Romania vs. UK. De ce suntem tara somerilor cu diploma? Interviu

Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 18:31
9466 citiri
Romania vs. UK. De ce suntem tara somerilor cu diploma? Interviu

Rezultatele dezastruoase pe care elevii la obtin la bacalaureat pot fi puse pe seama lipsei de disciplina a elevilor, dar si a profesorilor, ambele categorii demotivate.

O alta cauza este si deteriorarea relatiilor dintre profesori si elevi, sustine Clara Volintiru, studenta doctorala la London School of Economics care preda, totodata, atat la Academia de Studii Economice (ASE) de la Bucuresti, cat si la prestigioasa scoala britanica LSE.

Pe de alta parte, mentioneaza Clara Volintiru, studentii romani performanti si-au gasit, isi gasesc si isi vor gasi mereu locul in sistemul universitar britanic si nu numai, chiar daca in Romania excelenta nu este apreciata la justa sa valoare.

O romanca la London School of Economics: Suntem patrioti fata de tara, dar nu intotdeauna fata de romani

Cum va explicati ca 1 din 3 elevi romani reuseste sa promoveze examenul de bacalaureat?

Este o situatie critica, cu repercusiuni grave atat asupra tinerilor ce intampina esecul, cat si asupra societatii in ansamblul ei. Eu cred ca principala cauza a ratei de promovare reduse la bacalaureat este lipsa de disciplina, atat a tinerilor din ziua de azi, cat si a anumitor profesori, ambele categorii fiind profund demotivate.

O a doua cauza majora este deteriorarea relatiei dintre pedagogi si elevi. In momentul in care se pierde respectul fata de sistemul de invatamant este foarte greu pentru profesori sa antreneze cu eficienta mintile liceenilor. Nu in ultimul rand, trebuie inteles ca cei mai buni elevi continua sa ia aceleasi note mari ca si inainte, deci nu este neaparat o problema de degradare per ansamblu a nivelului de performanta, ci este degradarea calitatii educatiei celor care luau notele de trecere pana acum.

Cu alte cuvinte, felul in care este structurat sistemul de motivare al profesorilor i-a incurajat pe acestia sa se concentreze asupra elevilor straluciti, lasand media sa decada pana la punctul in care nu mai reuseste sa ia nici macar note de trecere.

Am luat 10 la o licenta, dar nu a contat si nici nu conteaza - Interviu cu Studentul Anului

Sunt subiectele prea grele, exista o necorelare intre pregatirea elevilor la clasa si programa pentru examen ori sunt elevii romani prea putin studiosi?

(...) Eforturile de reformare a programei scolare (incepand cu manualele alternative in anii '90 si pana la noile tipuri de subiecte de examen din ultimii ani) au constituit o epopee grea pentru sistemul de educatie roman. Principalul deficit a fost lipsa de coerenta si predictibilitate de la an la an. Fara timp de consacrare a noilor proceduri, oricat de bine gandite ar fi ele, nu au cum sa dea randament.

Lucrati atat in mediul universitar din Romania, cat si in cel din Marea Britanie. Care sunt deosebirile dintre studentii de aici si cei de acolo?

Eu nu sunt adepta diferentelor structurale: nu cred ca studentii romani sunt neaparat diferiti de cei de alte nationalitati. Factorul determinant este mediul in care activeaza, atat la nivelul restrans al universitatii, cat si la nivelul extins al societatii.

Studentii nostri vor performa la fel de bine sau mai bine decat cei din Marea Britanie in momentul in care performanta lor universitara va fi recunoscuta si rasplatita cu acelasi entuziasm ca acolo. In Anglia absolvirea cu distinctie (nota maxima) este conditie necesara pentru angajarile in cele mai bune slujbe, in timp ce la noi performanta academica este de cele mai multe ori ignorata, atat de catre angajatori, cat si de catre societate in ansamblul ei.

Cum sunt primiti studentii romani in UK? Ce difera fata de procesul invers si de ce?

Bacalaureat 2013: De ce nu mai iau elevii examenul

Studentii romani performanti si-au gasit, isi gasesc si isi vor gasi mereu locul in sistemul universitar britanic si nu numai. Toti tinerii nostri valorosi raspanditi in toata lumea pot sa ateste ca excelenta este primita foarte bine oriunde este pretuita. Din pacate la noi acasa, excelenta nu este evaluata la justa sa valoare.

In Romania, s-au destabilizat atat de mult procedurile institutionale, incat de cele mai multe ori nu se mai vede padurea de copaci. In loc sa se atraga si integreze absolventii de studii de prestigiu din strainatate, se blocheaza acest transfer de competenta din cauza unor proceduri sau norme ridicol de nefunctionale.

Traim in tara somerilor cu diploma si a muncitorilor supracalificati. Care ar fi cauzele?.

Problema "somerilor cu diploma" incepe din momentul alegerii facultatii sau a viitoarei profesii. Daca aceasta optiune este nepotrivita, sansele de a evolua profesional in domeniul respectiv sunt potrivnice. Din experienta mea, prea putini liceeni stiu ce presupun cu adevarat optiunile pe care le fac. Este o problema majora de sincronizre a preferintelor si competentelor fiecaruia cu domeniul de activitate cel mai potrivit.

Un om care nu face ceea ce ii place si i se potriveste are sanse extrem de mici sa exceleze profesional. Este o problema ce ma preocupa foarte mult si impreuna cu oameni minunati cu care colaborez in cadrul think tank-ului Centrul pentru Guvernanta Sociala incercam sa o adresam prin proiecte de consiliere a liceenilor, pentru a face optiuni asumate si informate de formare si implicit de cariera.

Bacalaureat 2013 - Primele perle: Corola de minuni a lui Vasile Blaga, strivita de elevi

Pe de o parte este necesara sustinerea si indrumarea parintilor. Studiile ne spun ca exista din ce in ce mai mult o segregare profesionala: copii isi urmeaza profesional parintii in proportie mai mare de 60% atat la noi, cat si in tari precum SUA. Dincolo de superficialele acuzatii de nepotism, fenomenul este mult mai profund: copiii iau contact prelungit cu practica si substraturile profesiei parintilor si de multe ori aceasta expunere ii atrage mult mai mult decat domenii necunoscute. Reversul este incadrarea copiilor pe un parcurs profesional impropriu personalitatii si inclinatiilor individuale.

A doua etapa problematica este tranzitia de la facultate la viata profesionala.

Procesul de mentorat, atat in sfera universitara, cat si in cadrul diverselor companii este esential in plasarea studentilor pe piata muncii. La LSE, ca si la alte universitati de prestigiu, exista centre specializate in asistarea si facilitarea acestei tranzitii (Careers Centres), pentru ca performanta universitatilor este (pe buna dreptate) masurata si in nivelul si rata de absorbtie pe piata muncii a absolventilor.

Care sunt cele mai mari hibe pe care le are invatamantul romanesc?

Mediul universitar romanesc este foarte afectat de pierderea treptata a prestigiului social. Spun asta nu neaparat din punctul de vedere al calitatii invatamantului, ci mai ales din punct de vedere al perceptiei societatii asupra relevantei si utilitatii activitatii academice. Atat pentru studenti, cat si pentru multe dintre cadrele didactice absenta unei recunoasteri la scara larga a valorii activitatii lor este demotivanta. Astfel se explica de ce deseori studenti ce performeaza mediocru in mediul universitar romanesc stralucesc in contextul unor universitati straine.

(...) Problema este ca performanta este de obicei stimulata prin competitie si nu vad multi tineri competenti ingramadindu-se sa preia stafeta slujbelor din sistemul de educatie. Cu competitie din ce in ce mai scazuta in acest domeniu si calitatea candidatiilor va scadea inevitabil.

Care ar fi cele mai importante si mai urgente masuri care ar trebui luate pentru sistemul de invatamant romanesc sa evolueze cat mai repede in directia cea buna?

In primul rand trebuie stimulata performanta universitara. Pe termen scurt, o finantare mai buna a universitatilor poate crea atat un mediu de lucru mai atractiv si stimulant, cat si posibilitatea universitatilor sa mentina un sistem selectiv si exigent al admiterii si evaluarii studentilor. In privinta veniturilor, o solutie poate fi sprijinirea proiectelor de cercetare prin fonduri europene. Pe termen lung, trebuie reconsolidata semnificatia studiilor universitare. In momentul in care diplomele de la cele mai bune universitati din Romania vor fi din nou criterii de departajare pentru diverse slujbe in sistemul public sau privat, invatamantul superior isi va recapata factorul motivational.

A doua categorie de solutii este cea a sanctionarii lipsei de performanta. Acest tip de masuri a fost din pacate disproportionat de mult folosite in cursul ultimelor reforme ale sistemului educational romanesc. Este o cale eficienta, dar numai in complementaritate cu un set de masuri stimulative. Aplicarea standardelor de performanta internationale este un deziderat excelent, dar nu este suficienta conditionarea. La fel cum unui copil nu ii spui doar ca vrei sa ia premiul intai la sfarsitul anului, ci ii monitorizezi si ghidezi activitatea pe tot parcursul anului, la fel si sistemul universitar are nevoie in egala masura de repere de performanta, cat si structuri de suport.

Ziare.com lanseaza campania "Romania - tara somerilor cu diploma. Care e solutia?". Vrem prin aceasta campanie sa aducem in atentia autoritatilor, dar si a opiniei publice o problema care persista de ani de zile, cu efecte din ce in ce mai grave pentru tineri si pentru societatea romaneasca.

Avem tot mai multi tineri someri cu diploma. Tineri debusolati, care ies de pe bancile scolii fara sa stie sa faca ceva, fara o specializare sau chiar fara cea mai mica directie, din lipsa de cunostinte si motivare, pentru care diploma obtinuta nu va insemna niciodata mai mult decat o hartie uitata intr-un sertar.

In ultimii 20 de ani, bacalaureatul a fost doar motiv pentru elevi, parinti si profesori deopotriva sa critice Guvernul, Ministerul Educatiei, indiferent de culoarea politica a celor aflati la Putere. Fiecare generatie s-a autointitulat "de sacrificiu". Si, pe buna dreptate, avand in vedere nenumaratele modificari fara sens suferite de "examenul vietii".

Rezultatele au fost dezastruoase, de la an la an efectele s-au simtit in procentul de promovare, tot mai mic, si in dezinteresul, tot mai mare, al tinerilor.

Cel mai grav este ca nici acum nu se contureaza o solutie, ca pentru rezultatele proaste si tinerii fara viitor doar se da vina dintr-o parte in alta pe lantul parinti - profesori - sistem de invatamant - minister. Suntem inca incapabili sa ne urnim sa schimbam lucrurile, sa invatam de la cei care au reusit.

Esti parintele unui elev care isi cauta drumul, un profesor care ar vrea sa schimbe ceva, un absolvent care acum stie ce ar fi trebuit sa fie altfel sau un elev care are multe intrebari si putine raspunsuri - contribuie si sustine si tu campania Ziare.com.

Ce crezi ca ar trebui facut? Crezi ca exista o rezolvare pentru aceasta problema? Care crezi ca este sistemul de educatie din alte tari care s-ar potrivi cel mai bine Romaniei? Scrie un comentariu sau trimite-ne un articol pe adresa redactie@ziare.com si il vom publica in cadrul campaniei noastre.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#profesor LSE invatamant, #someri diploma Romania, #Clara Volintiru educatie , #Bacalaureat 2013