Ziare.com

Bacalaureat 2013, sesiunea de toamna: Vezi subiectele la Romana

Luni, 26 August 2013, ora 13:14

   

Bacalaureat 2013, sesiunea de toamna: Vezi subiectele la Romana
Peste 55.000 de absolventi de liceu au sustinut luni prima proba scrisa din sesiunea a doua a examenului de bacalaureat, la Limba si literatura romana. La sesiunea august-septembrie a examenului de bacalaureat s-au inscris 55.741 de candidati pentru sustinerea probei scrise de Limba si literatura romana.

Candidatii au avut de rezolvat varianta de subiecte cu numarul opt la proba scrisa la Limba si literatura romana sustinuta luni.

La primul subiect, pe un fragment din nuvela "Budulea Taichii" a lui Ioan Slavici, candidatii au avut de rezolvat mai multe cerinte vizand cunostinte de vocabular, limba romana si gramatica.

Cerinta de la punctul 1 al primului subiect a fost sa fie dat cate un sinonom potrivit pentru sensul din text al cuvintelor "stiam" si "uimirea".

La punctul 2 al primului subiect s-a cerut explicarea rolului cratimei in secventa "dar se-ntelege".

Candidatii au avut, la punctul trei, de facut un enunt in care sa foloseasca o locutiune sau expresie care sa contina substantivul "nume".

La punctul patru, candidatii la bacalaureat trebuiau sa mentioneze tipul de perspectiva narativa din textul dat si apoi sa precizeze doua motive literare identice din acelasi fragment.

In plus, elevii au avut de selectat doua secvente din text care fixeaza dimensiunea temporala, apoi sa prezinte rolul verbelor la timpul imperfect, sa ilustreze cu exemple doua trasaturi ale genului epic si sa comenteze in 60-100 de cuvinte, respectiv 6 sau 10 randuri, o secventa din textul: "De-mi parea bine? Dar se-ntelege ca-mi parea bine. Cand mi-l aduc aminte pe dansul, mi se desfasoara inaintea ochilor intreaga lume a tineretelor, cu toate farmecele ei, acuma perdute pentru totdeauna; si niciunul dintre noi toti, care impreuna am trecut prin acea lume, nu poate sa se gandeasca la tineretele sale fara ca sa-i treaca, asezat, retras si intotdeauna intelept, Budulea Taichii de dinaintea ochilor, pentru ca Budulea nu era numai al Taichii, ci si al nostru al tuturora".

La al doilea subiect la Limba si literatura romana, cerinta a fost scrierea unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte, respectiv 15-30 de randuri, despre importanta comunicarii pentru succesul muncii in echipa.

Subiectul al treilea a vizat redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte, respectiv doua - trei pagini in care trebuia prezentata relatia dintre doua personaje dintr-o comedie studiata.

Pentru fiecare subiect rezolvat corect candidatii primesc cate 30 de puncte, 10 puncte fiind acordate din oficiu.

Absolventii de liceu au sustinut luni prima proba scrisa din sesiunea a doua a examenului de bacalaureat, la Limba si literatura romana.

Examenul va continua marti 27 august cu proba scrisa la limba si literatura materna, miercuri 28 august cu proba obligatorie a profilului si vineri 30 august cu proba la alegere a profilului si specializarii.

Pentru proba obligatorie a profilului, care va fi sustinuta miercuri 28 august, s-au inscris 56.546 de candidati, dintre care 51.940 vor da testul scris la Matematica si 4.606 la Istorie.

Ultima proba a examenului de bacalaureat din acest an - cea la alegere a profilului si specializarii - va fi sustinuta vineri 30 august. La acesta proba s-au inscris 53.837 de absolventi, dintre care 31.119 vor da testul la Biologie, 11.870 la Geografie, 6.026 la Fizica, 3.549 la Chimie, 383 la Informatica, 300 la Logica, 193 la Economie, 176 la Psihologie, 142 la Sociologie si 79 la Filosofie.

Primele rezultate vor fi afisate in 2 septembrie, pana la ora 12.00, iar contestatiile vor fi depuse intre orele 12.00 si 16.00. In 3-4 septembrie vor fi solutionate contestatiile, iar in 5 septembrie vor fi afisate rezultatele finale.

La sesiunea de toamna a examenului national de bacalaureat s-au inscris peste 87.000 de absolventi de liceu, 67 la suta fiind din promotia 2012-2013, iar restul din promotii anterioare, potrivit Ministerului Educatiei.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1629 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor