Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Legea Educatiei se schimba iar - Elevi, parinti, politicieni si societatea civila, vinovati de dezastrul din invatamant

Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 16:27
7125 citiri
Legea Educatiei se schimba iar - Elevi, parinti, politicieni si societatea civila, vinovati de dezastrul din invatamant

Vara fiecarui an gaseste doua generatii de elevi pe jar - unii care dau bacalaureatul, altii care intra in linie dreapta, dar habar n-au ce ii asteapta la capatul drumului pentru ca la noi in educatie nimic nu ramane stabil de la un an la altul. Poate doar manualele depasite deja de actualitate.

Si cum in primul Guvern Ponta s-au schimbat trei ministri la Educatie, iar Remus Pricopie a preluat portofoliul de putin peste 6 luni, nu a avut timp sa-si puna amprenta asupra sistemului. Asa ca, imediat ce noua sesiune de bacalaureat se va fi incheiat, modificarile vor incepe. Principala pare sa fie diferentierea subiectelor in functie de profil, dar cum se anunta dezbateri intense pe aceasta tema, elevii ar face bine sa nu se culce pe-o ureche.

La nivel de sindicate de invatamant, lectia e invatata - e nevoie de finantare, trebuie sa se ajunga cat mai repede la 6% din PIB pentru Educatie. La capitolul modificari ale legii cu efecte benefice pentru sistem pe termen lung... calificativul potrivit este "insuficient".

Insa avem si vinovatii - de la elevi si parinti, la politicieni si societatea civila. In general, ideea de democratie pare sa fie inteleasa prost de romani, tarile civilizate fiind straine de filmulete cu profesori umiliti la ore postate YouTube, respectul pentru dascali fiind unul ridicat. Cam asa se poate rezuma discutia avuta de Ziare.com cu liderul Federatiei Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret" Marius Nistor.

Bacalaureat 2013: De ce nu mai iau elevii examenul

Despre Bac-ul diferentiat si modificarile Legii Educatiei

"Exista un plan de bataie: bacalaureatul trebuie regandit, nu desfiintat, readaptat la necesitatile pe care le au elevii acum. Acest examen sa fie relevant, pentru ca nu dorim doar sa producem elevi cu diploma si atata tot, elevi care sa nu aiba acces pe piata muncii", a declarat Nistor, pentru Ziare.com, declarandu-se "categoric" in favoarea Bac-ului diferentiat.

"Vechea poveste - intotdeauna am avut probleme cu promovabilitatea cel putin pe filiera tehnologica pentru ca acesti elevi nu au mai avut posibilitatea sa dea in cadrul examenului si o proba la o disciplina tehnica. (...) Singurul lucru care se putea realiza era sa se mearga pe varianta unor subiecte diferentiate pe diferitele discipline, de exemplu la limba si literatura romana.

Asta inseamna din start o modificare a Legii Educatiei Nationale. Si asta depinde foarte mult de vointa Parlamentului si categoric trebuie sa intelega si presedintele ca, daca vrem o reforma reala, categoric legea trebuie sa fie rezultatul consensului, nu avem nevoie de legi impuse.

(...) E o lege pe care nu o recunoastem, care a generat probleme. Bac-ul trebuie transat prin lege. Nicaieri nimeni nu si-a permis sa impuna o lege intr-un astfel de domeniu. Aveti o dovada foarte clara ca o lege care a fost impusa e o lege care va fi modificata cat mai repede", a mai spus el.

Bacalaureat 2013 - Primele perle: Corola de minuni a lui Vasile Blaga, strivita de elevi

Despre bani si politicieni: "Invatamantul, oglinda societatii, daca n-ai investit, sa n-ai pretentii!"

"Invatamantul, in momentul de fata, asa cum functioneaza, inca mai functioneaza datorita profesorilor cu vocatie. Dar trebuie sa ne gandim ca numarul acestora se reduce dramatic. (...) Tinerii isi doresc sa fie orice altceva - juristi, avocati, contabili".

"Daca tu vreme de peste 20 de ani nu ai investit in invatamant, in resursa umana, nu ai facut ordine printre acele adevarate fabrici de diplome la nivel universitar, nu poti sa arati cu degetul spre corpul profesoral, nu ai dreptul, nu poti sa arati cu degetul spre dascali. Statul are obligatia sa investeasca in invatamant.

Cum pot eu sa vorbesc de motivare atat timp cat acei dascali care au dat atatea si atatea generatii de copii bine pregatiti, unii care sunt politicieni, vin si le iau niste drepturi care erau stabilite printr-o lege a lor, ii sanctionezi financiar pentru ca erau prea buni si totul ptentru ce? In numele unei crize pe care nu au provocat-o ei?", ne-a mai spus Nistor.

Profesorii umiliti, democratia inteleasa gresit, parintii uita de obligatii

Intrebat despre fenomenul filmuletelor postate pe Internet in care sunt prezentati profesori umiliti la ore de elevi, Nistor a aratat cu degetul inspre parinti.

"Nu credeti ca se da prea multa importanta unor astfel de situatii? Mie nu mi se pare normal ca un profesor sa fie umilit de catre elevi si toate aceste imagini sa fie lansate cu cea mai mare usurinta pe YouTube. Nu mi se pare normal si cine face acest lucru ar trebui sa fie sanctionat.

