Tara lui copy-paste (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 02 Iulie 2013, ora 15:00
6276 citiri
Tara lui copy-paste (Opinii)

Nu ma mira porcaria descoperita la liceul Dimitrie Bolintineanu, din Capitala. Dar m-as mira sa fie un caz punctual, o exceptie.

De altfel, de la izbucnirea scandalului, curg povestile, cu o doza mai mare sau mai mica de credibilitate, despre intamplari de prin alte licee din tara, unde elevii au intrat prin clase cu telefoane mobile si altele asemenea.

Dupa cum am constatat ca din nou a fost nevoie de interventia serviciilor secrete pentru a face ordine si prin licee. Fara SRI se pare ca nici bacalaureatul nu mai poate fi corect.

Detestat si mereu tinta celor mai virulente critici, iata ca SRI este totusi un varf de lance anticoruptie. In timp ce Ministerul Educatiei nu e in stare sa-si faca ordine in ograda fara interventie din afara.

Da, stiu ca profesorii au salarii mici, tentatia era mare avand in vedere ca fiecare elev "marca" intre 150 si 300 de lei. Dar explicatia aceasta de sistem este o culpa in plus pentru autoritati, nu o scuza pentru dascalii cazuti in pacat.

Cel mai tare ma intereseaza insa acum nu atat ceea ce se va intampla cu profesorii corupti, sper sa ajunga la puscarie, ma intereseaza foarte tare ce se va intampla cu absolventii, cei care au copiat, cei care nu au copiat, cei care urmeaza sa-si dea bacalaureatul in anii urmatori. Ce au inteles ei din toata aceasta poveste puturoasa?

Nu cred ca repetarea probei de Limba Roamana a bacalaureatului este posibila practic. Sa repeti examenul la nivel national este o imensa nedreptate fata de elevii, multi sau putini, care au fost corecti. Iar in cazul celor care au fraudat, nu cred ca a doua sansa este solutia, ci descalificarea, excluderea din examenul de anul acesta.

Nu cred ca este imposibil sa selectezi lucrarile identice si sa le anulezi. Si nu numai la Dimitrie Bolintineanu. Corectura ar trebui sa fie anul acesta draconica, mai severa ca niciodata, tocmai pentru a da un semnal de toleranta zero la coruptie.

Dar va fi dispus Remus Pricopie sa dea un astfel de semnal? Am mari indoieli, din doua motive.

Pe de-o parte, inca de la evaluarea nationala, Ministerul Educatiei a aratat ca are o norma de indeplinit - elevii nostri sunt mai destepti decat elevii lor. Trebuie sa dovedeasca, adica, faptul ca invatamantul a progresat sub guvernarea USL, iar parintii au motive sa fie mai multumiti si fericiti. Si ce daca nu e asa? Dam subiecte usoare si ii facem pe toti genii. Nu cred ca dl. Pricopie isi va rata misiunea numai in numele corectitudinii.

Poate ca un alt ministru ar face-o, dar ministrul din Guvernul Ponta sub nicio forma. Si ajungem aici la al doilea motiv: cum poate arata Educatia in tara condusa de un premier declarat plagiator de Universitatea Bucuresti in baza raportului unei comisii internationale care include si un reprezentant al Universitatii Sorbona?

Ce determinare poate avea o astfel de guvernare sa combata coruptia intelectuala, incorectitudinea, copiatul ordinar? Evident ca modelul unui premier plagiator dovedit incurajeaza incorectitudinea elevilor. Daca el a copiat, a ajuns premier si a scapat nepedepsit, noi de ce sa nu putem copia?

In tara lui copy paste, niciun examen nu va putea fi cu adevarat corect pentru ca niciodata elevii nu vor putea fi educati in spiritul corectitudinii si al respectarii valorilor.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Citeste si:
Cenzura odioasă impusă de „infamul Doi și-un sfert”. Istoricii nu mai pot cerceta documentele sensibile din istoria României
Cenzura odioasă impusă de „infamul Doi și-un sfert”. Istoricii nu mai pot cerceta documentele sensibile din istoria României
Istoricii și cercetătorii români acuză serviciul de informații al Ministerului Afacerilor Interne că le-a „tăiat” accesul la studiul documentelor sensibile din trecutul recent al țării...
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Cristian Dănileț a fost dat afară pentru a doua oară din magistratură. Politicienilor nu le place de el, pentru că explică prea mult, desface firul în patru când explică...
Comentarii
DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
rank 5
În 1945 Zăroni era ministru. În 2013 Zăroni este prim-ministru.
Ponta Mahmoud Ahmadinejad
rank 4