Busculada cu circ - un nou scandal legat de frauda la Bac: Ponta, procurorii si Politia in actiune

Vineri, 05 Iulie 2013, ora 22:10
14217 citiri
Busculada cu circ - un nou scandal legat de frauda la Bac: Ponta, procurorii si Politia in actiune
Foto: Arhiva

Scandalul de frauda de la examenul de bacalaureat a degenerat, vineri, transformandu-se intr-un adevarat circ cu imbranceli, acuzatii si declaratii contradictorii.

Politistii au venit, de dimineata, la liceul Dimitrie Bolintineanu din Bucuresti, cu doua autocare, ca sa duca 250 de absolventi de la examen direct la audieri.

La scurt timp dupa ce premierul Victor Ponta a criticat public actiunea anchetatorilor, acuzand ca nu exista mandate de aducere, Politia a anuntat ca procurorul de caz a renuntat la audierea tinerilor in cursul zilei de vineri, urmand a fi citati la inceputul saptamanii viitoare. 20 de elevi si-au dat insa acordul de a raspunde la intrebari chiar azi.

A urmat o balba generala pe mandatele de aducere. Situatia nu a fost lamurita nici spre seara, cand ministrul de Interne Radu Stroe l-a contrazis pe premier, mentionand ca au existat mandate de aducere, dar nu au fost puse in aplicare.

Frauda la Bac. Episodul "balbe pe mandate" - urmeaza ancheta anchetei?

Scandalul a fost intregit de suspiciuni de imixtiune ale politicului in Justitie. "O sa vorbesc cu ministrul Justitiei sa discute cu procurorul general", a precizat Ponta. "M-a sunat putin mai devreme premierul legat de aceasta situatie. Am vorbit cu domnul Nitu (Tiberiu Nitu, procurorul general al Romaniei- n.red.) si l-am rugat sa discute cu colegii nostri procurori", a declarat ulterior ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, evolutia scandalului privind frauda la Bac:

21:20 - Ministrul de Interne, Radu Stroe, se justifica dupa ce l-a contrazis pe premierul Victor Ponta in chestiunea scandalului de frauda la bacalaureat de la liceul Dimitrie Bolintineanu din Bucuresti.

Stroe se justifica: Faptul c-au existat mandate, o opinie personala. Politia a actionat corect

"Mie mi-a fost clar ca nu au fost puse in aplicare mandatele de aducere, eu personal am tras o concluzie - ca mandatele fusesera probabil emise", a spus Stroe, la Realitatea TV.

20:40 - Eleva care se recomanda Raluca si care, mai devreme, ii acuzase pe procurori ca au perchezitionat absolventii pana la lenjeria intima s-a razgandit. Fata a declarat, la Realitatea TV, ca vineri nu au avut loc perchezitii.

20:26 - "Elevilor nu li s-a prezentat acel mandat de aducere. Nici mie nu mi s-a aratat niciun mandat de aducere, nicio citatie. Eu eram printre cei care nu au permis intrarea autocarelor in curtea liceului, pentru ca stiam ca acele autocare vor lua copiii nostri fara drept si ii vor duce la audieri. Prima oara a venit un microbuz cu 30 de persoane imbracate in civil, nici n-au avut bunul simt de a se prezenta, nu s-au legitimat. Au venit doar sa ne impinga, erau in stare sa dea cu autocarele peste noi", a povestit la Romania TV tatal unui elev de la Bolintineanu.

20:20 - Consilierul prezidential pe probleme de educatie, Daniel Funeriu, comenteaza vineri scandalul de frauda la bacaluareat iscat la liceul Dimitrie Bolintineanu din Bucuresti.

Funeriu: Bolintineanu - demonstratia ca USL gireaza retelele de colectare a spagii din educatie

Situatia de la liceul din Sectorul 5 reprezinta demonstratia ca USL gireaza retelele de colectare a spagii din educatie, acuza Daniel Funeriu pe blogul personal.

19:31 - Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, cere sa fie anchetata tocmai ancheta desfasurata la liceul Bolintineanu.

Frauda la Bac: Procurorul general cere anchetarea anchetei

Dupa ce a anunat, vineri, ca procurorii au respectat toate procedurile, acum Nitu a decis ca este nevoie de trimiterea unei echipe de control la Parchetul Capitalei pentru a se verifica activitatea procurorilor in cadrul anchetei de la Bolintineanu, anunta B1 TV.

19:20 - Audierea celor 20 de elevi care si-au dat acordul pentru a fi interogati astazi s-a incheiat.

18:30 - Un profesor care a facut parte din comisia de supraveghere a bacalaureatului la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" a dezvaluit cum functiona caracatita spagii in aceasta institutie de invatamant la examenul de bacalaureat.

Frauda la Bac: Cum functiona caracatita spagii la Bolintineanu - dezvaluirile unui profesor

18:05 - "Ceea ce s-a intamplat in acest an nu s-a intamplat niciodata. Noi am fost de acord cu toate actiunile institutiilor statului, pentru ca toata lumea vrea sa se faca lumina si toti copiii sa aiba sanse egale in acest examen. De aceea, suntem de acord ca cei care au gresit sa plateasca si cei care si-au castigat pe nedrept notele la o anumita disciplina sa repete examenul. Dar nu putem fi de acord cu ce s-a intamplat astazi, am vazut tot felul de balbe la toate nivelurile, au fost grav incalcate drepturile cetatenesti.

Nu am vazut nicio pozitie a ministrului de Interne, dand de inteles ca si-ar dori indreptarea situatiei. Nu am vazut nicio pozitie nici a ministrului Educatiei, motiv pentru care le cerem demisia de onoare", a declarat presedintele PDL, Vasile Blaga.

Frauda la Bac. PDL cere sa pice capete - Stroe si Pricopie sa demisioneze

17:50 - "Iar avem o vara fierbinte... Pentru cei care nu stiu: lucratorii de politie judiciara nu actioneaza la ordinele ministrului de Interne; procurorii nu actioneaza la ordinul Ministrului Justitiei", comenteaza si judecatorul Cristi Danilet.

17:20 - "Au fost emise mandate de aducere, ele nu au fost puse in executare. Mandatele pot fi puse in executare in orice moment procurorul considera ca este necesar. Nu vreau sa intru in calitatea mea de ministru al Internelor in zona justitiei(...) Eu nu am discutat cu premierul de mandate, am discutat despre cum incepe sa se prefigureze ceea ce se intampla acolo, eram interesati sa nu se intample lucruri mai rele", a declarat ministrul de Interne, Radu Stroe, intr-o interventie la Digi 24.

Stroe il contrazice pe Ponta, exista mandate de aducere

Anterior, premierul Ponta a declarat ca nu exista mandate de aducere pentru elevii de la Bolintineanu.

16:51 - Unul dintre elevii de la Bolintineanu, care si-a dat acordul sa fie audiat astazi, ca sa "nu mai pierd o alta zi", ii acuza pe procurori ca i-au tinut pe elevi, timp de doua ore, dezbracati: "Am doi colegi care au fost tinuti doua ore dezbracati - o fata la sutien si la chiloti si un baiat doar la chiloti. Au fost perchezitionati la piele".

16:50 - 20 de elevi si-au dat acordul sa fie audiati astazi. Ei sunt deja in fata procurorilor, anunta Digi 24.

16:46 - Deputatul PSD Mihai Sturzu considera ca atacurile reprezentantilor PDL la adresa profesorilor si a Ministerului Educatiei sunt "un grav deserviciu adus sistemului educational din Romania si o ofensa la adresa profesorilor si oficialilor care au tratat in mod responsabil organizarea examenelor de Bacalaureat si a elevilor care au depus eforturi sustinute pentru a obtine rezultate bune la testari".

16:40 - Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a anuntat, vineri, ca procurorii anticoruptie fac cercetari in doua dosare care vizeaza posibile fraude la bacalaureat, un caz fiind in Sibiu si celalalt din 2012, in Slobozia.

16:33 - O eleva care se recomanda Raluca a acuzat ca a fost perchezitionata inclusiv in chiloti, de fata cu barbati. Pe de alta parte, parintii acuza ca elevii au fost sechestrati in clase.

15:47 - O eleva care a fost audiata, vineri, la Politia Capitalei a declarat ca a venit de bunavoie, pentru ca a vrut sa se termine odata "cu aceasta poveste", precizand ca nu a dat bani, nu i s-au cerut si nici nu a auzit alt elev sa spuna ca a dat vreun ban sa ia bacalaureatul, potrivit Adevarul.

15:20 - Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat ca a vorbit cu Tiberiu Nitu sa discute cu procurorii ca ancheta privind suspiciunile de frauda la bacalaureat sa nu aiba consecinte negative in cazul celor care nu au nicio vina, precizand ca nu a fost o imixtiune, ci o rugaminte.

14:45 - Purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, procurorul Bogdan Staicu, a sustinut declaratii de presa in care a explicat de ce nu au mai fost transportati elevii cu autobuzele la audieri. El a precizat ca 250 de elevi vor fi audiati in acest dosar, toti in calitate de martori, iar pentru desfasurarea rapida a acestor audieri au fost puse la dispozitie mijloace de transport.

Elevii au fost citati, iar fiecare a trebuit sa spuna cand poate veni la audieri. Cativa dintre ei s-au prezentat chiar vineri in fata procurorilor. Bogdan Staicu a spus ca cei 250 de elevi sunt cei care au dat examenul de bacalaureat in cele 5-6 sali de clasa in care anchetatorii au gasit bani nejustificati asupra profesorilor supraveghetori.

Frauda la Bac: 250 de elevi vor fi audiati. De ce s-a renuntat la autobuze

14:30 - Laura Stefan, expert anticoruptie (EFOR), a criticat la Digi24 declaratiile facute de premierul Victor Ponta.

"Premierul nu avea de ce sa faca acele declaratii, nu avea nicio competenta in procesul penal. Procurorul s-a lasat timorat, asta arata ca aceasta interventie a politicului functioneaza, in detrimentul Justitiei si in interesul politicienilor.

Daca existau nereguli, trebuiau solutionate in cadrul judiciar. Mi se pare straniu ca Parchetul General sau Parchetul de pe langa ICCJ nu isi gaseste inca cuvintele. Care este motivul real pentru care procurorul de caz si-a schimbat planul de ancheta la o jumatate de ora de la declaratiile date de un politician proeminent? Nu imi ramane decat sa constat ca imediat dupa ce premierul a iesit sa spuna ca i se pare inacceptabil ca bietii copii sa fie anchetati, copii care au dat spaga pentru a obtine o nota buna la Bac(...), vedem o reactie din partea Parchetului care renunta la o parte de ancheta. E nociv, premierul si-a facut un obicei de a iesi in apararea unor acuzati. Submineaza independenta Justitiei".

14:15 - Fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu a declarat ca este "socata si inspaimantata" de modul cum au fost tratati elevii de la Liceul Dimitrie Bolintineanu.

"Sunt socata si inspaimantata. Cine si in ce vrea sa transforme scoala romaneasca? Sunt de acord ca nimeni nu poate opri ancheta, dar copiii sunt doar victimele acestor derapaje. Orice cetatean roman are dreptul sa fie asistat de avocat. Eu nu cred ca putem sa ne batem joc de scoala romaneasca si de copiii acestei tari", a mai declarat, la Digi24, Ecaterina Andronescu.

14:10 - Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" cere tragerea la raspundere nu numai a cadrelor didactice care au luat mita, ci si a persoanelor care au considerat mita "o solutie pentru a acoperi trandavia, dezinteresul si superficialitatea propriilor copii", se arata intr-o scrisoare deschisa adresata premierului.

13:57 - Un alt elev iesit de la examen le-a vorbit jurnalistilor despre mita, spunand ca stia ca exista acest obicei.

"Stiam dinainte despre ea. De ce sa dau niste bani daca eu am invatat? Mi se pare absolut ilogic. Se dadea 100 de lei pentru comisie si 30 de lei pentru supraveghetori. Stiu eu, stiam de dinainte de Bac. Odata ce nu inveti 4 ani de zile, evident ca te bazezi pe niste avantaje.

La proba de istorie credeti ca a mai miscat cineva? Sub nicio forma. La mine in sala nu s-a intamplat deloc asa ceva, dar stiu ca unii au copiat. Ma intreb de unde atata curaj, cu atatea camere si atata supraveghere. Am auzit ca unii profesori ar fi refuzat spaga, mita. Banii se pun in servetele sau in pachetele de tigari, cum stim cu totii", le-a dezvaluit elevul jurnalistilor.

13:40 - Un elev care a iesit de la examen s-a plans ca nu li s-a dat apa si mancare. El a spus insa ca li s-a adus un psiholog, dar nu i-a ajutat foarte mult. Declaratia lui vine dupa ce purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei spusese ca "parintii pot lua legatura cu elevii telefonic. Pot fi asistati de catre parinte sau de catre tutorele legal. Colegii sociologi pot discuta cu parintii. Li s-a asigurat asistenta, mancare si apa".

13:21 - Parintii vor sa dea in judecata procurorul de caz, spunand ca s-a comis un abuz.

13:15 - "La DGA au ajuns cativa elevi dintre cei 100. Sunt majori, cei care vor acccepta sa dea declaratii si sa fie audiati o vor face. La liceu salile de clase au fost transformate in sali de audieri, unii elevi au dat declaratii.

La Politia Capitalei nu a mai ajuns niciun elev. Interventia a fost anulata dupa interventia premierului", au declarat surse citate de B1TV.

13:10 - Elevii nu vor mai fi ridicati de politie. Procurorul de caz a renuntat la actiunea de ridicare a elevilor, transmite Digi24.

13:06 - Alexandru Niculae, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, a admis ca a gresit atunci cand a spus ca mandatele de aducere au fost emise de instanta, ele fiind emise, de fapt, de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti.

13:00 - Procurorul general Tiberiu Nitu a declarat, potrivit Realitatea TV, ca nu are cunostinta de mandatele de aducere invocate de Politia Capitalei.

12:44 - Presedintele Tribunalului Bucuresti, judecatorul Laura Andrei, a explicat ca pe rolul Tribunalului Bucuresti nu se afla solicitari ale Parchetului care vizeaza dosarul fraudei la Bac la Liceul Dimitrie Bolintineanu.

"Pe rolul Tribunalului Bucuresti nu se afla nicio solicitare a Parchetului care sa vizeze acest dosar. Nu am emis 200 sau 500 de mandate de aducere in acest dosar pentru nimeni. Se pare ca respectivii elevi au fost citati pentru aducere si se vor prezenta. Se pare ca au fost citati de catre procurorii de la Parchetul General. Nu exista un dosar la Tribunalul Bucuresti in care sa se fi luat aceasta masura. Elevii, daca sunt citati si sunt adusi, nu se realizeaza in baza unui mandat emis de judecator. Procurorii isi deruleaza ancheta, au luat toate masurile (...) noi nu suntem implicati. Am verificat in tribunal, nu exista o asemenea operatiune adresata noua", a spus Laura Andrei, la B1 TV.

12:35 - Premierul Victor Ponta s-a declarat revoltat de ce se intampla la Liceul Dimitrie Bolintineanu: "Nu se poate sa luam oameni de pe strada ca in vremea lui Daniel Morar sau pe vremea comunismului".

Premierul a vorbit fara a sti ca teoretic exista mandate de aducere emise de instanta in acest caz.

12:34 - "Copiii nu sunt retinuti, nu sunt arestati. Copiii sunt adusi pentru a afla anumite aspecte de natura sa ne ajute sa rezolvam acest caz. Dorim ca acesti copii sa plece in vacanta, sa se bucure de vacanta dupa aceste momente grele. In acest moment nu sunt invinuiti, nu sunt inculpati. Noi am venit aici in sprijinul lor. Suntem aici in primul rand pentru ei", a mai incercat sa sublinieze Alexandru Nicolae.

12:30 - "Punem in executare mandate de aducere emise de catre instanta de judecata. Fiecare dintre cei care au avut probleme au fost lasati sa plece acasa. Un copil cu diabet a fost lasat sa plece. Am avut un copil care trebuia sa se duca la un concurs si a fost lasat sa plece. Am pus la dispozitie si un numar de telefon, sa sune parintii, sa solicite colegei mele sa le faca legatura, ca sa le spuna daca se afla la sediul DGA sau la sediul politiei", a explicat Alexandru Nicolae, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei.

12:25 - Parintii acuza faptul ca, practic, copiii sunt retinuti, atat timp cat nu li se permite sa plece acasa si sa revina, ulterior, insotiti de tutore.

