Ziare.com

Opinii: Bacalaureatul, cod rosu in Educatie

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 07 Iulie 2010, ora 12:56

   

Opinii: Bacalaureatul, cod rosu in Educatie
Rezultatele bacalaureatului de anul acesta, dure, dar realiste, sunt cel mai bun argument in favoarea reformei urgente si radicale fara de care invatamantul romanesc va continua sa se scufunde.

Pentru prima data promovabilitatea inexplicabil de mare din anii precedenti, in medie peste 75%, a fost spulberata de procente cu mult mai mici, 67%. O scadere spectaculoasa a inregistrat Capitala, unde intr-un singur an promovabilitatea s-a prabusit la 59% de la procente peste mediile nationale.

Au fost avansate multe explicatii pentru aceasta involutie spectaculoasa. S-a vorbit despre furia profesorilor care s-au razbunat prin note pentru amputarile salariale. Ne vom convinge in ce masura a fost vorba despre depunctari abuzive dupa solutionarea contestatiilor, care, in mod normal, nu pot duce la o crestere a numarului celor promovati mai mare de 2%.

E totusi putin probabil ca aceasta sa fie explicatia principala, daca ne gandim ca majoritatea profesorilor a refuzat sa transfere problemele salariale asupra elevilor atunci cand s-a pus problema boicotarii probelor orale ale examenului.

S-a mai vorbit despre un decalaj mare intre generatii, explicatie ferm respinsa de profesorul Mircea Miclea: "Ori atunci s-a notat prea indulgent, ori acum au fost note prea mici. Nu are logica sa spui ca este un decalaj asa mare intre doua generatii apropiate".

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a invocat o mai buna organizare si toleranta zero fata de frauda, adica fata de cei prinsi cu copiatul. Probabil ca are in mare masura dreptate, cu atat mai mult cu cat anumite rezultate sar in ochi. De exemplu, ma intreb cum o fi reusit un liceu din Vanju Mare o promovabilitate de 98%, cu mult mai mult decat licee de elita din Bucuresti? Ori la Vanju Mare este o concentrare de excelenta ce merita studiata foarte atent, ori acolo s-a copiat, in continuare, pe rupte.

Ar mai fi insa de observat ca pentru prima data dupa cativa ani a fost inlaturat experimentul pagubos de a afisa subiectele pentru bacalaureat pe site-ul Ministerului Educatiei cu cateva luni inainte de examen. A fost astfel descurajata nu numai pregatirea temeinica de fituici, ci si invatarea mecanica. A disparut ca prin minune si traficul de ultim moment cu variantele de subiecte. Observam ca pentru prima data in ultimii ani n-am mai avut niciun scandal de acest fel.

Apoi, tot pentru prima data, rezultatele la probele orale si la educatie fizica n-au mai fost incluse in nota finala. Cum la sport, de exemplu, toata lumea lua 10 si 9, e clar ce ajutor substantial primea nota finala.

Din toate aceste cauze combinate, rezultatele de anul acesta reflecta cu mult mai corect nivelul real al invatamantului romanesc. Este o aterizarea pe burta, dar absolut necesara, din iluzia invatamantului performant, care nu face decat sa confirme concluziile evaluarilor internationale. De ce ar merita sa promoveze bacalaureatul absolventi care, potrivit testelor PISA, sunt analfabeti functionali?

Redresarea nu poate veni decat in urma unei reforme profunde, de la nivelul programelor, pana la cel al calitatii cadrelor didactice, o reforma pe care Daniel Funeriu a inceput-o in pofida opozitiei feroce a sindicatelor deloc nemultumite, se pare, de calitatea produselor invatamantului romanesc. Vad ca domnul Marius Nistor, de exemplu, mereu cu venele gatului umflate de atata racnit la guvernanti si de atata contestare a oricaror masuri reformiste, a cazut in mutenie de cand notele ne-au aratat calitatea muncii profesorilor.

Este insa foarte adevarat ca reforma nu se poate face in mod real cu profesori tot mai prost platiti, pentru simplul motiv ca saracia ii va alunga de la catedra pe cei mai buni dintre dascali. Vor ramane si vor veni in invatamant doar cei mai slab pregatiti, care alta sansa decat acest salariu de mizerie nu au.

Pe de alta parte, aceste rezultate fac dreptate celor care au promovat examenul. Cu acele exceptii dubioase care merita reanalizate, anul acesta se pare ca vor primi diplome doar cei care merita, diplome care vor fi cu mult mai valoroase decat atunci cand ajungeau de-a valma si la beneficiarii fisurilor din sistem.

