Bacalaureatul, modificat din nou - vezi cum ar putea arata, din 2013

Luni, 04 Iunie 2012, ora 11:52
9302 citiri
Bacalaureatul, modificat din nou - vezi cum ar putea arata, din 2013

Examenul de bacalaureat s-ar putea schimba, incepand cu anul 2013, dupa ce sindicatele din Educatie au cerut Ministerului desfasurarea unor probe diferentiate, in functie de profil. Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, este de acord cu acest demers.

Modificarea era planuita de-abia pentru anul 2016, insa sindicalistii din invatamant considera ca aceasta schimbare ar trebui sa fie facuta chiar din vara viitoare.

Se iau astfel in calcul doua probe diferentiate, care vor fi in functie de profil - real, umanist, vocational si tehnologic. Sindicalistii vor sa fie incluse probe scrise diferentiate, pentru a se adapta fiecarui profil in parte.

Aceasta reglementare ar urma sa fie ca urmare a solicitarilor atat din partea elevilor si parintilor, cat si din partea profesorilor, acestia din urma cerand ca elevii sa sustina examenul de bacalaureat la disciplinele pentru care au optat in cursul invatamantului liceal.

Prin aceasta se doreste ca elevii sa nu mai fie nevoiti sa dea examen din materii pe care nu au fost interesati sa le studieze si pe care nu aveau cum sa le studieze.

Cum s-ar putea schimba examenul de Bacalaureat in 2013

Potrivit sindicalistilor, aceasta schimbare este "una dintre putinele reglementari benefice sistemului". Conform Legii educatiei nationale, cele doua probe scrise pe care sindicatele le doresc introduse de anul viitor la bacalaureat sunt diferentiate in functie de profil si filiera. Astfel, pentru profilul real din filiera teoretica, acestea sunt matematica si proba transdisciplinara din stiinte (fizica, chimie, biologie).

Elevii de la profilul umanist din filiera teoretica ar urma sa dea o proba la o limba de circulatie internationala si o proba transdisciplinara din geografie, istorie, stiinte socioumane. Pentru filiera tehnologica, vor fi o proba scrisa disciplinara specifica profilului si una transdisciplinara specifica domeniului de pregatire, iar pentru filiera vocationala - o proba practica sau scrisa, dupa caz, specifica profilului ori specializarii si o proba transdisciplinara specifica profilului sau specializarii.

Bac-ul s-ar putea schimba din nou - propunerea, discutata in Guvern

Dezbaterile pe aceasta tema ar putea fi demarate chiar din aceasta luna, iar schimbarile au mari sanse de a fi realizate si de a intra in practica incepand cu anul 2013. Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a spus ca, in aceasta saptamana, se va discuta in Guvern propunerea ca examenul de Bacalaureat din 2013 sa se modifice.

Daca regulamentul se va modifica si bacalaureatul se va sustine diferentiat, pe profil si filiera, singura proba comuna va ramane cea de Limba si Literatura Romana.

Bac 2012 - Ministrul Pop: Examenul trebuie modificat

Liviu Pop crede ca rezultatul inregistrat la sesiunea speciala de bacalaureat arata ca examenul trebuie sa tina cont de filierele absolventilor de liceu, astfel ca aceasta modificare se impune rapid.

Promovabilitatea la bacalaureatul din vara anului trecut a fost de 45,72%, cea mai slaba din ultimele doua decenii, in timp ce promovabilitatea la sesiunea speciala de bacalaureat din acest an, organizata pentru absolventii de liceu participanti la loturile nationale largite care se pregatesc pentru Olimpiadele si Concursurile Internationale, a fost de numai 35%.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Citeste si:
Noua generație de politicieni români de top
Noua generație de politicieni români de top
La nivelul individual, noua generație de politicieni români de top (premieri și candidați la președinție, ori doar șefi de partide politice semnificative) se caracterizează prin...
Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a declarat într-o intervenție la televiziunea de stat de la Chișinău că că o mare parte din judecătorii care au plecat din sistem, au făcut acest...