12:17 - Parintii furiosi s-au imbrancit cu politistii, in timp ce autocarul cu care elevii vor fi dusi la audieri a intrat pe poarta liceului.

12:12 - La iesirea din curtea Liceului Dimitrie Bolintineanu, unul dintre elevi a declarat ca oamenii legii au intrat in liceu cu o lista pe care se aflau numele colegilor ce urmeaza sa fie audiati. Elevii sunt tinuti sub supraveghere in doua sali de clasa pana vor fi dusi la audieri.

12:08 - Elevii sunt asteptati la iesirea din centrul de examen si vor fi urcati intr-un autocar pentru a fi dusi la audieri.

11:56 - 60 de elevi vor fi dusi la Politia Capitalei, iar 40 vor ajunge la sediul Directiei Generale Anticoruptie.

11:34 - De asemenea, parintii elevilor suspectati ca au dat mita vor fi anchetati, informeaza Digi 24.

Frauda la Bac: Noi perchezitii si audieri la liceul "Dimitrie Bolintineanu"

11:30 - "Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti efectueaza anumite verificari la Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu din Bucuresti, in legatura cu examenul de bacalaureat in curs.

Verificarile vizeaza ridicarea unor inscrisuri si obiecte relevante, fara perturbarea probei desfasurate in ziua curenta. In principiu, nu sunt vizate salile de examen si nu vor fi efectuate perchezitii asupra elevilor sau profesorilor.

De asemenea, avand in vedere faptul ca probele examenului de bacalaureat s-au incheiat, in cursul acestei zile se va proceda la audierea unor persoane (in principal elevi) la sediul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, respectiv la sediul Directiei Generale Anticoruptie", se arata intr-un comunicat citat de Realitatea TV.

11:27 - Politistii au ridicat mai multe documente de la Liceul Dimitrie Bolintineau.

11:20 - Anchetatorii au descins in liceul din Capitala in ultima zi de Bac. Acestia au indicii conform carora absolventii de liceu ar fi dat mita pentru a frauda examenul de bacalaureat.

Bacalaureat 2013: Peste 100 de elevi, eliminati si miercuri pentru frauda

Bac cu perchezitii, arestari, politie in scoli

Luni, dupa prima proba a examenului de bacalaureat, cea de Limba si Literatura Romana, directoarea Liceului Dimitrie Bolintineanu din sectorul 5 al Capitalei, Costica Varzaru, a fost retinuta, fiind ulterior arestata pentru trafic de influenta. Intreaga comisie de la centrul de examinare a fost demisa. 32 de profesori si 5 membri ai comisiei au fost audiati pe tot parcursul noptii de luni spre marti.

Din referatele procurorilor reiese ca directoarea ar fi vorbit la telefon cu Iuliana Costeniuc (Nuti in stenograme - n.red.), de la Inspectoratul Sectorului 5, cu circa o saptamana inainte ca prima prima proba de la Bac, pentru a "aranja" o comisie formata din supraveghetori dispusi sa ia bani ca sa-i lase pe elevi sa copieze. Marti, si inspectoarea a fost demisa.

Frauda la Bac: Inspectoarea care a ajutat-o pe directoarea de la Bolintineanu, demisa

Din interceptari reiese ca banii pe care directoarea urma sa ii predea comisiei de bacalaureat s-au ocupat dirigintii claselor a XII-a, printre care si un profesor de religie, Petre Leonard, consilier al lui Marian Vanghelie la Primaria Sectorului 5. Petre Leonard s-ar fi ocupat si de introducerea ilegala in centrul de examen a unei profesoare de romana care sa rezolve subiectele pentru elevii care trebuiau ajutati.

Elevi aflati in sali de examen diferite au primit hartii cu rezolvarile subiectelor, in timpul probei, chiar de la directoarea Costica Varzaru, care pretindea ca le ofera acestora ciorne.

In urma perchezitiilor efectuate luni, anchetatorii au descoperit 12.900 de lei in scoala, bani ascunsi in pachete de tigari, servetele sau chiar in sutienul uneia dintre supraveghetoare.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#100 elevi audiati Bacalaureat, #100 elevi dusi audieri, #candidati Bac saltati politie , #Bacalaureat 2013
Comentarii