Ziare.com

Opinii: Bacalaureatul, cod rosu in Educatie

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 07 Iulie 2010, ora 12:56

   

Opinii: Bacalaureatul, cod rosu in Educatie
Rezultatele bacalaureatului de anul acesta, dure, dar realiste, sunt cel mai bun argument in favoarea reformei urgente si radicale fara de care invatamantul romanesc va continua sa se scufunde.

Pentru prima data promovabilitatea inexplicabil de mare din anii precedenti, in medie peste 75%, a fost spulberata de procente cu mult mai mici, 67%. O scadere spectaculoasa a inregistrat Capitala, unde intr-un singur an promovabilitatea s-a prabusit la 59% de la procente peste mediile nationale.

Au fost avansate multe explicatii pentru aceasta involutie spectaculoasa. S-a vorbit despre furia profesorilor care s-au razbunat prin note pentru amputarile salariale. Ne vom convinge in ce masura a fost vorba despre depunctari abuzive dupa solutionarea contestatiilor, care, in mod normal, nu pot duce la o crestere a numarului celor promovati mai mare de 2%.

E totusi putin probabil ca aceasta sa fie explicatia principala, daca ne gandim ca majoritatea profesorilor a refuzat sa transfere problemele salariale asupra elevilor atunci cand s-a pus problema boicotarii probelor orale ale examenului.

S-a mai vorbit despre un decalaj mare intre generatii, explicatie ferm respinsa de profesorul Mircea Miclea: "Ori atunci s-a notat prea indulgent, ori acum au fost note prea mici. Nu are logica sa spui ca este un decalaj asa mare intre doua generatii apropiate".

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a invocat o mai buna organizare si toleranta zero fata de frauda, adica fata de cei prinsi cu copiatul. Probabil ca are in mare masura dreptate, cu atat mai mult cu cat anumite rezultate sar in ochi. De exemplu, ma intreb cum o fi reusit un liceu din Vanju Mare o promovabilitate de 98%, cu mult mai mult decat licee de elita din Bucuresti? Ori la Vanju Mare este o concentrare de excelenta ce merita studiata foarte atent, ori acolo s-a copiat, in continuare, pe rupte.

Ar mai fi insa de observat ca pentru prima data dupa cativa ani a fost inlaturat experimentul pagubos de a afisa subiectele pentru bacalaureat pe site-ul Ministerului Educatiei cu cateva luni inainte de examen. A fost astfel descurajata nu numai pregatirea temeinica de fituici, ci si invatarea mecanica. A disparut ca prin minune si traficul de ultim moment cu variantele de subiecte. Observam ca pentru prima data in ultimii ani n-am mai avut niciun scandal de acest fel.

Apoi, tot pentru prima data, rezultatele la probele orale si la educatie fizica n-au mai fost incluse in nota finala. Cum la sport, de exemplu, toata lumea lua 10 si 9, e clar ce ajutor substantial primea nota finala.

Din toate aceste cauze combinate, rezultatele de anul acesta reflecta cu mult mai corect nivelul real al invatamantului romanesc. Este o aterizarea pe burta, dar absolut necesara, din iluzia invatamantului performant, care nu face decat sa confirme concluziile evaluarilor internationale. De ce ar merita sa promoveze bacalaureatul absolventi care, potrivit testelor PISA, sunt analfabeti functionali?

Redresarea nu poate veni decat in urma unei reforme profunde, de la nivelul programelor, pana la cel al calitatii cadrelor didactice, o reforma pe care Daniel Funeriu a inceput-o in pofida opozitiei feroce a sindicatelor deloc nemultumite, se pare, de calitatea produselor invatamantului romanesc. Vad ca domnul Marius Nistor, de exemplu, mereu cu venele gatului umflate de atata racnit la guvernanti si de atata contestare a oricaror masuri reformiste, a cazut in mutenie de cand notele ne-au aratat calitatea muncii profesorilor.

Este insa foarte adevarat ca reforma nu se poate face in mod real cu profesori tot mai prost platiti, pentru simplul motiv ca saracia ii va alunga de la catedra pe cei mai buni dintre dascali. Vor ramane si vor veni in invatamant doar cei mai slab pregatiti, care alta sansa decat acest salariu de mizerie nu au.

Pe de alta parte, aceste rezultate fac dreptate celor care au promovat examenul. Cu acele exceptii dubioase care merita reanalizate, anul acesta se pare ca vor primi diplome doar cei care merita, diplome care vor fi cu mult mai valoroase decat atunci cand ajungeau de-a valma si la beneficiarii fisurilor din sistem.

Intr-un fel, bacalaureatul incepe sa-si recapete statutul pierdut de examen de excelenta, ceea ce, oricat de dureros ar fi pentru unii, reprezinta o evolutie salutara.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7054 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
72 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bacalaureat 2010-rezultatul "Legii educatiei" asumata de Guvern in septembrie 2009

Rezultatele slabe de la bac - o alta modalitate de manipularea a maselor de catre incompetentii care conduc tara. De ce nu aminteste d-l ministru Funeriu faptul ca in septembrie 2009 s-a modificat metodologia de sustinere a examenului de bacalaureat 2010. In primul rand elevii claselor a XII a , filiera tehnologica au fost grav afectati de faptul ca au fost pregatiti timp de 3 ani pentru a sustine o proba din profilul specializarii si in actombrie 2009 au aflat ca vor sustine a treia proba scrisa la o disciplina din cultura generala:fizica, chimie, biologie, discipline studiate in clasele a IX a si a X a.Nu se schimba regulile jocului pe parcursul desfasurarii lui.Nu se pot compara rezultatele din 2009 cu cele din 2010 deoarece modalitatile de evaluare au fost diferite. Multi dintre elevi au picat pentru ca nu au obtinut media 6,00.Am citit comentarii referitoare la vina profesorilor, vina elevilor, vina societatii,etc.Nu am gasit comentarii in care sa se aminteasca si faptul ca elevii au si parinti care au responsabilitati in cresterea si educarea copiilor lor. Parinti care, multi dintre ei,nu trec pe la scoala cu anii, pentru ca fie sunt plecati in strainatate, fie le rusine , fie sunt prea ocupati cu ale lor ca sa-si mai faca timp si pentru copil.
La baza acestor rezultate sta si dezinformarea practicata de ministerul educatiei. Sa comparam de exemplu modelele de subiecte postate pe site-ul ministerului , pentru bacalaureat 2010 , cu structura subiectelor date la cele trei probe.Nu poti sa treci intr-un singur an de la evaluarea cunostinetelor elevilor, cum s-a facut pana in 2009, la evaluarea competentelor, cum s-a dorit in 2010.Acestea sunt rezultatele balbaielilor legislative din domeniul educatiei.Practic este rezultatul "imbatosarii" presedintelui si a primului ministru de a avea propria lege a educatiei, pe care si-au asumat-o cu surle si trambite.

 

 

cine zice ala e !

Cum apreciati prezenta in Parlamentul european a tinerei EBA care nu pronunta corect cuvintele in limba romana, ce sa-i mai cerem cunoasterea unei limbi straine ?!
Nu ocupa locul UNUI ALT TANAR ROMAN care poseda calitatile necesare acestei demnitati ?
Ce exemplu da Basescu prin promovarea nonvalorii din propria familie ?
NE ARATA CA NU CONTEAZA EFORTUL SI CALITATILE PROPRII PENTRU REUSITA IN VIATA, "SUCCESURILE" SUNT CONDITIONATE DE "RELATIILE SI PUTEREA FAMILIEI !!!
SI ASTEPTAM REFORMA ROMANIEI DE LA UN ASTFEL DE OM SI DE LA "APLAUDACII" LUI ??!!

 

 

Nu e numai vorba de bani

E vorba de prestigiul social al profesorului

 

 

@silvia_h

"O populatie educata si instruita ar fi sesizat imediat ca este condusa de politicieni needucati, inculti, neinstruiti... "

"Asta cred eu ca s-a intamplat la noi de asta Mazare, C Voicu, Vanghelie, Mitrea, Oprisan de la Focsani, Dragnea, Becali, Diaconescu si inca multi altii au ajuns vedete politice si modele de urmat... "

diferenta dintre noi si cei dinainte de 45. Nicolae Iorga stia ca fiul lui are probleme si ca nu este nici pe departe la nivelul lui. deci nu a incercat niciodata sa il 'promoveze'. noi suntem 'legati' de bisericuta noastra. pe lista ta nu vade pe EBA si Udrea. daca altcineva spunea 'aeropoarte' imediat era pe lista ta. udrea e Ok e de la noi de la partid asa ca pot sa ii trec asta cu vederea. Copilul rasfatat niciodata nu o sa ajunga un adult de incredere.

 

 

Se intampla si se mai intamplă!

Le spuneam mai tinerilor colegi,inainte de a ajunge in postura de corectori,că vor intalni lucrări de 1(unu).Din ce cauze oare:1)nu stia chiar nimic?.2)nu a avut de unde copia?,3)nu a stiut ce să copieze?
Adevărul este trist,căci 50% sunt lenesi si indolenti,iar 40% nu pricep ce trebuie să scrie din ce vede...Si scoala dă si asemenea "virtuosi"ai
prostiei.Este profesorul de vină?Ce să-i facă in
cazul invătămantului obligatoriu si cand subiectul are si handicap,dar ...părintele fortează să treacă
problema fiind de la natură!Asta in gimnaziu,dar să
mai ajungă si la Bac...!

 

 

... politicienii isi trimit copiii la scoala in strainatate

Dar nu numai copiii. Unde s-a dus Ridzi sa nasca? Nu s-a dus la Bucuresti, petrosani, Cluj, Iasi, Timisoara. S-a dus la Viena. Unde s-a dus Tariceanu sa se opereze? La Viena. unde s-a dus Basescu la doctor. La Viena. Este clar nimeni nu are incredere in muncitorul, profesorul, medicul, tinichigiul, fochistul, statisticianul, inginerul roman. De ce? Lipsa de competenta. Unde isi cauta de lucru toti absolventii de facultate si tinerii din Romania. in strainatate. La Viena, Paris, Londra, berlin. De ce?

 

 

cand a inceput degradarea invatamantului romanesc ?

Degradarea invatamantului romanesc a inceput din comunism.
Exemple de agresiuni suferite din 1944 pana in prezent:
1. Inlocuirea notarii de la 1 la 10 cu notarea , model rusesc, de la 1 la 5.
2. Distrugerea fizica a cadrelor universitare ( in inchisorile comuniste ) sau indepartarea de la catedra din motive politice.
3. Inlocuirea modelelor pedagogice europene cu modele sovietice mult inferioare.
4. Ruperea invatamantului romanesc de Europa ( din motive politice ).
5. In ultimii 10 - 15 ani ai Epocii Ceausescu s-a instituit obligativitatea promovarii 100% in invatamantul primar ( invatatorul care "lasa repetenti" era criticat si, in conditiile scaderii numarului de elevi, risca desfiintarea postului ).
6. Dupa "Revolutia din 1989" a fost promovat un sistem care ierarhiza oamenii in functie de avere ( indiferent de modul cum a fost obtinuta ) si nu in functie de nivelul intelectual si numarul anilor de studiu.
7. In prezent avem la TV emisiuni "dedicate" tinerelor care "au reusit" fara merit ( nu putem numi "merit" prostitutia mascata in casatoria cu "bunicul" milionar in EURO )si totul culmineaza cu prezenta in Parlamentul European a unei tinere "top-model" care are "mertul" de a purta numele "brandului" Basescu. Nu conteaza ca pronunta gresit cuvintele in Romana, ce sa mai vorbim de gramatica sau de cunoasterea unei limbi straine.
IN CONCLUZIE "CU TUPEU SE POATE" - VA DORESC TOT MAI MULTE "SUCCESURI" !!!

 

 

a fost candva

un profesor:se numea Mihail Dragomirescu .Acesta in fata unor parinti -disperati ca progeniturile au luat nota 3 la o dictare din cauza greselilor gramaticale - a facut si urmatoarea afirmatie:"liceul nu este obligatoriu;cine invata va merge mai departe cine nu va matura strazile".In continuare a spus ca este inadmisibil ca la o dictare de 3 strofe sa se faca greseli de ortografie.Se intampla acum 40 de ani.
Acum sistemul de "invatamant relaxat" permite unor semianalfabeti*care se cred oricum intr-o vacanta perpetua- sa pomoveze Bacalaureatul .De fapt ce ne miram:"alesii poporului"(o parte) au o colectie de "perle" care va fi greu de depasit in urmatorii 20 de ani.Cat despre cultura generala :qui prodest?

 

 

Ce ati facurt in ultimii 5 ani ,DL PPRESEDINTE ?

"cine are de spus ceva, sa spuie...,cine nu sa nu mai spuna nimic pana la sfarsitul timpului..."
asa incepe intotdeauna o ceremonie de cununie la romani !
Insa timpul a trecut si noi am inceput sa imitam pe unii,pe altii,pana nu mai stim nici macar cum am fost...!
Asa se intampla de 20 ani cu toate lucrurile din aceasta tara,fie ca ele au fost bune sau rele,nimeni nu a spus nimic si ele s-au schimbat,incet si sigur !
In cultura-DEZASTRU,in arta-DEZASTRU,in invatamant-DEZASTRU,in sanatate-DEZASTRU,in armata-DEZASTRU(si fiti atenti ca acolo inca nu s-a treminat !),in politie-DEZASTRU(includ aici si pe cei de politia vamilor,economica,pompieri,TF,securitate),in agricultura-DEZASTRU,in economia mare(adica dela cea extractiva si pana la constructii de masini)-DEZASTRU si lista sa o mai continui...?
Va intreb,domnilor forum-isti,ce d.r.a.c.u.' ne spune asa de interesent "ala cu capu' chel si ochiul intr-o parte " de stati toti si va minunati ca la statuia 'maica precista" ce plange ?
intelegeam daca erati "tuteri" de-ai lui sa va minunati si sa scrieti extaziati -"de pe bancile scolii romanesti ies tampiti pe banda" - si voi sa exclamati "nt...t,nt...t"-asa e' ce spune domn' presedinte,ce bine le zice...!
Pai stie o lume intreaga de ce stie si spune el asta...!
Dar sa ne spuna DE CE IN 20 ANI DE CAND ESTE LUP CU PAR DE OAIE,nu a spus nimic de acest lucru ?
Ce ati facut in ultimii 5 ani - domnule presedinte ?...
de ies in continuare "tampiti pe banda" ,ca fiica domniei tale ?
Ca pe astia TU ii ai pe constiinta si nu ILIESCU !

 

 

Diploma,e o carte de vizită!

La un concurs REAL in specializarea după diplomă,
dacă va castiga cel mai bine pregătit,CARTONUL e doar amintire din adolescentă!
Erau prin anii 90 si astfel de concursuri cu 12
locuri,cu 15 inscrisi si doar doi admisi.Cine a luat un astfel de concurs,la randul lui,nu va face rabat de la calitate!O spun din experienta copilului meu!

 

 

daca 20 de ani promovabiltatea era reala azi nu mai vorbeam de codul rosu!!

dar spaga a distrus invatamantul!!
2 lucruri au distrus invatamantul romanesc:
1. spaga (transpartinica)
2. univeristatile private (fief al prostiei si comunismului PSD-ist completat apoi cu nulitati din toate partidele) si univeristatile de stat comunale.

Din nefericire spaga este la ordinea zilei in univeristati, titularizari, promovari astfel incit aceasta spaga a ditrus definitiv calitatea intelectualului roman.

Daca mai pui ca majoritatea celor care reusesc sa termine nealterati de viciile invatamatului romanesc pleaca din tara, devine evident cam care sunt tinerii care vor asigura viitorul tarii...

 

 

Invatamantul a fost si inca mai este stat in stat

Profesorii s-au acoperit de diplome de tot felul si de activitati extracuriculare si au abtinut gradatii de merit, chiar daca elevul nu invata nimic de pe urma lor.

Promovabilitatea la bac si la licenta a fost asigurata prin umflarea notelor.

Expresii de te apuca rasul-plansul: HAI SA LE MARIM NOTELE CA SA SE POATA ANGAJA MAI USOR. Parca angajatorul are nevoie de note si nu de oameni instruiti.

Invatamantul este FALSIFICAT de sus si pana jos. Vom avea nevoie de mult timp ca sa ne revenim.

 

 

De asta...

... politicienii isi trimit copiii la scoala in strainatate pentru ca stiu ca si ei au pus umarul vartos la distrugerea invatamantului.
O adunatura de needucati si de inculti e simplu de mintit si de manipulat...

 

 

nepotul meu tremina a IV cind Vanghelie era ales primar de sector...

la sfirstul clasei m-a intrebat daca nu poate renunta la urmatoarele clase caci el vrea sa ajunga primar!

Din nefericire 70% din vedetele noastre promovate in mass media sunt agramate si inculte!!! Cam asta este visul celor tineri!! In Ro salile de fitness sunt mai eficient in a crea personalitati nationale decit scolile sau ... bibliotecile....

 

 

BACALAUREATTUL se numea candva si "examen de maturitate" invatamantul romanesc isi da si el examenul de maturitate dupa care ar trebui sa se resemneze sau sa se reformeze !

.

 

 

Prima   1   2   3   4   5   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor