Cadoul electoral otravit (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 11 Septembrie 2014, ora 23:47
7779 citiri
Cadoul electoral otravit (Opinii)

Dintre toate cadourile electorale facute de PSD in acest an, posibilitatea intrarii in universitate fara diploma de bacaluareat mi se pare cel mai toxic, atat prin zona afectata, cat si prin efecte.

Ca dai o amnistie fiscala, ca dai niste pensii speciale, ca reduci nesustenabil niste taxe, toate greveaza bugetul, dar sunt chestiuni reversibile cu costuri mai mici sau mai mari.

Dar cand mutilezi sistemul de invatamant prin incurajarea explicita a mediocritatii, cand arunci in derizoriu nivelul minim pe care ar trebui sa-l presupuna studiile universitare, inseamna sa stalcesti mentalitatea unor generatii in privinta Educatiei, iar efectele sunt extrem de greu de sters si numai pe un termen periculos de lung.

Este exact ceea ce a facut Guvernul Ponta prin posibilitatea, de acum intrata in vigoare, ca abolventii de liceu sa se poata inscrie in universitati fara sa fi promovat Bacalaureatul si chiar sa beneficieze de meditatii platite de stat in vederea promovarii examenului de maturitate. Si ca sa fie impinsi cu orice pret peste pragul Bac-ului, li se va organiza si o sesiune speciala, in februarie-martie, an de an.

Este foarte greu de pus intr-o logica onesta aceasta masura. De ce sa permiti intrarea in invatamantul superior, chiar daca nu in facultati, ci in cadrul unor colegii postliceale, a unor absolventi care nu au dovedit un nivel acceptabil la finalul invatamantului mediu?

De ce acumulari pot fi ei capabili la un nivel superior daca nu au acumularile minimal acceptabile la nivelul inferior? Cu alte cuvinte, cum sa construiesti suprastructura fara sa existe fundatia? Ce competente pot fi dezvoltate fara aceasta fundatie?

Nu a explicat nimeni. Toti ii dau inainte cu sansa de care trebuie sa beneficieze tinerii fara noroc.

"Daca vrei sa oferi o sansa in plus unor elevi sa-si ia bacalaureatul, de ce ii ajuti dupa ce au picat examenul? De ce nu ii identifici din timp, si e atat de usor sa o faci, prin rezultatele la simulari sau performanta lor scolara, si sa le oferi meditatii gratuite inainte de bacalaureat?

Se confunda tratarea efectului cu tratarea cauzei. Performanta la Bac e un efect. Se incearca cosmetizarea efectului, in loc sa se atace cauzele: calitatea profesorilor, curriculum-ul, notarea distorsionata de-a lungul anilor de studiu, lipsa orientarii in cariera. Ca sa mai invoc si faptul ca multi absolventi nici macar nu au vrut sa se prezinte la examenul de bacalaureat.

O adecvata orientare in cariera ar fi mult mai binevenita", a explicat fostul ministru al Educatiei, prof Mircea Miclea, intr-un interviu pentru Ziare.com.

De ce scoli postliceale in universitati si nu la locul lor, intr-un sistem separat, cat se poate de onorabil de altfel? Dl ministru Pricopie sustine ca niciun absolvent de liceu fara Bac nu va fi student. Dar daca promoveaza Bac-ul in acel an de colegiu se poate inscrie apoi direct in anul doi de facultate. Deci anul fara Bac este echivalat cu un an al unui student. Post factum primeste statutul de student.

Pana la urma, aparentii beneficiari ai ajutorului sunt de fapt victimele unei mari minciuni. Li se vinde iluzia unui nivel pe care nu il au, sunt impinsi peste un prag pe care nu sunt pregatiti sa-l treaca, se trezesc cu un statut, de semi-studenti, mai tarziu, poate, de absolventi, pe care nu e sigur ca il merita, care nu se fundamenteaza pe acumulari anterioare, care nu ceritifica nicio competenta, deci nu le va folosi la nimic.

Pana la urma, tot nu vor putea face decat ceea ce stiu si pot. Fata in fata cu angajatorul care intreaba "ce stii tu sa faci", bula iluziei se sparge si aterizarea in realitatea propriei incompetente e dura, iar banii si timpul pierdut nu se mai intorc.

Veti spune, poate, ca, iata, lucrurile oricum se aranjeaza de la sine. Poate ca da, dar exista un pret pe care il platesc si cei care muncesc pentru diplomele pe care le au. Cand oricine poate deveni semi-student, cand facem atatea sesiuni de Bac pana cand il trece toata lumea, valoarea diplomei se prabuseste. El nu mai poate reprezenta o garantie a competentei.

Apoi, mi se pare discriminatoriu sa le oferi meditatii platite din bani publici celor mai slabi dintre elevi, in vreme ce aceia buni, care si-au luat examenul si au intrat la facultate cu diploma de Bac in mana, n-au fost sprijiniti in niciun fel. Din nou vedem ca accentul este pus pe mediocritate, in vreme ce calitatea este descurajata.

De ce toate acestea? Pe scurt, pentru bani si pentru voturi. Voturile celor carora li se vinde iluzia stundentiei fara Bac si ale familiilor lor. Banii pe care ii vor incasa facultatile particulare, fabrici de diplome care primesc din nou materie prima. S-a mai vorbit ca parte din acesti bani se intorc mai tarziu in campaniile electorale.

Strict din interese electorale si clientelare, cred ca Guvernul arunca in derizoriu invatamantul romanesc, fara a tine cont de faptul ca numai tarile cu un sistem solid de educatie pot fi prospere. Iar aceasta mi se pare un cinism fara margini.

Dar ce altceva sa astepti oare de la un guvern condus de un plagiator dovedit, dar nepedepsit?

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#studenti fara bacalaureat, #Ponta plagiat, #PSD educatie , #bacalaureat