Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Bacalaureatul macinat de frauda si coruptie

Marti, 02 Iulie 2013, ora 20:40
2285 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Bacalaureatul macinat de frauda si coruptie

Ne intoarcem la modelul de bacalaureat de pana in 2011: fraude, coruptie, teze identice, semnale ca peste tot in tara se petrec furturi.

Iata un mesaj primit pe email: "Am urmarit cu interes ce se intampla cu evaluarile nationale din acest an si am constatat ca s-a dat liber la copiat. Ce daca sunt camere, daca e voie de sus, probabil, se fura pe rupte. La liceul Traian din Severin, la evaluarea nationala s-a intrerupt curentul vreo trei sferturi de ora. Rezultatul: o gramada de lucrari identice.

La bacalaureat: la mai multe licee din acelasi oras s-a copiat la greu. E destul sa stai de vorba cu copiii sau sa intri pe forumurile lor si te ingrozesti. Ca sa nu mai vorbim de banii pentru asa zisul protocol. Tot orasul vuieste ca s-au strans sume variind de la 150 la 200 RON (in unele cazuri mai mult)".

Aceste fapte se petrec cu acordul, complicitatea, incurajarea si coniventa autoritatii statului.

Pentru ca niciodata pana in prezent nu s-a trecut la masuri dure de verificare, control, recorectarea tezelor, acolo unde procentele de promovare si notele elevilor indica in mod clar fraude.

Un exemplu mai mult decat elocvent: Anul trecut, la sesiunea din toamna, in judetul Giurgiu s-au inregistrat de 5 ori mai multi promovati la bacalaureat, comparativ cu judetul Ialomita. In orice stat normal, in care sefii Educatiei trageau concluzia corecta, adica jaf la drumul mare in judetul Giurgiu, s-ar fi luat masuri de verificare si recorectare, post-factum, in acele centre de examen si licee in care procentele de promovare sfidau bunul simt.

Ei bine, nu s-a intamplat nimic. Ministerul Educatiei si inspectoratele scolare s-au facut ca ploua. Hotul neprins e negustor cinstit.

Lucrurile se pot rezolva foarte simplu. Dupa corectare, tezele se pun in ordine alfabetica, exact asa cum se asaza elevii in sali. Daca intr-o sala s-au dat rezolvarile si s-a copiat, e foarte simplu sa compari tezele si sa le identifici pe cele care au beneficiat de alte surse.

Mai ales la teza de limba romana, unde subiectele presupun contributii personale si e imposibil ca mai multi elevi sa fi gandit cu aceleasi propozitii, cu aceleasi greseli de gramatica sau ortografie.

Era simplu, dar autoritatea statului nu vrea sa-si dea cu firma-n cap, sa recunoasca faptul ca se fura si se fraudeaza masiv bacalaureatul si alte examene de absolvire.

Culmea ipocriziei si cinismului, premierul Victor Ponta si ministrul Educatiei, Remus Pricopie, anunta ritos ca nu vor tolera nicio frauda, desi stiu bine ca vor inchide ochii si nu vor trece la masura eficienta a identificarii tezelor copiate in centrele de evaluare, dupa terminarea examenului.

Scopul este unul bine definit si servit de 20 de ani: asigurarea materiei prime pentru fabricile de diplome si ascunderea gunoiului sub pres cand e vorba de calitatea invatamantului romanesc. Chiar daca de acest domeniu, al educatiei si formarii profesionale, depinde competitivitatea si atractivitatea economiei romanesti.

Este un bun moment, atat pentru premier, cat si pentru ministrul Pricopie, sa anunte, inainte de inceperea corecturii la examenul de bacalaureat, ca vor urma verificari dupa incheierea examenului in toate acele licee in care procentele de promovare si notele sfideaza bunul simt si ca, dupa identificarea celor care au permis fraudele, acestia vor suferi rigorile legii, indepartarea din invatamant si sesizarea anchetelor de urmarire penala.

Daca nu fac imediat acest anunt, atat premierul, cat si ministrul Pricopie sunt complici la fraudarea examenului de bacalaureat.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#frauda bacalaureat bani profesori, #copiat bacalaureat corectat profesori, #copiat evaluarea nationala subiecte , #Bacalaureat 2013