministerul Public a mai aratat ca procurorul general acorda prioritate asigurarii independentei procurorului, cu atat mai mult cu cat cercetarile in cauza de coruptie privind examenul de bacalaureat sunt in curs.

"Exercitarea prerogativelor specifice ale procurorului general, de control ierarhic (conform art. 65 si 70 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara), trebuie sa pastreze echilibrul asigurarii independentei procurorului, pentru ca aceasta este cea care contribuie primordial la realizarea actului de justitie", se mai arata in comunicatul citat.

O pozitie similara a adoptat si Inspectia Judiciara. Reprezentantii institutiei au declarat marti pentru Ziare.com ca nu exista niciun dosar in lucru pe tema celor intamplate la Liceul Bolintineau si ca nu trebuie pusa presiune pe procurorii care desfasoara o ancheta, indiferent de declaratiile facute de politicieni.

Frauda la Bac: Ponta cere ancheta. Cum raspunde Inspectia Judiciara

Un caz complicat

Parchetul Tribunalului Bucuresti face cercetari pentru fapte de coruptie la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, directoarea unitatii de invatamant, Costica Varzaru, demisa din functie dupa inceperea anchetei, fiind arestata preventiv pentru trafic de influenta. Decizia de arestare a fost contestata si se judeca marti la Curtea de Apel Bucuresti.

Anchetatorii au facut, la 1 iulie, in prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, perchezitii la Liceul "Bolintineanu", cu sprijinul SRI, Directiei Generale Anticoruptie si Politiei Capitalei. In timpul perchezitiilor s-au gasit sume de bani in salile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Cinci profesori din comisia de examen si 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiati in 1 iulie la Politia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbata dupa proba la Limba romana, iar conducerea liceului a fost demisa de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

Elevii au fost perchezitionati de anchetatori la iesirea din salile de examen, la unii dintre acestia fiind gasite fituici.

In 5 iulie, politistii au mers la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", cu autocare, pentru ca 100 de elevi sa fie dusi la audieri, dupa sustinerea ultimei probe a bacalaureatului. In fata intrarii in curtea Liceului "Bolintineanu" erau zeci de parinti care isi asteptau copiii. Unii dintre parinti, nemultumiti ca politistii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul si a-i duce la audieri, i-au huiduit si au reclamat ca se face un abuz.

Anchetatorii au renuntat la transportarea cu autocarele a elevilor, iar procurorul sef de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti Bogdan Staicu declara ca au fost emise citatii, nepunandu-se problema punerii in executare a unor mandate de aducere. Ulterior, Staicu spunea ca au fost emise mandate de aducere pentru aproximativ 100 de elevi care au sustinut bacalaureatul la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", care ar fi fost puse in executare daca acestia nu se prezentau la audieri in urma citarii.

Procurorul sef Bogdan Staicu a mai spus ca cei aproximativ 250 de elevi, impartiti in cele cinci sali de examinare de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", in care s-au gasit sume nejustificate de bani in urma descinderilor din 1 iulie, sunt martori la posibile infractiuni de coruptie, acesta fiind motivul pentru care ei ar trebui audiati.

Anchetatorii au audiat vineri 17 elevi de la Liceul "Bolintineanu, luni alti 39, iar marti au anuntat ca se prezinta la Politia Capitalei pentru a da declaratii 11 elevi.

Premierul Victor Ponta a declarat luni, referindu-se la interventia la Liceul "Bolintineanu", ca in opinia sa au existat niste probleme de functionare, el aratand ca, daca acestea au fost in zona Parchetului, CSM poate lua masuri, iar daca au fost in zona Ministrului Afacerilor Interne (MAI), va discuta cu ministrul.

Ponta a precizat ca el nu il considera vinovat pe purtatorul de cuvant al MAI, chiar daca a furnizat date care s-au dovedit ulterior neadevarate.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, si seful Politiei Romane, Petre Toba, au discutat, luni, la Guvern, cu premierul Victor Ponta. Stroe declara ca i-a prezentat lui Victor Ponta elementele privind activitatea politistilor judiciaristi la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", iar premierul "a inteles pe deplin situatia", raportul pe aceasta tema urmand sa fie gata "intr-o zi, doua".

Premierul Victor Ponta a mai spus ca forta statului trebuie sprijinita si aplicata, dar conform legii, el aratand ca procurorii nu sunt dumnezei si trebuie sa raspunda in fata cuiva, daca au incalcat legea.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#plangere Parchet Bolintineanu, #Ponta ancheta frauda Bolintineanu, #plangere parchet bacalaureat Bolintineanu , #Bacalaureat 2013