Intr-un fel, bacalaureatul incepe sa-si recapete statutul pierdut de examen de excelenta, ceea ce, oricat de dureros ar fi pentru unii, reprezinta o evolutie salutara.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7054 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
72 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cinic, dar are dreptate Basescu, in ce priveste efectul

Cum se poate ajunge aici? Din cauza profesorilor care si-au pierdut interesul pentru meserie. De ce? Pentru ca n-au bani. Poate pentru ca programele nu mai corepund nici elevilor si nici profesorilor (absenta creativitatii); poate din cauza zidului virtual dintre profesori (care invata tampitii) si elevii apartinand unei lumi complet in deriva.
Nici nu poate fi altfel decat asemeni haosului social.
Nu sunt feriti nici elevii care frecventeaza colegiile cu fite.
Unele cadre universitare au capatat aura academica via PSD si sustin ca in invatamantul romanesc s-a shimbat ceva.
Asa este, dar nu in sensul sugerat de Andronescu.

 

 

Invatamantul a fost si inca mai este stat in stat

Profesorii s-au acoperit de diplome de tot felul si de activitati extracuriculare si au abtinut gradatii de merit, chiar daca elevul nu invata nimic de pe urma lor.

Promovabilitatea la bac si la licenta a fost asigurata prin umflarea notelor.

Expresii de te apuca rasul-plansul: HAI SA LE MARIM NOTELE CA SA SE POATA ANGAJA MAI USOR. Parca angajatorul are nevoie de note si nu de oameni instruiti.

Invatamantul este FALSIFICAT de sus si pana jos. Vom avea nevoie de mult timp ca sa ne revenim.

 

 

La asa '' Succesuri '' asa '' Progresuri ''....Din pepiniera Bacalaureat 2009...

''Mircea cel Mare, care prima data a fost batrin, sta la un discurs cu
Baiazid. Acesta il primeste politicos, dar cu obraznicie, si-l face in
tot felul, ca pe o albie de porci. Cind Baiazid il intreaba arogant "Tu
esti Mircea?", domnitorul roman nu se pierde cu firea si ii raspunde la
fix: "Da-mparate!"
Pina la urma Mircea cel Mare, desi batrin il va ingenunchia pe trufasul otoman cu citeva proverbe si zicatori bine plasate.''

 

 

Sa va explic eu mosilor...

..cum sta treaba.Generatiile actuale nu invata.Punct.Unii din prostie,altii din lene,altii pur si simplu nu au timp,de smecheri ce sint.Asa ca se string bani la greu,care se dau profilor supraveghetori la bac,ptr ca acestia sa inchida ochii cind se copie.Cu o camera de supraveghere in fiecare clasa acest lucru se poate rezolva.Acum,neavind dupa ce copia,si fiind prea prosti,au luat note mari cei care stiau,dar si cei care s-au invirtit.Uite cum:subiectele vin pe mail dimineata,secretara sau informaticianul mai dau un forward,ajung la cine trebuie,care le da unui prof de mate sa le rezolve,subiectul rezolvat intra in clasa la un smecher.Cine mai copie dupa ala,ia note mari.S-a intimplat in Cta,liceul Mircea Cel Batrin,dar poate si altele.Profii corectori nu iau nimic,decit daca se stie unde,tezele marcate sint rezolvate cum trebuie.Fraierii saraci care invata din greu o iau in freza.Daca admiterea mai departe s-ar face pe baza de examene(netrucate),businesul notelor umflate n-ar mai functiona.

 

 

Versiunea reala

Mircea ot Basescu, care dintru' inceput a traficat armament, sta la un discurs cu frate-su Chiorpec Voma. Acesta il primeste politicos, dar cu prefacuta obraznicie, il face in tot felul, ca pe o albie de porci. Cind Trojan Baisecurescu il intreaba arogant "Tu
esti Mircea?", frate-su' nu se pierde cu firea si ii raspunde la fix: "Da-mpaiate!"
Pina la urma Mircea Basescu, desi mai grasutz si cu mustacioara il va ingenunchia pe trufasul de Traian cu citeva conturi bine plasate in insulele Caiman si cu cateva achizitii pe Coasta de Azur!

 

 

INVATAMANT PLESNIT DE CRIZA POLITICO-SOCIALA...

Criza acuta, disolutia, salariile insuficiente sunt principalele fenomene care afecteaza invatamantul dar mai ales produsul acestui proces, elevul, ospatarul si soferul. Daca societatea ar fi capabila sa descopere si sa stimuleze valorile sau sa rasplateasca munca intr-un mod real si vizibil ar atrage copiii cu toata energia lor in procesul de invatamant, altfel ii pierdem... Am convingerea ca cea mai buna solutie pentru invatamant ar trebui sa fie deconcentrarea acestuia si autofinantarea... Sa tra'sca b!

