Bac-ul profesional: Comisia de Educatie a respins reexaminarea ceruta de Basescu (Video)

Luni, 15 Octombrie 2012, ora 18:11
3993 citiri
Bac-ul profesional: Comisia de Educatie a respins reexaminarea ceruta de Basescu (Video)

Deputatii din Comisia de invatamant au decis, luni, mentinerea legii privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat, astfel cererea de reexaminare adresata de catre presedintele Traian Basescu Parlamentului a fost respinsa.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a precizat ca bacalaureatul profesional reprezinta un permis de acces pe piata muncii pentru elevii care ies de pe bancile liceului.

"A aparut dintr-o necesitate izvorata din realitatea situatiei pe care o traim. Anul trecut si anul acesta s-au adunat 150.000 de absolventi de liceu care nu au promovat examenul de bacalaureat, care nu pot fi integrati pe piata muncii pentru ca angajatorii le cer o diploma de bacalaureat, diploma aceasta de bacalaureat profesional este gandita ca un permis de acces pe piata muncii", a spus Andronescu.

"Din punct de vedere al continutului, examenul de bacalaureat profesional intareste competentele profesionale pe care elevii trebuie sa le aiba atunci cand se inscriu pe piata muncii.

Asadar, gasiti in continutul legii, sustinerea evaluarii celor trei-patru competente prevazute si in cadrul bacalaureatului profesional, competentele de comunicare in limba romana, de limba materna, de comunicare intr-o limba straina sau competentele digitale se adauga la bacalaureatul profesional elaborarea unui proiect si sustinerea unei probe practice, iar aceste doua discipline sunt comune cu certificatul de competente profesionale si in plus un exmen scris la disciplina numita educatie anteprenoriala, o materie introdusa de 10 ani", a mai adaugat aceasta.

PDL: Vindeti iluzii elevilor!

Deputatul PDL Marius Spanu a acuzat-o pe Ecaterina Andronescu ca vinde iluzii elevilor si ca "alearga dupa voturi", acesta parasind sala fara a asculta explicatiile ministrului Educatiei.

Presedintele Basescu a retrimis saptamana trecuta la Parlament legea privind bacalaureatul profesional. Unul dintre motivele cererii de reexaminare se refera la implementarea acestui examen la o data ulterioara inceperii anului scolar, fapt ce ar afecta calitatea invatamantului si buna desfasurare a examenului de bacalaureat de anul viitor.

"Introducerea noului tip de bacalaureat profesional va duce la demonetizarea conceptului de bacalaureat, atat in plan intern, cat si extern, deoarece va fi o diploma care poate fi obtinuta extrem de usor si cu o relevanta scazuta", se arata in cererea Presedintiei.

Potrivit legilor Romaniei, seful statului nu mai poate retrimite si a doua oara actul legislativ spre reexaminare, acesta urmand sa parcurga din nou toti pasii in Parlament, dupa care va ajunge din nou pe masa presedintelui.

"A fost respinsa cererea de reexaminare si mentinuta legea si ea se transmite plenului Camerei, plenul o voteaza sau nu, dupa care ea ajunge la Comisia de invatamant de la Senat si apoi in plenul Senatului si se intoarce la domnul presedinte", a explicat Ecaterina Andronescu dupa sedinta comisiei.

Ea a mai spus ca proiectul de lege ar mai putea fi modificat in Comisia de invatamant a Senatului, dar a aratat ca in Senat proiectul a fost votat in unanimitate atunci cand a fost dezbatut.

Andronescu a mai spus ca bacalaureatul profesional exista in Franta din 1985 si a fost introdus de curand si in Austria.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Citeste si:
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Sursa: rNews