Bacalaureat 2018: Absolventii de liceu dau proba scrisa la Limba si literatura romana

Luni, 25 Iunie 2018, ora 07:28
3553 citiri
Bacalaureat 2018: Absolventii de liceu dau proba scrisa la Limba si literatura romana
Foto: Arhiva Ziare.com

Un numar de 136.871 de absolventi de liceu s-au inscris pentru a sustine probele scrise ale primei sesiuni a examenului de Bacalaureat, care va incepe luni cu testul la Limba si literatura romana.

Potrivit MEN, pentru sustinerea probelor scrise, in cele 440 de centre de examen, s-au inscris 136.871 de candidati din toate promotiile - 118.856 de candidati din promotia curenta, respectiv 18.015 - din promotiile anterioare.

Marti se va desfasura proba la Limba si literatura materna - maghiara, germana, sarba, slovaca, croata, turca, ucraineana si italiana.

Miercuri, va avea loc proba obligatorie a profilului. Ultima proba scrisa din aceasta sesiune - cea la alegere a profilului si specializarii este programata joi.

Afisarea primelor rezultate, in centrele de examen si pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevazuta pentru data de 4 iulie (pana la ora 12:00) . In aceeasi zi, vor putea fi depuse contestatiile, in intervalul orar 12:00 - 16:00. Rezultatele finale vor fi facute publice in data de 9 iulie.

Accesul candidatilor in centrele de examen la probele scrise se face in intervalul orar 7:30 - 8:30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie.

Reguli de examen

Potrivit metodologiei in vigoare, timpul destinat redactarii unei lucrari scrise este de trei ore, calculat din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru rezolvarea subiectelor candidatii vor folosi numai cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru executarea schemelor si a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematica si Geografie, candidatii pot apela doar la instrumente de desen.

La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise, iar hartia folosita este doar cea distribuita de asistenti. Toate salile de examen trebuie sa aiba in dotare camere functionale de supraveghere video si audio, precizeaza MEN.

Potrivit sursei citate, nu este permis accesul in sali cu manuale, dictionare, notite, insemnari, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, si nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

"In acelasi timp, candidatilor le este interzis sa comunice intre ei sau cu exteriorul, sa transmita ori sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare in interior sau cu exteriorul.

Cei surprinsi in aceste situatii vor fi eliminati din examen, indiferent daca materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent daca au fost introduse de acestia ori de alti candidati, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane si indiferent daca ei au primit ori au transmis materialele interzise.

Drept consecinta, nu vor mai putea participa la probele urmatoare si vor fi lipsiti de posibilitatea recunoasterii, in sesiunile urmatoare, a notelor la probele promovate anterior eliminarii, inclusiv a probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale. De asemenea, acesti candidati nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de Bacalaureat", arata MEN.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii, cumulativ:

  • sustinerea tuturor probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale,
  • sustinerea tuturor probele scrise si obtinerea notei 5 la fiecare dintre acestea,
  • obtinerea mediei 6 cel putin, la probele scrise.

Absolventii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de Bacalaureat au obtinut media 10 primesc diploma de merit.

In urma evaluarii lucrarilor contestate, "nota initiala se poate modifica, dupa caz, prin crestere sau descrestere, prin nota acordata la contestatii". Cu alte cuvinte, nota Comisiei de contestatii este finala, intrucat nu se mai aplica regula celor 0,5 puncte diferenta intre nota de la evaluarea initiala si cea de la contestatii.

Citeste si Se poate si asa. Tara care a oprit Internetul pentru sase zile ca elevii sa nu triseze la examene

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#bacalaureat 2018 limba romana, #bacalaureat 2018 , #bacalaureat