Bacalaureatul profesional - taxa pe vanitate (Opinii)

Marti, 18 Septembrie 2012, ora 10:06
2335 citiri
Bacalaureatul profesional - taxa pe vanitate (Opinii)

Tocmai s-a savarsit debutul (intarziat) al anului scolar. Cu chiu, cu vai, cu opinteli si sudalme, caruta destul de hodorogita a invatamantului primar secundar si liceal s-a pornit spre o directie incerta si cu obiective la fel de aproximative.

Se cuvine, de aceea, poate, sa glosam putin pe marginea unei probleme care a starnit multa valva si multe vaiere nemangaiate. Problema examenului de bacalaureat, definit cel mai ades in ultima perioada prin sintagma: "dezastru national".

Chiar dezastru este prea mult spus. Ce ne-am face atunci cu inundatiile, cutremurele sau secetele devastatoare, cum e, de pilda, cea pe care tocmai o traversam. Este mai degraba un marasm prelungit, care a inceput in timpul regimului de trista amintire a "tovarasului" si "tovarasei" si a fost apoi ridicat la cele mai inalte culmi exact in etapa, sa-i zicem, mai democratica a istoriei noastre, de dupa 1989.

Paradoxal, dar asa este! Daca in timpul comunismului invatamantul a fost subminat de tirania ideologiei dominante si de demagogia egalitarista, mai apoi a fost pus la pamant de lacomia, populismul si de vanitatile acelora pentru care el a devenit o simpla sursa de plusvaloare pecuniara sau politica.

Cu regret se poate constata de oricine care este cat de cat orientat in chestiune ca procesul de degradare a fost relativ constant, cu exceptia unor puseuri mai reformiste inregistrate in timpul ministeriatelor lui Marga si Funeriu, ca ei nu sunt atat de diferiti, cum se crede. In rest, actiunea s-a axat pe demolarea a ceea ce acestia au incercat sa intreprinda.

Atitudinea de tip reformist din perioadele mentionate s-a evidentiat si in ceea ce priveste abordarea temei bacalaureatului. In acest timp s-a elaborat si s-a aplicat noua metodologie, s-a incercat profilarea prin stabilirea unor cerinte diferentiate in functie de profilul absolventilor si mai ales s-a incercat aplicarea unei exigente firesti in ceea ce priveste corectitudinea unui examen menit nu numai sa certifice niste cunostinte, ci si sa consolideze normele etice pe care ar trebui sa se sprijine educatia tinerei generatii. Ca bacalaureatul devenise, si tinde permanent sa redevina, o scoala a fraudei si imposturii.

La bacalaureat, sa nu ne mintim, s-a furat si s-a spaguit in chip organizat si programatic. Nu peste tot, nu intotdeauna, dar absolut consistent. Pana intr-acolo incat Bac-ul devenise o formalitate si rezultatele sale, absolut arbitrare si aleatorii.

Un simplu suport pentru functionarea frenetica a fabricilor de diplome, aducatoare de frumoase si dulci beneficii pentru multi universitari de stransura si nu numai.

Dupa ordinea pe care ministrul Funeriu a inceput s-o instaureze in domeniu, iata ca lucrurile se incetoseaza din nou. Procentele de promovare cresc in chip cam suspect, mai ales la a doua sesiune, se promoveaza proiecte legislative cel putin discutabile, se simte un aer de lanceda restauratie.

Ideea bacalaureatului profesional nu este nici noua, nici originala. Ea nu este cu totul lipsita de temei, deoarece ar fi de domeniul utopiei sa crezi ca potentialul intelectual al tinerilor este similar sau macar apropiat. Capacitatile si talentele sunt enorm de diferentiate si nu exista nicio sansa ca ele sa fie aduse la un numitor comun.

Nu exista materii sau subiecte care sa fie accesibile tuturor componentilor unei generatii. Aptitudini de ordin teoretic au aproximativ 20% din contingentele de tineri. Adica aproximativ atati cati frecventau liceele pe vremuri. Ceilalti au probabil alte virtuti. Iar scoala trebuie sa le identifice si sa le cultive, pe cai alternative fata de parcursul liceal.

Bacalaureatul profesional, daca nu este bine conceput, are toate sansele sa devina un simplu tribut platit vanitatii romanului, pentru care culmea realizarii si implinirii sociale este sa obtii o patalama universitara, apoi sa te angajezi, daca se poate, in calitatea de functionar de stat sau mai nou chiar la patron.

Dar mai degraba la stat pentru ca patronul se uita mai putin la hartii, ci la ceea ce stii sa faci. Doamne fereste, de munca fizica, pentru ca e cumva degradanta si lipsita de prestigiu social. Iar pentru acest ideal se forteaza toate impedimentele si toate limitele, inclusiv cele ale bunului simt.

Ar fi poate mult mai simplu si mai onest sa se revina la vechea distinctie dintre calitatea de absolvent de liceu, cu sau fara examen de bacalaureat, fiecare ipostaza conferind anumite drepturi si fiecare fiind premisa pentru un parcurs specific.

Bacalaureatul ar ramane, asa cum sugereaza semnificatia si sonoritatile vocabulei, un atribut al celor cu vocatie strict intelectuala.

Si sa nu uitam de admirabilele, pe vremuri, scoli de arte si meserii.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Citește și:
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
AUR și USR sunt în opoziție, însă se pare că doar unul dintre cele două partide are succes în ”afacerile politice”, pe când celălalt arată tot mai mult ca un business în...
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Jurnaliștii postului B1TV, Răzvan Zamfir și Radu Buzăianu, au primit o amendă din partea CNA pentru o emisiune în cadrul căreia au dezbătut subiectul lucrării de doctorat plagiate de...