Bacalaureatul electoral (Opinii)

Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 21:38
4551 citiri
Bacalaureatul electoral (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Bacalaureatul profesional, initiat de ministrul Educatiei, este o decizie strict electorala, adresata unei anumite parti a electoratului, adica absolventilor de liceu incapabili sa treaca bacalaureatul national si familiilor lor.

Pentru ca dincolo de pansarea orgoliului acestor absolventi de slaba calitate intelectuala, acest bacalaureat nu are absolut nicio utilitate.

Ecaterina Andronescu a explicat ca bacalaureatul profesional va consta intr-o proba practica, prezentarea unui proiect si o proba scrisa care sa ateste abilitatile antreprenoriale ale candidatului.

Cei care promoveaza acest examen vor capata o patalama care nu le va da insa dreptul sa se inscrie la facultate. Accederea in invatamantul superior va fi in continuare conditionata de promovarea bacalaureatului national.

Si, atunci, la ce va folosi acest bacalaureat profesional? "Am facut acest lucru pentru ca, de regula, angajatorii, in momentul in care tanarul care nu a promovat examenul de bacalaureat vine sa se angajeze, ii reproseaza ca nu a luat nici diploma de bacalaureat. Aceasta diploma pentru cei care merg spre piata muncii le confera intr-un fel o finalitate liceului si le atesta competentele", sustine d-na ministru Andronescu.

Mi se pare o explicatie foarte neconvingatoare. In primul rand, nu cred ca o foaie de hartie poate atesta cat de bun tinichigiu, frizer sau mecanic auto esti. Meseria se invata facand-o si niciun angajator nu te intreaba ce patalama ai, ci ce stii sa faci. Daca stii, nu conteaza hartia, daca nu stii, poti sa ai si 10 hartii ca tot pe dinafara ramai.

Pe de alta parte, reprosul angajatorului pe care il invoca d-na Andronescu ramane la fel de valabil. Cel cu bacalaureatul profesional nu va fi luat un autentic bacalaureat, ci va avea un fel de certificat de absolvire a liceului, pe care oricum il avea si pana acum.

Bunii meseriasi, dornici sa faca treaba si sa-si faca un rost se apuca imediat de treaba si e bataie pe ei pe piata fara asemenea certificate.

Asadar, asa cum este el conceput acum, bacalaureatul profesional nu este decat un pansament pentru orgoliul ranit al elevilor incapabili sa ia bacalaureatul autentic, un premiu de consolare, care ar urma sa fie recompensat de catre beneficiarii lui printr-un generos vot.

Uite ca s-a gandit cineva si la noi, ne managie si pe noi cineva pe cap, se vor gandi ei in drum spre urne. In plus, cifrele de promovare la bacalaureat nu vor mai arata la fel de dramatic ca acum, ceea ce va da bine la bilanturile de activitate ale d-nei ministru si ale PSD. Dincolo de ele, insa, loazele tot atatea vor fi.

Daca in forma actuala, acest bacaluareat este doar o masura electorala si cosmetica, inutila practic, dar benigna, in timp ar putea maligniza. Pentru ca fabricile de diplome, ramase fara materie prima de cand bacalaureatul a devenit un examen dur, s-au dovedit intotdeauna si inventive, si influente.

M-as mira sa nu apara destul de curand si facultati "profesionale" care sa-i primeasca pe "bacalauareatii profesionali". Si nu m-as mira nici ca, intr-un alt an electoral, diplomele absolventilor de facultati "profesionale" sa devina usor echivalabile cu cele ale absolventilor facultatilor clasice. Si, in felul acesta, bacalaureatul acesta profesional sa ajunga o cale ocolita catre acelasi rezultat: statutul de licentiat, capatat fara un bacalaureat autentic.

Stiu ca in joc sunt multe voturi, cateva milioane calcula chiar d-na Andronescu dupa primul soc al bacalaureatului de anul trecut. Dar nu cred ca ele merita astfel de experimente cu mare potential toxic.

Lucrurile sunt simple, apa calda a fost deja inventata. Bacalaureatul e unul singur, un examen dur, pe care nu trebuie sa il promoveze decat o elita scolara, cea apta sa mearga mai departe. Ceilalti sunt aboslventi de liceu, au acte in regula pentru acest statut, se duc pe piata muncii, unde isi croiesc viitorul in functie de competentele pe care le pot dovedi cu sculele in mana, de seriozitatea si de efortul lor.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#bacalaureat profesional campanie electorala, #Andronescu bacalaureat profesional, #bacalaureat profesional voturi alegeri , #bacalaureat
Comentarii
Poza cristoiu
cristoiu
rank 5
Unul din motivele pentru care USL trebuie sa piarda alegerile ,
Poza starpitorul
starpitorul
rank 5