Atitudine la Bac: Daca nu iau examenul, are tata bani

Luni, 21 August 2017, ora 21:48
4872 citiri
Atitudine la Bac: Daca nu iau examenul, are tata bani

Sesiunea a doua a Bacalaureatului i-a prins nepregatiti pe o parte dintre candidati, unii dintre ei spunand ca nu au citit toate subiectele, dar ca nu isi fac griji pentru ca oricum au parintii bani, iar altii ca nu au nevoie de aceasta diploma.

Mii de absolventi de liceu isi incearca din nou sansa de a promova examenul de bacalaureat, sustinand, luni, proba scrisa la Limba si literatura romana.

Ce subiecte s-au dat

Examenul a avut cate trei subiecte, fiecare a cate 30 de puncte, plus 10 puncte din oficiu.

La profilul real, candidatii au avut de raspuns la noua cerinte pe marginea unei poezii scrise de Ion Pillat, la al doilea subiect au avut de scris un text argumentativ despre importanta tolerantei intr-o prietenie, iar la ultima parte, care este si cea mai dificila, au primit de redactat un eseu despre tema si viziunea despre lume in romanul "Ion", de Liviu Rebreanu, sau in "Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi", a lui Camil Ptrescu.

Absolventii care au terminat profilul uman au primit tot poezie la prima parte, un text argumentativ despre importanta cunoasterii limbilor straine, la a doua parte, iar la eseul de la partea a treia au avut de ales intre "Baltagul", de Ioan Slavici, si "Enigma Otiliei", de George Calinescu.

Ce spun tinerii

"Nu cred ca o sa iau 7, dar nici nu sper, vreau macar 5. Dar o sa iau mai mult la Matematica si la Biologie. Nici macar nu stiu ce s-a dat la ultima parte, nici macar nu m-am uitat, pentru ca nu am avut rabdarea necesara sa scriu un eseu intre 600 si 900 de cuvinte.

La romana, nu prea m-am pregatit. La prima parte ne-a dat o poezie de Ion Pillat, dar nu mai stiu cum se numeste si nici textul argumetativ nu l-am facut. Vreau sa fac Teologia, dar nu vreau sa ma fac preot. Daca nu iau, asta e, are tata bani", a povestit Alexandru, candidat la Bacalaureat.

O alta candidata, care nu a fost incantata de subiectele primite, a spus ca este o "femeie independenta" si ca "nu are nevoie de Bacalaureat".

In schimb, un alt candidat, care este la a patra incercare, a marturisit ca diploma de Bacalaureat l-ar ajuta sa avanseze la locul de munca. Lui Catalin ii pare rau ca nu a invatat "atunci cand trebuia".

"Am invatat cat mi-a permis timpul si cat trebuia pentru un 7. Este a patra oara cand dau Bacalaureatul. Daca nu am invatat cand trebuia, acum imi e destul de greu, pentru ca si lucrez la un supermarket. Imi trebuie neaparat Bacalaureatul pentru a avansa la locul de munca si poate sa fac si o facultate. Dar acum astept rezultatul, nu imi mai fac planuri ca mi-am facut de atatea ori si nu a iesit niciodata cum am vrut eu", a explicat Catalin.

Alti absolventi au marturist ca nu s-au prezentat in prima sesiune pentru ca profesorul de Romana le-a sugerat ca ar fi mai bine sa nu sustina examenul.

"E prima data cand dau Bac-ul pentru ca o profesoara de romana m-a sfatuit ca e mai bine sa dau in toamna, pentru ca a considerat ca nu sunt suficient de pregatita. Nu vreau sa urmez o facultate, vreau sa urmez un curs de stewardesa, pentru ca imi place sa calatoresc, cunosc engleza, germana, imi place sa ma imbrac frumos, sa fiu draguta cu oamenii si salariul este unul motivant", a spus Diana.

Conform datelor centralizate de catre Ministerul Educatiei, peste 39.000 de absolventi de liceu s-au inscris pentru sustinerea examenului de Bacalaureat, sesiunea august-septembrie 2017.

Ei urmeaza sa sustina, miercuri, 23 august, proba obligatorie de profil, adica, matematica sau istorie, urmata, pe 24 august, de proba la alegere, in functie de profil si specializare.

Pe 25 august are loc evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, iar pe 28 august va fi evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna - proba B. Iar pe 29-30 august, este programata evaluarea competentelor digitale - proba D, urmand ca pe 30-31 august, vor fi evaluate competentele lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C.

Afisarea primelor rezultate va avea loc in 1 septembrie, pana la ora 16:00, iar elevii nemultumiti de note pot depune contestatii intre orele 16:00 -20:00.

Intre 2 si 5 septembrie vor fi rezolvate contestatiile, iar in 6 septembrie vor fi afisate rezultatele finale.

Anul trecut, rata de promovare inregistrata in sesiunea august-septembrie a examenului national de Bacalaureat a fost de 24%, un rezultat apropiat de cel din 2015, cand promovabilitatea a fost de 24,1%.

Citeste si:
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Deputatul liberal Gheorghe Pecingină şi secretar general adjunct al PNL a anunţat sâmbătă, 27 noiembrie, că va prelua patrimoniul organizaţiei PNL Sector 3. El a adăugat că povestea...
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR acuză că, a doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienţii casnici din România, ELECTRICA SA, a anunţat creşterea substanţială,...
Comentarii
Carrandash
rank 2
"are tata bani" si pentru astia de la mediafax si kkom punkkt ziare
2DIE4
rank 5
Cind lucrezi cu trupul, n-ai nevoie de bacalaureat.