Bac 2014: Inspectorul suspectat ca ar fi luat mita, arestat la domiciliu

Luni, 30 Iunie 2014, ora 23:48
3021 citiri
Bac 2014: Inspectorul suspectat ca ar fi luat mita, arestat la domiciliu

Inspectorul scolar general adjunct din Arad, Mihai Spanu, retinut dupa ce ar fi luat mita la bacalaureat, a fost eliberat din functie, a declarat luni ministrul Educatiei, Remus Pricopie.

"Inspectorul scolar general adjunct din Arad, Mihai Spanu, a fost eliberat din functie, o decizie in acest sens fiind in competenta Ministerului Educatiei", a spus Remus Pricopie.

Ministrul Educatiei a precizat ca in cazul celuilalt inspectorul scolar si a profesoarei, ambii suspectati ca ar fi primit mita de la elevi pentru a-i ajuta sa promoveze bacalaureatul, o eventuala decizie administrativa poate fi luata de Consiliul de Administratie al Inspectoratului Scolar Judetean Arad.

Bac 2014: Doi inspectori scolari si o profesoara, ridicati de procurori pentru mita

Pocurori ai Parchetului Tribunalului Arad au descins, in noaptea de duminica spre luni, la locuintele inspectorilor scolari Mihai Spanu si Simona Crisnic si la domiciliul profesoarei Lavinia Bit, ridicand mai multe probe intr-un dosar de trafic de influenta la bacalaureat, dupa ce suspectii ar fi primit bani in schimbul promisiunii ca vor ajuta mai multi candidati sa promoveze examenul.

"Din informatiile existente rezulta ca cei trei au promis ca vor facilita obtinerea notelor de trecere la bacalaureat", a spus procurorul de caz Codrin Gavra.

Inspectorii scolari Mihai Spanu si Simona Crisnic si profesoara Lavinia Bit au fost audiati de procurori, pe parcursul noptii. In urma audierilor Mihai Spanu, adjunctul sefului Inspectoratului Scolar Judetean Arad, a fost retinut pentru 24 de ore, iar ceilalti doi suspecti au fost eliberati si vor fi cercetati in stare de libertate.

Mita de la 300 la 500 de euro

Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, Mihai Spanu, inspectorul scolar Simona Crisnic si profesoara Lavinia Bit ar fi primit de la elevi intre 300 si 500 de euro pentru a-i promova bacalaureatul.

Sursele citate mai spun ca in urma perchezitiilor din locuintele acestora au fost ridicati aproximativ 10.000 de euro si liste cu nume ale unor absolventi de liceu care ar fi platit ca sa promoveze examenul.

In timpul anchetei, investigatori sub acoperire s-au prezentat drept parinti in fata celor trei dascali, pretinzand ca vor sa se asigure ca toate probele bacalaureatului vor fi promovate de catre copii.

Anchetatorii spun ca cercetarile vor fi extinse pentru ca au informatii ca si alti profesori ar fi fost implicati in aceasta retea, fiind intermediari care le faceau legatura parintilor cu inspectorii scolari.

Procurorul Codrin Gavra preciza ca cercetarile in acest dosar au inceput in urma unui denunt, iar SRI a sprijinit aceasta ancheta.

Seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Arad, Claudius Mladin, a declarat, luni, ca adjunctul sau, Mihai Spanu, inspectoarea Simona Crisnic si profesoara Lavinia Bit, care preda limba romana la Liceul Tehnologic "Iuliu Maniu" din Arad, nu erau implicati in desfasurarea examenului de bacalaureat.

Conform sursei citate, Mihai Spanu "este raspunzator de partea de mobilitate a dascalilor si de resursele umane", la fel ca Simona Crisnic, care este inspector scolar pentru managementul resurselor umane.

Seful ISJ Arad a precizat ca doar profesoara de limba romana Lavinia Bit s-a inscris pentru tragerea la sorti care va avea loc luni pentru stabilirea componentei comisiei de examinare la bacalaureat.

"Doamna Lavinia Bit era inscrisa alaturi de alti colegi, dar tragerea la sorti inca nu a avut loc. Voi cere sa se faca alte propuneri pe lista de candidati pentru componenta comisiei de examinare", a afirmat Mladin.

Acesta a adaugat ca Parchetul Tribunalului Arad nu a transmis inca Inspectoratului informatii cu privire la ancheta si ca un punct de vedere cu privire la acest caz de coruptie va fi oferit dupa ce se vor fi primite informatii de la procurori.

Luni va avea loc prima proba scrisa a bacalaureatului, la disciplina de Limba si literatura romana. Sunt asteptati sa participe la aceasta proba 143.968 de absolventi, dintre care 129.827 din promotia curenta, iar alti 14.141 din promotiile anterioare, potrivit informatiilor transmise de Ministerul Educatiei.

Marti, 1 iulie, absolventii clasei a XII-a vor participa la proba scrisa de Limba si literatura materna, iar miercuri, 2 iulie, la proba scrisa obligatorie a profilului. Vineri, 4 iulie, se va desfasura proba scrisa la alegere a profilului si specializarii.

Afisarea rezultatelor va avea loc in 7 iulie si in aceeasi zi vor putea fi depuse contestatii. Acestea urmeaza a fi solutionate in perioada 8 - 10 iulie, iar rezultatele finale vor fi anuntate in 11 iulie.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Citește și:
Miniștrii invizibili din cabinetul Ciucă. Puțini români știu cine sunt titularii posturilor de la Economie, Turism sau Cultură
Miniștrii invizibili din cabinetul Ciucă. Puțini români știu cine sunt titularii posturilor de la Economie, Turism sau Cultură
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, cel al Transporturilor Sorin Grindeanu, ministrul Dezvoltării Cseke Attila şi cel al Mediului Tanczos Barna urcă în topul vizibilităţii pe luna februarie....
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
#inspector arestat domiciliu mita Bac 2014, #mita Bac 2014, #profesori mita bacalaureat 2014 , #Bacalaureat 2014
Comentarii