BAC 2014. Taraboi national cu amnezia lui Victor Ponta (Opinii)

Sambata, 07 Iunie 2014, ora 20:38
7052 citiri
BAC 2014. Taraboi national cu amnezia lui Victor Ponta (Opinii)

De saptamana viitoare incepe cel mai important examen la nivel national, BAC-ul cum i se spune pe scurt. Acest test al maturitatii va genera multe stiri, multe analize si multe discutii. Dar, in primul rand, vom vedea unde e invatamantul romanesc la un an dupa scandalul copiatului institutional de la liceul Dimitrie Bolintineanu.

Victor Ponta vrea ca si in 2014 examenul sa decurga "la fel ca anul trecut", uitand de coruptia din sistemul de invatamant care a explodat intr-un scandal national.

In fiecare an, odata cu apropierea examenului, profesorii protesteaza din cauza faptului ca supravegherea si corectarea lucrarilor e platita foarte prost, in 2014, 3 lei pe teza si 19 lei pentru ziua de supraveghere. E foarte putin, mizerabil am putea spune.

Aceasta nemultumire genereaza la randul ei o serie de fisuri in procedurile de organizare care vor crea dificultati suplimentare elevilor si vor pune in pericol desfasurarea corecta a examenului. Si toate acestea se intampla, zic eu, pentru ca un guvern socialist vrea sa duca mai departe stindardul invatamantului gratuit.

Daca domnul Remus Pricopie avea curaj si propunea in guvern o reglementare prin care elevii care dau BAC-ul trebuie sa plateasca o taxa de inscriere se rezolvau toate problemele cu plata profesorilor care corecteaza si ale celor care supravegheaza.

Pentru a nu crea discriminare, elevii proveniti din familii cu dificultati financiare puteau fi scutiti de taxa.

Inainte era o traditie printre elevi si parinti sa stranga bani pentru profesorii cu care dadeau BAC-ul, era o taxa pe minciuna. Dascalii erau mituiti ca sa inchida ochii atunci cand elevii copiaza. Acum, era cazul sa avem o taxa pentru un examen cinstit, una care-l responsabilizeaza atat pe parinte, cat si pe elev.

Nu inteleg de ce pentru sustinerea unui examen la o facultate trebuie sa platesti o taxa de inscriere si pentru BAC, nu.

Probabil, premierul Victor Ponta nu va propune o astfel de reglementare din frica de a nu pierde voturi, din teama de a nu supara mii de alegatori, dar aceasta e o taxa dreapta, care ajuta sistemul de invatamant. Efectiv acesti bani ar ajunge la cadrele didactice care ar fi motivate sa transforme BAC-ul intr-un examen curat care sa-l reprezinte pe tanarul absolvent. Asta in cazul in care aceste fonduri n-ar fi deturnate de functionarii corupti.

Pana atunci, in fiecare an, vom asista neputinciosi la nemultumirile profesorilor, la incercarile unor elevi de a trisa, vom asista la neputinta autoritatilor de a organiza un examen fara probleme si la amnezia primului ministru in ce priveste dezastrul din educatie.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Citeste si:
Vasile Dîncu nu se teme de remaniere: ”Sunt pure invenții”
Vasile Dîncu nu se teme de remaniere: ”Sunt pure invenții”
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a negat luni, 15 august, zvonurile conform cărora ar urma să fie schimbat din funcție. Întrebat, la festivitățile dedicate Zilei Marinei Naționale de...
Pe cine dă Cîțu vina pentru creșterea dobânzilor. ”Florine, dar cine i-a adus la guvernare?”
Pe cine dă Cîțu vina pentru creșterea dobânzilor. ”Florine, dar cine i-a adus la guvernare?”
Fostul lider al PNL, Florin Cîţu, afirmă, luni, 15 august, într-o postare pe Facebook, că în 2022 România se împrumută la dobânzi mai mari decât în 2020 şi 2021, el precizând că...