Bac-ul profesional, criticat de un fost ministru: Masura heirupista, va ascunde realitatea

Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 19:37
3085 citiri
Bac-ul profesional, criticat de un fost ministru: Masura heirupista, va ascunde realitatea

Fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea crede ca ideea introducerii unui Bacalaureat profesional, cu un numar redus de probe si fara drept de a da la facultate, adoptata in comisia de invatamant a Senatului, e gresita.

"Ca idee generala, sa faci un Bacalaureat diferentiat e justificat daca ai curriculum diferentiat, altfel e o masura populista, venita peste noapte.

Ne intereseaza sa se faca scoala, nu sa avem mai multi absolventi, in loc sa se gandeasca ce e de facut pentru imbunatatirea educatiei in liceele tehnologice.

Cred in ideea de Bacalaureat diferentiat, nu e gresita, dar un Bacalaureat care sa-ti dea dreptul sa mergi la facultate, care sa aiba mai multe probe de specialitate, tehnice (pentru liceele de profil-n.red)", a spus Miclea pentru Ziare.com

El s-a aratat de parere ca nu va ajuta economia, cum spun initiatorii ei, iar daca vrem ca acest lucru sa se intample, trebuie sa imbunatatim calitatea invatamantului.

"Daca faci un Bacalaureat usor, nu ajuti economia, ascunzi realitatea(...)numai ca sa iesi bine in statistici, in realitate nu se schimba nimic, invatamantul e la fel, unii profesori vor preda la fel de slab", a adaugat acesta.

Masura trebuie anuntata cu multi ani inainte

"In Legea Educatiei Nationale era posibil Bacalaureatul diferentiat. Bacalaureatul de acum e stabilit de Ecaterina Andronescu, nediferentiat.

E o masura heirupista. Orice modificare majora trebuie anuntata la inceputul ciclului de invatamant, cu alte cuvinte ar trebui sa li se adreseze celor care sunt acum in clasa a 9-a, in Legea Educatiei Nationale sunt paragrafe care mentioneaza acest lucru", subliniaza Miclea.

Ai BAC, nu si drept sa dai la facultate

Proiectul de lege care prevede introducerea, din 2013, a unui bacalaureat diferentiat a fost aprobat de Comisia de Educatie din Senat. Decizia a fost luata cu unanimitatea voturilor celor cinci senatori prezenti la sedinta.

Acest proiect, care prevede si introducerea unui bacalaureat profesional pentru elevii care nu vor sa dea la facultate, va fi inaintat apoi plenului Parlamentului, care ar trebui sa-l voteze pana vineri, 14 septembrie, ca sa intre in vigoare in noul an scolar.

Liceenii ar putea opta de anul viitor pentru un nou tip de Bac: cel profesional, daca nu mai doresc sa-si continue studiile.

Noul examen va fi mai usor, iar diploma obtinuta astfel va fi un certificat de calificare si le va permite tinerilor sa se angajeze, sustine ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

#Mircea Miclea Bacalaureat profesional, #Micea Bacalaureat diferentiat , #bacalaureat