 

 

Daca presa anticipeste un eveniment inainte ca acesta sa fie, atunci e dezinformare

Indiferent cum, intr-un final, primordialitatea invatamantului dar si a sti politic sau social, care nu inseamneste un glotosocietarism, isi desemneste predictibilitatea, si-n consecinta echilibrul, intre a fi si a fi.
Deci,constiinta ne este de fiecare data rodul posteriorului care este, iar, in fond, profunzimea personalitatii fiecaruia dintre tinerii care are la un moment dat, se desprindeste exogen-selectiv de bunul personal, si devineste un fel de stare a ansamblului socio-patrimonial,care este pe persoana fizica.

 

 

Cinic basescu... usturoi n-a mancat dar gura ii p.u.t.e infernal!!!

Cinic basescu... usturoi n-a mancat dar gura ii p.u.t.e infernal!!!

 

 

punctul pe i

Bravo Ioana,
Ai subliniat exact ceea ce era de evidentiat in situatia actuala a invatamantului. Nu fac parte din sistem si nu am aceeasi culoare politica ca si Funeriu dar sunt de acord ca este necesara o reforma reala in invatamant si acesta este un bun inceput.

 

 

Adevarat...

...imi aduc aminte ca acum cativa ani la deschiderea anului de invatamant unul cam diliu si cu fata de alcoolic a luat cuvantul si a mentionat ca in tinerete el si-a cam bagat picioarele in scoala si uite... a ajuns presedinte al Romaniei.
Eheeeiii, mi-am spus: mare e puterea exemplului!
Ceausescu cu patru clase spunea: Invatati, invatati si iar invatati!, aloca fonduri insemnate Invatamantului in timp ce tizul sau mai prostut Baisecaturescu apasa pedala pe reducerea fondurilor destinate Invatamantului considerand ca si asa el nu a inteles nimic din propozitiile simple: "Ana are mere. Traian nu are minte..."

 

 

a fost candva

un profesor:se numea Mihail Dragomirescu .Acesta in fata unor parinti -disperati ca progeniturile au luat nota 3 la o dictare din cauza greselilor gramaticale - a facut si urmatoarea afirmatie:"liceul nu este obligatoriu;cine invata va merge mai departe cine nu va matura strazile".In continuare a spus ca este inadmisibil ca la o dictare de 3 strofe sa se faca greseli de ortografie.Se intampla acum 40 de ani.
Acum sistemul de "invatamant relaxat" permite unor semianalfabeti*care se cred oricum intr-o vacanta perpetua- sa pomoveze Bacalaureatul .De fapt ce ne miram:"alesii poporului"(o parte) au o colectie de "perle" care va fi greu de depasit in urmatorii 20 de ani.Cat despre cultura generala :qui prodest?

 

 

canea...

...ai dreptate: si basescu nu are nici o vina! Eu zic sa-i impuscam pe toti profesorii, invatatorii caci invatatul dauneaza grav sanatatii mintale: uite un exemplu baasescu! Zero a fost in scoala, o nulitate a ajuns ca presedinte!!!

 

 

daca 20 de ani promovabiltatea era reala azi nu mai vorbeam de codul rosu!!

dar spaga a distrus invatamantul!!
2 lucruri au distrus invatamantul romanesc:
1. spaga (transpartinica)
2. univeristatile private (fief al prostiei si comunismului PSD-ist completat apoi cu nulitati din toate partidele) si univeristatile de stat comunale.

Din nefericire spaga este la ordinea zilei in univeristati, titularizari, promovari astfel incit aceasta spaga a ditrus definitiv calitatea intelectualului roman.

Daca mai pui ca majoritatea celor care reusesc sa termine nealterati de viciile invatamatului romanesc pleaca din tara, devine evident cam care sunt tinerii care vor asigura viitorul tarii...

 

 

... "Parca angajatorul are nevoie de note si nu de oameni instruiti." ?

basescu & co au luat note mari la "scoala" , asta toamna !!! ... ca mogulii , ca coruptia , ca afara ploua ....

iar dupa ce au dat "bac-ul" ... iaca-ta marea lor instruire !!!!!!!!

CONCLUZIA : NU STIM PE CINE SA ANGAJAM ! SUNTEM O TARA IN CARE NEINSTRUITII SUNT MULT PREA MULTI !

... DAR OBTIN SUCCESURI DUPE SUCCESURI , ATAT PE PLAN INTERN CAT SI INTERNATIONAL !

 

 

Cand, cu ceva timp in urma, Presedintele tarii a spus ca scoala romaneasca scoate tampiti...

... in loc sa cautati sa vedeti daca spune adevarul ati sarit ca arsi in acelasi timp cu profesorii criminali, criminali pentru invatamant, si l-ati facut arsice.
Asa ca rezultatele de la bacalaureat de anul acesta nu trebuie sa mire.
Daca s-ar fi mers pe sfanta dreptate, doar 10%, cel mult 15% din numarul absolventilor de liceu ar fi trebuit sa promoveze...

 

 

Prima   1   2   3   4   5   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor