Bac-ul profesional, o masura electorala - Sondaj

Luni, 17 Septembrie 2012, ora 20:08
3224 citiri
Bac-ul profesional, o masura electorala - Sondaj

Masura introducerii unui Bacalaureat profesional in 2013 este una populista, considera majoritatea cititorilor nostri.

Astfel, 58,75% dintre respondentii unui sondaj Ziare.com apreciaza ca Bac-ul profesional este o masura electorala, in timp de 20,26% dintre cei chestionati sustin intiativa, apreciind ca reprezinta un semnal clar ca facultatea nu este pentru toata lumea.

Totodata, 7,86% dintre cititori considera ca Bacalaureatul profesional este un prim pas in reforma invatamantului romanesc, insa nu este suficient. 5,81% dintre cei care au raspuns sondajului sustin ca un astfel de examen duce la falimentul facultatilor private, in vreme ce 4,60% cred ca, printr-un Bac profesional, facultatile isi vor cerne studentii.

Pe de alta parte, 2,72% dintre respondenti s-au declarat neinteresati de acest subiect.

Sodajul a fost realizat in perioada 10-16 septembrie, pe un esantion de 3.307 de persoane.

Ce inseamna Bac profesional

Principala schimbare pe care Ministerul Educatiei o propune pentru examenul de maturitate este un Bac diferentiat. Varianta 1 este examenul national: le ofera tinerilor o diploma si le deschide celor studiosi accesul pentru facultate.

Varianta 2 consta intr-un Bac profesional - cu aceasta diploma absolventii de liceu nu pot merge la facultate, insa pot face o post-liceala sau se pot angaja ca meseriasi, promit oficialii din MECTS.

Pentru noul tip de Bac, absolventii de liceu vor sustine doua probe: un proiect si o proba practica, dar si o lucrare scrisa la educatie antreprenoriala. Oficialii din Educatie au precizat ca legea da dreptul oricarui elev de a sustine acest examen, din orice liceu, indiferent de filiera sau profilul acestuia, pentru ca toti liceeni au, in orar, educatie antreprenoriala.

Bac-ul profesional a fost aprobat luni dupa-amiaza in Senat, desi clopotelul a sunat deja inceperea scolii. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat insa ca examenul de maturitate de tip profesional va fi aprobat printr-o ordonanta de urgenta, chiar daca votul in Senat a intarziat.

Invatamantul tehnic si profesional, introdus deja

Oficialii din Educatie nu propun insa o relansare a invatamantului profesional si tehnic, ci doar un nou tip de diploma, fara a tine cont de faptul ca certificarea unui bun meserias, absolvent al unei scoli profesionale, nu se face prin Bacalaureat.Invatamantul profesional si tehnic a fost reintrodus din anul scolar 2012-2013, iar la finalul celor doi ani elevii primesc un certificat de competente profesionale, care ii ajuta sa intre pe piata muncii.

Finalitatea programului, initiat de fostul ministru Funeriu, consta in dobandirea unui certificat de calificare profesionala cu care elevul se poate angaja imediat dupa terminarea studiilor, in Romania sau in Uniunea Europeana. De asemenea, in urma finalizarii programului, tanarul dobandeste certificatul de absolvire a invatamantului obligatoriu, certificat care ii permite sa continue studiile in invatamantul liceal (din clasa a XI-a).

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Citește și:
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
AUR și USR sunt în opoziție, însă se pare că doar unul dintre cele două partide are succes în ”afacerile politice”, pe când celălalt arată tot mai mult ca un business în...
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Jurnaliștii postului B1TV, Răzvan Zamfir și Radu Buzăianu, au primit o amendă din partea CNA pentru o emisiune în cadrul căreia au dezbătut subiectul lucrării de doctorat plagiate de...