Ziare.com

Bac-ul profesional, criticat de un fost ministru: Masura heirupista, va ascunde realitatea

de Lucian Lumezeanu
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 19:37

   

Bac-ul profesional, criticat de un fost ministru: Masura heirupista, va ascunde realitatea
Fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea crede ca ideea introducerii unui Bacalaureat profesional, cu un numar redus de probe si fara drept de a da la facultate, adoptata in comisia de invatamant a Senatului, e gresita.

"Ca idee generala, sa faci un Bacalaureat diferentiat e justificat daca ai curriculum diferentiat, altfel e o masura populista, venita peste noapte.

Ne intereseaza sa se faca scoala, nu sa avem mai multi absolventi, in loc sa se gandeasca ce e de facut pentru imbunatatirea educatiei in liceele tehnologice.

Cred in ideea de Bacalaureat diferentiat, nu e gresita, dar un Bacalaureat care sa-ti dea dreptul sa mergi la facultate, care sa aiba mai multe probe de specialitate, tehnice (pentru liceele de profil-n.red)", a spus Miclea pentru Ziare.com

El s-a aratat de parere ca nu va ajuta economia, cum spun initiatorii ei, iar daca vrem ca acest lucru sa se intample, trebuie sa imbunatatim calitatea invatamantului.

"Daca faci un Bacalaureat usor, nu ajuti economia, ascunzi realitatea(...)numai ca sa iesi bine in statistici, in realitate nu se schimba nimic, invatamantul e la fel, unii profesori vor preda la fel de slab", a adaugat acesta.

Masura trebuie anuntata cu multi ani inainte

"In Legea Educatiei Nationale era posibil Bacalaureatul diferentiat. Bacalaureatul de acum e stabilit de Ecaterina Andronescu, nediferentiat.

E o masura heirupista. Orice modificare majora trebuie anuntata la inceputul ciclului de invatamant, cu alte cuvinte ar trebui sa li se adreseze celor care sunt acum in clasa a 9-a, in Legea Educatiei Nationale sunt paragrafe care mentioneaza acest lucru", subliniaza Miclea.

Ai BAC, nu si drept sa dai la facultate

Proiectul de lege care prevede introducerea, din 2013, a unui bacalaureat diferentiat a fost aprobat de Comisia de Educatie din Senat. Decizia a fost luata cu unanimitatea voturilor celor cinci senatori prezenti la sedinta.

Acest proiect, care prevede si introducerea unui bacalaureat profesional pentru elevii care nu vor sa dea la facultate, va fi inaintat apoi plenului Parlamentului, care ar trebui sa-l voteze pana vineri, 14 septembrie, ca sa intre in vigoare in noul an scolar.

Liceenii ar putea opta de anul viitor pentru un nou tip de Bac: cel profesional, daca nu mai doresc sa-si continue studiile.

Noul examen va fi mai usor, iar diploma obtinuta astfel va fi un certificat de calificare si le va permite tinerilor sa se angajeze, sustine ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2836 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dl.Miclea are dreptate...zic eu.E o gaselnita electorala.De ce ?

Se vinde o speranta ca dupa liceu o sa ai BACul luat...profesional..dar ...nu poti sa dai la facultate..(nu cred dau o ordonanta ca se poate)Daca nu pot avea acces la o facultate de ce sa fac 12 clase ? Ca-i obligatoriu ? La ce ma ajuta ? La NIMIC.
Prin '74 cind am dat examen la IPI (cu profil real) au participat si colegi cu 5 ani de liceu industrial ('profesionist' nu profesional)BACul l-au dat la romana , mate,disciplina ..studiata electro , mecanica/tre' sa fie cineva pe aici sa spuna la ce-a dat bacul atunci.La facultate indiferent de 'obiectele' bacului am dat la :geometrie si trigonometrie,analiza si algebra + fizica.Pe atunci existau scolile profesionale dupa care scolile de maistri(la zi si pe specialitati)...pe atunci exista industrie schioapa cum era dar exista.Astazi ?Un absolvent cu 'BAC profesional'la ce sa se angajeze ? Atelierele scolare nu exista.Practica..zero.Ce 'curriculum'are un astfel de absolvent ?
...........
Ca de obicei IAR o luam de la zero in invatamant.
Niste id..ealisti.

 

Poate n-am inteles bine!

"Noul examen va fi mai usor, iar diploma obtinuta astfel va fi un certificat de calificare si le va permite tinerilor sa se angajeze..."
UNDE, daca ei n-au o ora de practica sau specializare?
Chiar ca-i "id.... iasta idee!

Excelent comentariu !

Si pertinent. Dar mai scoate ceva in evidenta: o camera din parlament care voteaza ce i se pune "pe masa" ! Pentru ca, sigur, acest proiect va trece de senat si va ajunge la deputati.
Ce este si mai grav, este faptul ca, modificarea constitutiei trebuie supusa unui referendum. Care, in mod normal, va trebui sa aiba prag. Cat va fi acest prag, ramane la latitudinea parlamentului care, dupa cum bine vedem, este o adunatura de "josisti", chilangii, plagiatori si certati cu legea. Asta ne-am dorit, asta avem. Sa traim cu ne-am ... dorit prin vot !

 

Fara Diploma ...Certificat profesional ...SecondHand

E jenant sa dai diploma in aceste conditii.
...S-ar compromite termenul diploma
...S-ar compromite notiunea de bac

...In loc de atatea inovatii ...sa se constate pur si simplu ca elevii au absolvit 12 clase si atat.

Evident intr-o tara civilizata ar putea insemna ceva 12 ani de scoala (multe eforturi ...examene pe parcurs)...la noi nu se stie ce fac elevii la ore ...cum promoveaza toti lenesii si chiulangii.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor