BAC 2010 a debutat cu scandaluri de mita si descinderi cu mascati

Marti, 29 Iunie 2010, ora 08:37
6086 citiri
BAC 2010 a debutat cu scandaluri de mita si descinderi cu mascati

Probele scrise la Bacalaureat de anul acesta au debutat cu scandal. Acuzatii de frauda, de mita pentru luarea examenului, mascati care au pazit usile scolilor - asa a aratat luni prima zi a examenului de maturitate. Un profesor afirma ca Bacalaureatul a devenit un "concurs national de copiat".

Cei 251 de elevi ai Liceului Alexandru Vlahuta din Podul Turcului (Bacau), care au sustinut, luni, bacalaureatul, au fost tinuti in scoala in urma unor descinderi ale procurorilor DNA. 241 dintre ei au fost lasati sa plece de abia dupa patru ore, ceilalti zece ramanand in unitate pentru audieri.

Absolventii de clasa a XII-a au fost tinuti in scoala timp de patru ore, dupa ce unul dintre dascali ar fi primit 2.000 de lei spaga ca sa ajute un candidat la prima proba scrisa a examenului.

Reprezentantii Ministerului Educatiei sustin ca au aflat de cazul de la Podu Turcului abia luni la pranz, si ca asteapta rezultatele anchetei de la DNA. "Pe langa ancheta pe care o face DNA, facem si noi o investigatie administrativa si, in functie de asta, vom vedea ce decizie vom lua in privinta lucrarilor elevilor. Intre timp, membrii comisiei au fost opriti pentru ancheta, iar lucrarile elevilor vor ajunge la centrul de evaluare", a spus Daniel Funeriu, ministrul Educatiei.

Ultima data cand DNA a anchetat examenul de Bac a fost in urma cu doi ani, cand elevii de la Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii Sighetu Marmatiei ar fi platit cate 1.000 de lei pentru a promova examenele.

La nivel national, 105 elevi au fost eliminati luni, din examen, pentru tentative de frauda. Cei mai multi liceeni scosi din examen au fost in Bucuresti - 18, Galati -13 si Dolj -11. La Iasi, cinci dintre absolventi au fost prinsi copiind dupa niste fituici.

Cat costa o diploma de BAC?

Un profesor cu 137 de premii obtinute de elevii sai la olimpiade, Corneliu Riegler, a declarat, pentru Evenimentul Zilei, ca examenul de la finalul liceului a devenit un concurs national in care "copiatul este regula absoluta".

Profesorul povesteste ca acum trei ani, cand era supraveghetor de hol la unul dintre liceele bucurestene, a gasit in toalete multe materiale pentru copiat. "Am adunat doi saci. Erau peste tot, pe sub chiuveta, in cosul de gunoi, dupa usa, pe mobilier". Elevii isi cer des voie la toaleta, unde consulta copiutele, iar sistemul, crede profesorul, nu s-a schimbat.

Preturile pentru promovarea BAC 2010 sunt de 500 de euro pentru cei care se prezinta la examene si de 3.000 de euro pentru cei care au nevoie de diploma, dar nu vin la examene, potrivit profesorului Riegler.

Bucurestiul este lider la coruptia la Bac, mai spune acesta, precizand ca toti banii aruncati pe bac sunt neimpozabili.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#bacalaureat 2010, #bac 2010, #Bac 2010 fraude , #bacalaureat