Bac-ul profesional, adoptat de Senat (Video)

Luni, 17 Septembrie 2012, ora 17:28
4218 citiri
Bac-ul profesional, adoptat de Senat (Video)

Senatorii au votat luni legea de aprobare a ordonantei de urgenta care prevede introducerea incepand de anul scolar viitor a Bacalaureatului profesional.

Legea a fost votata de 73 de senatori, in timp ce unul s-a abtinut, iar 15 au votat impotriva. Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a anuntat cu satisfactie adoptarea legii, in aplauzele senatorilor Puterii prezenti. Ministrul Educatiei, senatorul Ecaterina Andronescu, a zambit multumita de rezultatul votului, in timp ce senatorul PSD Catalin Voicu a felicitat-o calduros.

Legea va merge la promulgare si daca presedintele Traian Basescu isi da acordul ea va intra in vigoare inca de la sfarsitul acestui an scolar, informeaza Digi24.

USL a evitat sa introduca Bacalaureatul profesional ca proiect de lege, deoarece ar fi trebuit sa treaca mai intai de votul Camerei Deputatilor si abia pe urma de cel al Senatului, ceea ce ar fi condus la prelungirea procedurilor.

Prin urmare, s-a decis evitarea uneia dintre camerele parlamentului si introducerea Bacalaureatului profesional ca amendament la o Ordonanta de Urgenta existenta deja pe ordinea de zi a Senatului.

Ecaterina Andronescu: Ii adresez rugamintea presedintelui sa promulge legea

Ecaterina Andronescu a declarat, la finalul sedintei, ca le multumeste colegilor senatori care au votat introducerea Bacalaureatului profesional. "Imi doresc din tot sufletul si ii adresez o rugaminte presedintelui sa o promulge", a declarat ministrul Educatiei, subliniind totodata ca toti cei interesati asteapta ca legea sa intre in vigoare.

Intrebata de jurnalisti, Ecaterina Andronescu a precizat ca daca legea intra in vigoare, bacalaureatul profesional va putea fi dat la finele acestui an scolar, 2012-2013.

"Nu e vorba de un avantaj, ci de o alternativa", a mai spus ministrul, adaugand ca acest tip de bacalaureat este adresat elevilor care nu doresc sa urmeze o facultate.

De asemenea, ministrul Educatiei a subliniat ca programa va fi adaptata acestui nou tip de bacalaureat, dar exigentele la examen vor fi aceleasi ca la Bacalaureatul normal.

Daniel Funeriu: Ne mintim si vindem iluzii copiilor

Fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat, luni, pentru B1 TV, ca diploma de Bacalaureat profesional este inutila.

"Diploma de bacalaureat profesional nu va valora nimic pe piata muncii. Ne mintim si vinem iluzii copiilor.

Miza acestei legi, a introducerii bacalaureatului profesional, este readucerea a zeci de mii de copii romani pe bancile unor fabrici de diplome. Miza este ca fabricile de diplome sa faca in continuare bani", a spus Funeriu.

Ce inseamna Bac profesional

Principala schimbare pe care Ministerul Educatiei o propune pentru examenul de maturitate este un Bac diferentiat. Varianta 1 este examenul national: le ofera tinerilor o diploma si le deschide celor studiosi accesul pentru facultate.

Varianta 2 consta intr-un Bac profesional - cu aceasta diploma absolventii de liceu nu pot merge la facultate, insa pot face o post-liceala sau se pot angaja ca meseriasi, promit oficialii din Educatie.

Pentru noul tip de Bac, absolventii de liceu vor sustine doua probe: un proiect si o proba practica, dar si o lucrare scrisa la educatia antreprenoriala. Oficialii din Educatie au precizat ca legea da dreptul oricarui elev de a sustine acest examen, din orice liceu, indiferent de filiera sau profilul acestuia, pentru ca toti liceeni au, in orar, educatie antreprenoriala.

Bac-ul profesional a fost aprobat luni dupa-amiaza in Senat, desi clopotelul a sunat deja inceperea scolii. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat insa ca examenul de maturitate de tip profesional va fi aprobat printr-o ordonanta de urgenta, chiar daca votul in Senat a intarziat.

Invatamantul tehnic si profesional, introdus deja

Oficialii din Educatie nu propun insa o relansare a invatamantului profesional si tehnic, ci doar un nou tip de diploma, fara a tine cont de faptul ca certificarea unui bun meserias, absolvent al unei scoli profesionale, nu se face prin Bacalaureat.Invatamantul profesional si tehnic a fost reintrodus din anul scolar 2012-2013, iar la finalul celor doi ani elevii primesc un certificat de competente profesionale, care ii ajuta sa intre pe piata muncii.

Finalitatea programului, initiat de fostul ministru Funeriu, consta in dobandirea unui certificat de calificare profesionala cu care elevul se poate angaja imediat dupa terminarea studiilor, in Romania sau in Uniunea Europeana. De asemenea, in urma finalizarii programului, tanarul dobandeste certificatul de absolvire a invatamantului obligatoriu, certificat care ii permite sa continue studiile in invatamantul liceal (din clasa a XI-a).

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#bacalaureat profesional votat Senat, #bac profesional adoptat parlament , #bacalaureat