Bac-ul profesional, aprobat de comisia pentru Educatie - nu toti elevii merg la facultate (Video)

Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 09:51
4096 citiri
Bac-ul profesional, aprobat de comisia pentru Educatie - nu toti elevii merg la facultate (Video)

Proiectul de lege care prevede introducerea, din 2013, a unui bacalaureat diferentiat a fost aprobat de comisia de Educatie din Senat. Decizia a fost luata cu unanimitatea voturilor celor cinci senatori prezenti la sedinta.

Acest proiect, care prevede si introducerea unui bacalaureat profesional pentru elevii care nu vor sa dea la facultate, va fi inaintat apoi Parlamentului, care ar trebui sa-l voteze pana vineri, 14 septembrie, ca sa intre in vigoare in noul an scolar.

Bac-ul profesional

Liceenii ar putea opta de anul viitor pentru un nou tip de Bac: cel profesional, daca nu mai doresc sa-si continue studiile.

Noul examen va fi mai usor, iar diploma obtinuta astfel va fi un certificat de calificare si le va permite tinerilor sa se angajeze, sustine Ministerul Educatiei, Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educatiei a luat decizia introducerii unui astfel de examen de maturitate conditiile in care rezultatele la examenul de Bacalaureat din ultimii doi ani au fist catastrofale.

"Am gandit sa ii adaugam bacalaureatului o componenta privind bacalaureatul profesional, care nu da drept de acces pe invatamantul superior, dar da drept pe piata muncii", a explicat, marti, ministrul.

Ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu asigurat ca sustinerea probelor a bacalaureatul profesional "nu anuleaza dreptul elevului" de a sustine si examenul de bacalaureat national.

Ecaterina Andronescu a precizat ca probele de competente la Bac-ul profesional vor fi identice cu cele de la examenul national, dar vor fi adaugate un proiect si o proba practica, precum si un examen scris la educatia antreprenoriala.

Bac-ul diferentiat

In ceea ce priveste Bac-ul diferentiat, subiectele vor fi formulate in functie de profil. Modificarea vizeaza doar probele scrise, care la anumite specializari pot deveni teste grila.

Limba si literatura romana va fi singura proba comuna tuturor tipurilor de Bac.

Probe scrise pe care le vor sustine elevii de anul viitor la Bacalaureat sunt diferentiate in functie de profil si filiera.

Astfel, pentru profilul real din filiera teoretica, acestea sunt matematica si proba transdisciplinara din stiinte (fizica, chimie, biologie).

Elevii de la profilul umanist din filiera teoretica ar urma sa dea o proba la o limba de circulatie internationala si o proba transdisciplinara din geografie, istorie, stiinte socioumane.

Pentru filiera tehnologica, vor fi o proba scrisa disciplinara specifica profilului si una transdisciplinara specifica domeniului de pregatire, iar pentru filiera vocationala - o proba practica sau scrisa, dupa caz, specifica profilului.

Cand se vor sutsine probele

Probele din examenul de Bacalaureat profesional vor fi asezate, cronologic, inaintea celor de Bac-ul profesional, a declarat ministrul, intr-o interventie la Digi 24.

Potrivit Ecaterinei Andronescu, elevul poate opta pentru una sau alta dintre formele de examinare.

Ministrul Educatiei a dat asigurari ca introducerea noii formule de Bacalaureat nu schimba cu nimic programa scolara. De asemenea, Andronescu a precizat ca probele pentru competente sunt la fel cu cele de la Bacalaureatul profesional.

Ce spun sindicatele

Mihaela Guna, presedintele Asociatiei Nationale a Parintilor, este de parere ca schimbarea este benefica.

"Bacalaureatul trebuie sa fie diferentiat, o varianta care sa marcheze finalul unui ciclu de invatamant", a spus Mihaela Guna, care a precizat ca nu are niciun rost sa sacrifice urmatoarele generatii de copii.

"Cei care intra in clasa a XII vor putea sustine acest tip de BAC, care ii permite copilului sa se angajeze", a mai mentionat Guna.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Citeste si:
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Membrii Tineretului Național Liberal Sector 3 au anunțat vineri, 26 noiembrie, că au demisionat din partid, nemulțumiți de deciziile actualei conduceri. Aceștia au transmis că îl vor urma...