Internetul e la indemna oricui si in orice tara occidentala civilizata, dar acolo nu o sa vedeti niciodata asemenea situatii. La noi democratia e inteleasa intr-un mod cu totul original. Nu se intelege ca intr-o societate democratica ai si obligatii, nu numai drepturi. La noi exista doar obligatiile dascalilor. Dar obligatiile elevilor, parintilor, societatii fata de invatamant si ale politicienilor nu exista. Nu pot exista obligatii doar intr-o singura parte, iar in cealalta numai drepturi".

"Lipsa de atentie fata de sistemul de invatatamant, dezinteresul trebuie sanctionat ca atare. Trebuie sa inteleaga orice parinte ca obligatia lui trebuie sa fie aproape de scoala. Parintele ar trebui sa monitorizeze copilul vizavi de ceea ce face in afara sistemului de invatamant, sa fie atent la ceea ce fac copiii in timpul liber.

Sa fie mai saritori si mai atenti la sesizarile repetate pe care le fac dascalii. Ori daca legatura cu scoala este rupta motivand de fiecare data ca au probleme, ca se gandesc la locurile de munca... Da, pana la un punct este real, dar mai departe e vorba de viitorul copilului meu si ar trebui sa gasesc timpul necesar sa ma interesez de ceea ce face el in scoala, de ceea ce face in timpul liber".

Bacalaureat 2013: Ce spun elevii: Sa mori tu ca functioneaza camerele alea!

Atac la invatamantul universitar

"M-ar interesa numarul de diplome luate pe bune. (...) Invatamantul universitar arata de multe ori cu degetul catre invatamantul preuniversitar ca viitorii lor studenti, cum ar veni, nu sunt bine pregatiti, ca nu stiu sa citeasca si sa scrie corect. Dar si eu pot sa arat cu degetul catre sistemul de invatamant universitar ca studentii aceia 'eminenti' care promoveaza pe banda rulanta si promoveza cu 10 vin sa dea examen de titularizare si il pica cu 2 sau 3".

Demolarea valorilor si inca un vinovat - societatea civila

"Cand vorbim de dascali si le ceri sa fie solidari si sa-i sustina, dintr-o data e tacere, le gasim numai defecte. Societatea este vinovata ca ne-am demolat toate valorile. Tot ce-a fost bun in societatea romaneasca a fost demolat pas cu pas".

Proteste fata de noua politica a ministerului nu vor fi, pentru ca e consens total. Societatea civila insa...

"Protestul ar trebui sa fie legat de lipsa de reactie a societatii civile. Cand dascalii ieseau in strada, nu ieseau numai pentru salarii. Un dascal motivat e un dascal bun pentru copiii lor, in primul rand. Un protest impotriva nepasarii si a indiferentei da, pentru asta ar trebui sa existe un protest. Un protest de sanctionare a celor care vreme de 3 ani si-au batut joc de sistemul de invatamant. Cand noi ne vaitam ca nu avem suficient personal didactic, ca securitatea copiilor este periclitata, a reactionat societatea civila la ceva? A fost doar tacere si indiferenta", a conchis liderul sindical.

Ziare.com lanseaza campania "Romania - tara somerilor cu diploma. Care e solutia?" Vrem prin aceasta campanie sa aducem in atentia autoritatilor, dar si a opiniei publice o problema care persista de ani de zile, cu efecte din ce in ce mai grave pentru tineri si pentru societatea romaneasca.

Avem tot mai multi tineri someri cu diploma. Tineri debusolati, care ies de pe bancile scolii fara sa stie sa faca ceva, fara o specializare sau chiar fara cea mai mica directie, din lipsa de cunostinte si motivare, pentru care diploma obtinuta nu va insemna niciodata mai mult decat o hartie uitata intr-un sertar.

In ultimii 20 de ani, bacalaureatul a fost doar motiv pentru elevi, parinti si profesori deopotriva sa critice Guvernul, Ministerul Educatiei, indiferent de culoarea politica a celor aflati la Putere. Fiecare generatie s-a autointitulat "de sacrificiu". Si, pe buna dreptate, avand in vedere nenumaratele modificari fara sens suferite de "examenul vietii".

Rezultatele au fost dezastruoase, de la an la an efectele s-au simtit in procentul de promovare, tot mai mic, si in dezinteresul, tot mai mare, al tinerilor.

Cel mai grav este ca nici acum nu se contureaza o solutie, ca pentru rezultatele proaste si tinerii fara viitor doar se da vina dintr-o parte in alta pe lantul parinti - profesori - sistem de invatamant - minister. Suntem inca incapabili sa ne urnim sa schimbam lucrurile, sa invatam de la cei care au reusit.

Esti parintele unui elev care isi cauta drumul, un profesor care ar vrea sa schimbe ceva, un absolvent care acum stie ce ar fi trebuit sa fie altfel sau un elev care are multe intrebari si putine raspunsuri - contribuie si sustine si tu campania Ziare.com.

Ce crezi ca ar trebui facut? Crezi ca exista o rezolvare pentru aceasta problema? Care crezi ca este sistemul de educatie din alte tari care s-ar potrivi cel mai bine Romaniei? Scrie un comentariu sau trimite-ne un articol pe adresa redactie@ziare.com si il vom publica in cadrul campaniei noastre.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Legea Educatiei schimbari Pricopie, #Bac 2014 schimbari, #Bac 2013 rezultate , #Bacalaureat 2013