Greseala capitala in cazul Bolintineanu (Opinii)

Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 08:39
3780 citiri
Greseala capitala in cazul Bolintineanu (Opinii)
www.zf.ro

Procurorii, SRI, presa, inclusiv fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, si, probabil, cei ce au dat ordinul de urmarire/cercetare la liceul Dimitrie Bolintineanu stiau ca printre elevi e posibil sa existe si tineri care inca n-au ajuns la majorat, iar daca nu stiau, erau obligati sa afle.

La fel cum deontologia profesionala ii obliga sa cunoasca si sa tina cont de pedagogia actului de justitie.

Pentru ca orice justitiar respectabil stie ca primul principiu pe care trebuie sa-l aplice este sa previna o fapta, nu sa astepte ca ea sa se produca pentru a avea pe cine pedepsi. Cu orice pret. In acest caz, Justitia isi pierde rolul sau de insanatosire morala a societatii, cota sa de incredere se prabuseste, iar raul devine norma.

Nu promovam greseala, ci fapta buna

De ce au protestat dascalii si parintii la actiunea impetuoasa a procurorilor si a SRI? Fiindca la pedagogie se invata ca greseala trebuie tratata cu maxima atentie, intr-un cu totul alt mod: un profesor bun si un parinte intelept, constienti de importanta misiunii si a menirii lor, stiu ca greselile nu se dau de exemplu, ca la gazetele bolsevice: "Nu faceti ca ei!".

Asa cum dascalul de romana observa ca, scriind la tabla greselile elevilor, corectarea deficientelor se face cu si mai mare greutate. Numai insistand mereu si mereu asupra formelor corecte, acestea devin norme acceptate si respectate, un fel de stereotipuri dinamice.

E foarte grav daca initiatorii exercitiilor de forta in interiorul campusului scolar, spatiu prin excelenta al libertatii si al mobilitatii spirituale, al modelarii caracterelor, nu stiau lucrul acesta. Inseamna ca actiunea lor a fost gandita de la inceput ca o cale de pedepsire, de nu cumva si molestare psihica, a scolarilor, de supunere la oprobriu public.

In acest scop, importanta era prezenta trupelor politiei si a dubelor, a autobuzelor in curtea liceului, urmarite cu mare atentie de toate televiziunile, dovezile urmand a se obtine pe parcurs, ca in anii prigoanei staliniste: "Nu stii? Te facem noi (statul, organul) sa-ti amintesti si laptele supt de la ma-ta!"

De ce nu s-a prevenit fapta?

Din informatiile aparute in presa se vede clar ca existau suspiciuni de frauda, iar transcripturile unor convorbiri telefonice aparute ulterior le dovedesc. Se stia de strangerea banilor cu cateva saptamani inainte de declansarea operatiunii "Liceul, directorul, profesorii, elevii spagari", asa ca era bine sa ni se fi spus de ce trebuiau pedepsiti exemplar respectivii elevi si profesori daca faptele puteau fi prevenite.

Cine si de ce i-a dorit dupa gratii? Exemplul lor facea bine scolii romanesti sau producea doar efecte politice in favoarea cuiva? Plus demisia ministrului Educatiei, de ce nu, chiar a Guvernului Ponta.

Mai este o coincidenta dubioasa. Unii jurnalisti sustin ca ancheta a inceput dupa niste declaratii ale presedintelui (ultima in 3 iulie, a.c.): "Ori intelegem ca avem obligatia sa renuntam la mercantilismul din educatie si sa dam sanse copiilor, ori, daca nu, vom avea generatii sacrificate". In fapt, Traian Basescu ia in considerare ideea ca unele masuri ale fostului ministru PSD al Educatiei, Ecaterina Andronescu, si actualul ministru Remus Pricopie au fost in favoarea alimentarii cu studenti platitori catre "fabricile de diplome", universitati particulare unde diploma cica se poate cumpara.

Factura politica

De asta era nevoie ca numarul bacalaureatilor sa fie diminuat, spre a vesteji respectivele unitati de invatamant superior? Chiar daca numarul nostru de studenti e cel mai mic din tarile UE? Ceea ce ne face sa credem ca sensul adevarat al reformelor dlui Funeriu, inclusiv reducerea drastica si fortata a promovabilitatii la BAC nu au vizat nici pe departe reformarea educatiei, ci razboiul acesta insidios care putea fi rezolvat pe cale legala, prin inspectiile ARACIS.

Pentru ca faptele sunt de o asemenea gravitate, iar consecintele se vor abate asupra imaginii scolii romanesti, una din primele 5 institutii apreciate de cetateni, dupa biserica, armata..., nu este exclus ca unora sa nu le convina si sa incerce prin astfel de mijloace distrugerea credibilitatii intregului sistem educational. Or anchetele ulterioare trebuie sa stabileasca adevarul, iar vinovatii sa fie macar cunoscuti.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#frauda bacalaureat 2013, #frauda Dimitrie Bolintineanu bacalaureat , #Bacalaureat 2013