Andreea Vass despre bacalaureat: Nu se mai poate "merge si asa"

Marti, 05 Iulie 2011, ora 14:58
1579 citiri
Andreea Vass despre bacalaureat: Nu se mai poate "merge si asa"
Foto: Arhiva

Nu se mai poate "merge si asa". Rezultatele examenului de bacalaureat afisate

duminica, ar trebui sa reprezinte, pentru absolut toti cei care isi mai faceau iluzii, un binemeritat dus cu apa rece. 44,47%, acesta este nivelul la care se afla invatamantul romanesc liceal.

A fost suficienta o verificare mai atenta pentru ca procentele dolofane obtinute pana de curand sa se dovedeasca mai mult decat inconsistente. Pentru ca rezultatele raportate cu mandrie pana deunazi sa-si arate adevarata natura. Una extrem de gaunoasa.

O natura care, odata revelata, ridica un important semn de intrebare asupra calitatii invatamantului primar si gimnazial, ca sa nu mai vorbim de cel universitar. Sa nu uitam, se presupune ca examenul de bacalaureat verifica

aptitudini si cunostinte dobandite in decursul a patru ani. Iar pe baza acestei verificari, de cele mai multe ori fara examen, se intra la facultate si se obtin alte diplome.

Realitatea nu suna deloc bine. Era si firesc, prin urmare, sa se caute explicatii. Unele dintre acestea tin strict de conjunctura - avem de-a face cu un subiect "fierbinte", asa ca multi au tinut si tin sa-si dea cu parerea. A fost acuzat ministrul, probabil pe motiv ca nu s-a complacut si a incercat sa schimbe ceva, a fost criticat "sistemul", asa la gramada, au fost infierati profesorii, aproape fara nuante, a fost acuzata lipsa banilor.

Adevaratele cauze sunt insa mult mai de substanta, si sper ca identificarea si discutarea lor, precum si extragerea unor invataminte nu vor fi alungate in afara radarului interesului general odata cu stingerea "scandalului mediatic" la care asistam.

Personal, nu cred ca e o problema de bani sau de sistem, ci de oameni. De oameni

in carne si oase, care gestioneaza resursele existente, care alcatuiesc "sistemul", care isi fac sau nu datoria acolo unde se afla.

Din pacate, multi au profitat si profita inca de pe urma coborarii standardelor de calitate si moralitate in economia noastra de eterna tranzitie, iar multora faptul li se pare normal sau chiar exemplar. Diplome cumparate, lucrari plagiate, substituiri de persoane la examen, nepotism, concursuri cu dedicatie, matrapazlacuri financiare - iata doar unele dintre "traditiile" care trec din folclorul universitar in societate si retur.

Avem o problema. Grava. De pe urma ei au de castigat, pe termen lung, lichelele

si impostorii. Pe termen scurt si mediu profita unii dintre partenerii lor. De pierdut, pe termen scurt, mediu si lung, pierdem toti ceilalti. Definitiv si

irecuperabil.

Sa invocam o lipsa de interes pentru cultura si educatie? Nu mi se pare ca ar

fi vorba de o lipsa de motivatie fiindca "diplomele acestea nu mai fac doi bani". De ce sunt totusi vizate, daca sunt lipsite de importanta? Mi se pare, dimpotriva, ca e o lipsa de respect si de valorizare a muncii. Se poate si asa, sunt convinsi cei care se prezinta la examene cu pretentia de a le lua fara efort. Or, ar trebui sa (re)invatam ca fara efort si pregatire temeinica nu se (mai) poate.

Sper ca reforma in invatamant va continua. Si ma intreb daca modelul francez, cu trei tipuri de bacalaureat (general, tehnologic, profesional) nu ar permite o mai buna cernere a valorilor, o mai buna adaptare la profilul si aptitudinile fiecaruia, care sa nu elimenteze frustrarile din pricina unei grile unitare de evaluare.

- Bacalaureatul general, cu seriile economic, literar si stiintific, prin

intermediul caruia elevii sunt dirijati catre universitati, scoli superioare

(les Grandes Ecoles) si scoli post-liceale. Este urmat de 53% dintre liceeni;

- Bacalaureatul tehnologic, al carui scop il reprezinta intrarea imediata a absolventilor in campul muncii. Cei care sustin acest tip de evaluare si vor sa-si continue studiile urmeaza de regula cursuri de tehnicieni superiori, in directa legatura cu pregatirea lor de baza. Bac-ul tehnologic are nu mai putin de sapte serii, in functie de parcursul scolarizarii: de la bacalaureatul tehnologic industrial la bacalaureatul hotelier. 25% dintre absolventii de liceu

sunt testati in acest fel;

- Bacalaureatul profesional, cu 80 de specializari si modalitati flexibile de

evaluare in functie de traseul educational parcurs. 22% dintre elevii francezi

isi incheie studiile liceale prin acest tip de bacalaureat.

Ce e mai important pentru o natiune decat educatia si sanatatea cetatenilor sai?

Nu pot incheia fara sa-i felicit pe cei 65 de tineri care au obtinut nota 10, din

care 80% sunt de gen feminin. Am gustat aceasta glorie si admit ca mi-a fost de

folos. De altfel, nu cred in talent sau in noroc ca substitute pentru munca. Munca

si performanta e specifica fiecarei varste. Totul la timpul potrivit! Asadar, se

poate.

Andreea Paul Vass,

consilier al premierului Emil Boc

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#rezultate examen bacalaureat, #invatamant romanesc liceal , #bacalaureat