Cine sunt elevii picati la Bacalaureat? - De la cititori

Marti, 04 Octombrie 2011, ora 21:55
3007 citiri
Cine sunt elevii picati la Bacalaureat? - De la cititori

O prima categorie a elevilor picati la Bacalaureat ar fi ghinionistii. Numai persoanele care au dat multe examene in viata lor stiu ce inseamna emotiile puternice, blocajul, cand stii tot, dar nu poti exprima nici un cuvant, in scris sau oral, teama, groaza de a fi in fata foii albe sau a unor profesori pe care-i vezi pentru prima data in viata si nu stii ce au de gand. Cu siguranta, in aceasta categorie sunt si elevi buni, care au picat din cauza lor, pentru ca nu s-au putut concentra asupra subiectelor, n-au avut puterea sa se controleze.

Urmeaza apoi elevii mai putin dotati care numai intamplator au ajuns la liceu, impinsi din spate de parinti sau admisi de calculator, in ciuda faptului ca si la gimnaziu au fost elevi mediocri. Poate daca ar fi existat scoli profesionale, acesti copii mai putin daruiti de Dumnezeu, din punct de vedere intelectual, ar fi avut sansa sa fie niste meseriasi de exceptie, buni la locul lor de munca.

O a treia categorie de elevi picati la Bacalaureat este formata din elevii proveniti de la scolile de arte si meserii. Pentru acestia, exista posibilitatea de a face din nou clasa a XI-a si apoi, normal, clasa a XII-a, cu examen de Bacalaureat la sfarsit. Cum insa, e stiut ca la scolile de arte si meserii nu se face carte mai deloc, desi exista o programa care ar trebui strabatuta, nivelul de pregatire al acestor este extrem de scazut.

In sfarsit, categoria cea mai numeroasa este formata din elevii asa-zisi problema, cei pe care, in ultimii ani, i-am vazut, atat de des, la televizor, batandu-si joc de scoala, de ore si de profesori, de colegii de clasa, in ultima instanta, batandu-si joc de ei insisi, cum se si vede acum.

E trist faptul ca, din aceasta categorie, fac parte copii foarte inteligenti, dar scapati din mana de parinti, prea ocupati, prea creduli ori neinteresati de soarta lor, tolerati de directori indiferenti si de profesori care si-au uitat menirea, singura lor preocupare fiind sa aiba elevi in scoala ca sa-si mentina catedra.

Multi se vor intreba de ce acesti copii au fost tinuti, tolerati in scoala, de ce, dupa caz, nu au fost lasati repetenti sau exmatriculati, conform regulamentului scolar, in conditiile in care liceul nu este obligatoriu. Este foarte simplu. Pentru ca scoala sa functioneze si profesorii sa aiba un loc de munca, este nevoie de un numar de elevi, cat de multi, nu conteaza calitatea, ci cantitatea.

Totul s-a facut cu intelegerea dintre ISJ si directorii de licee. Desi toti acestia sunt profesori si cei mai multi dintre ei si parinti, soarta si viitorul acestor copii nu i-au interesat pe cei care au luat asa decizii.

S-a crezut ca sistemul, care functioneaza in acest fel de 20 de ani, va functiona la fel si in continuare si ca adevarata situatie din licee nu se va cunoste niciodata pe deplin. Anul acesta n-a mai mers si examenul de Bacalaureat n-a mai putut fi "aranjat", ca in anii trecuti. Vinovatii trebuie cautati in interiorul scolii.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...