Bacalaureatul profesional, o piatra de moara la gatul absolventilor - De la cititori

Sambata, 15 Septembrie 2012, ora 22:42
2684 citiri
Bacalaureatul profesional, o piatra de moara la gatul absolventilor - De la cititori

Adesea, din prea multa dragoste, incredere sau indiferenta, multi parinti inconstienti distrug viata copiilor lor. Acelasi lucru il fac si politicienii, dar nu din dragoste sau din prea multa grija pentru scoala sau copii, ci doar ca sa mai adune niste voturi, 2012 fiind, dupa cum se stie, an electoral, cand se iau unele decizii aberante.

Ideea bacalaureatului diferentiat, profesional, care nu face altceva decat sa denatureze sensul acestui examen, mi-a adus in minte facultatile muncitoresti, idee a comunistilor din anii '50, cand multi cetateni cu doar patru clase primare au ajuns ingineri si asta numai din dorinta partidului comunist de atunci de a avea propriii intelectuali, dar si de a umple golul lasat de adevaratii intelectuali ai vremii, opozanti ai noului regim, care, deja, incepusera sa umple inchisorile comuniste.

Nicio lege nu spune ca toti absolventii de liceu trebuie sa aiba si examenul de bacalaureat. Liceul nu este obligatoriu dar, in ultimii ani, in lipsa scolilor profesionale, a devenit ultima si singura optiune pentru elevii care termina clasa a VIII-a.

Or, nu toti elevii pot face fata pretentiilor care se impun intr-un liceu. De aceea, liceul ar trebui frecventat doar de elevii care se simt capabili sa urmeze o facultate, dar nu dintr-acelea care vand diplome la metru sau la kilogram.

Examenul de bacalaureat ar trebui sa fie acelasi, in aceeasi forma, pentru toti absolventii, odata ce se studiaza aceeasi materie si se impune acest lucru pentru ca niciun elev sa nu se simta discriminat sau privilegiat.

Cine si cum va hotari ca un anume elev sa sustina examenul de bacalaureat profesional in conditiile in care stim ca notarea nici pe departe nu oglindeste obiectiv pregatirea elevilor, multi fiind tinuti in scoala doar pentru ca aceasta sa functioneze, sa nu fie desfiintata si personalul didactic sa aiba de unde-si lua salariul.

La sfarsit, daca ia examenul de bacalaureat, elevul va primi o diploma, diferita de cea a adevaratului bacalaureat. Aceasta diploma care, de fapt, oglindeste incompetenta, neputinta intelectuala, poate deveni, la un moment dat, o piatra de moara legata de gatul absolventului de liceu.

In conditiile in care la noi, la romani, diploma, o bucata de hartie, de altfel, e mai importanta decat ceea ce stie omul sa faca, sa produca ori sa creeze, nu cred ca vreun angajator ar deschide portile afacerii lui pentru absolventii de liceu care nu au fost capabili sa sustina un examen normal de bacalaureat.

Este inuman sa pui o asa povara in viata unui tanar, chiar de la inceputurile ei, cand, cred ca este mult mai onorabil sa pierzi examenul de bacalaureat, decat sa te prezinti la angajare cu o diploma care te discrediteaza din start si-ti taie toate sansele.

Si asta doar pentru ca ministrul Educatiei ar vrea sa faca un bine si sa nu mai existe absolventi de liceu fara bacalaureat. Trebuie cautat altceva care sa nu loveasca in viata viitoare a absolventului de liceu sau sa se reinfiinteze scolile profesionale.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#bacalaureat 2012 dezastru, #Bacalaureat diferentiat 2013, #bacalaureat profesional , #bacalaureat