Bac 2011: Manolescu: Nu poti da afara un profesor prost

Luni, 04 Iulie 2011, ora 15:58
1780 citiri
Bac 2011: Manolescu: Nu poti da afara un profesor prost

Rezultatele de la Bacalaureat 2011 sunt oneste, foarte aproape de adevar, iar daca examenul ar fi cu adevarat riguros procentul scazut al celor care l-au trecut s-ar mai reduce o data la jumatate. O spune profesorul universitar si criticul literar Nicolae Manolescu, care afirma ca vina pentru un asemenea rezultat slab o poarta niste mentalitati statornicite atat printre elevi, cat si printre profesori.

Ceea ce s-a intamplat la Bacalaureat 2011, un procent de promovare scazut, s-a mai intamplat o data pe vremea cand Andrei Marga era ministru al Invatamantului, spune profesorul Nicolae Manolescu, dar imediat atunci, in cei doi ani care au urmat, procentul de promovare a urcat foarte rapid la cote extrem de inalte, de 80-90%.

"Am scris la vremea respectiva ca nu este posibil la o distanta de doar un an sau doi sa fie copii atat de diferiti. Ceea ce era diferit era exigenta la examen. Rezultatul de anul acesta este unul onest, foarte aproape de adevar, care pune in evidenta un declin al scolii din Romania".

Declinul are la baza niste mentalitati statornicite atat printre elevi, cat si printre profesori. Elevii au ajuns sa creada ca scoala nu le foloseste la nimic, ca nu au nici un castig de pe urma liceului, iar profesorii ca nu au de ce sa-si faca meseria cum trebuie cand sunt atat de prost platiti:

"De ce sa se straduiasca profesorul care porneste de la un salariu de 750 de RON si ajunge cu toate gradele la 1300 de RON? Dar daca este o meserie care nu se poate face fara vocatie aceea este profesoratul, iar in invatamantul de astazi sunt destui profesori fara vocatie.

Un profesor fara vocatie insemna sa le grevezi copiiilor viitorul. Nu ne gandim ca acesti copii sunt generatia care ne vor opera, cei care ne vor invata la randul lor, cei care ne vor tine predici la biserica, nu ne gandim ca ne vom da pe mana unor oameni fara o minima pregatire..".

Citeste mai multe despre Rezultate Bacalaureat 2011. Manolescu: "Nu poti da afara un profesor prost" pe Realitatea.net.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Citeste si:
Cum a comentat Liviu Dragnea mesajele intime între iubita Irina și amant: ”E sub demnitatea mea de bărbat!”
Cum a comentat Liviu Dragnea mesajele intime între iubita Irina și amant: ”E sub demnitatea mea de bărbat!”
Fostul politician Liviu Dragnea (59 de ani) a avut miercuri seară o nouă intervenție în scandalul iscat de despărțirea de tânăra Irina Tănase (28 de ani), cu care a format un cuplu din...
Cîțu se plânge că deputații și senatorii tremură de frig în parlament: "Încercaţi să vorbiţi cu primarul Bucureştiului"
Cîțu se plânge că deputații și senatorii tremură de frig în parlament: "Încercaţi să vorbiţi cu primarul Bucureştiului"
Preşedintele PNL și al Senatului, Florin Cîţu, a declarat joi, 9 decembrie, după ce a fost întrebat de ce este foarte frig în parlament, că situaţia este generată de problema furnizării...
Comentarii