Ziare.com

Opinii: Bacalaureatul, cod rosu in Educatie

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 07 Iulie 2010, ora 12:56

   

Opinii: Bacalaureatul, cod rosu in Educatie
Rezultatele bacalaureatului de anul acesta, dure, dar realiste, sunt cel mai bun argument in favoarea reformei urgente si radicale fara de care invatamantul romanesc va continua sa se scufunde.

Pentru prima data promovabilitatea inexplicabil de mare din anii precedenti, in medie peste 75%, a fost spulberata de procente cu mult mai mici, 67%. O scadere spectaculoasa a inregistrat Capitala, unde intr-un singur an promovabilitatea s-a prabusit la 59% de la procente peste mediile nationale.

Au fost avansate multe explicatii pentru aceasta involutie spectaculoasa. S-a vorbit despre furia profesorilor care s-au razbunat prin note pentru amputarile salariale. Ne vom convinge in ce masura a fost vorba despre depunctari abuzive dupa solutionarea contestatiilor, care, in mod normal, nu pot duce la o crestere a numarului celor promovati mai mare de 2%.

E totusi putin probabil ca aceasta sa fie explicatia principala, daca ne gandim ca majoritatea profesorilor a refuzat sa transfere problemele salariale asupra elevilor atunci cand s-a pus problema boicotarii probelor orale ale examenului.

S-a mai vorbit despre un decalaj mare intre generatii, explicatie ferm respinsa de profesorul Mircea Miclea: "Ori atunci s-a notat prea indulgent, ori acum au fost note prea mici. Nu are logica sa spui ca este un decalaj asa mare intre doua generatii apropiate".

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a invocat o mai buna organizare si toleranta zero fata de frauda, adica fata de cei prinsi cu copiatul. Probabil ca are in mare masura dreptate, cu atat mai mult cu cat anumite rezultate sar in ochi. De exemplu, ma intreb cum o fi reusit un liceu din Vanju Mare o promovabilitate de 98%, cu mult mai mult decat licee de elita din Bucuresti? Ori la Vanju Mare este o concentrare de excelenta ce merita studiata foarte atent, ori acolo s-a copiat, in continuare, pe rupte.

Ar mai fi insa de observat ca pentru prima data dupa cativa ani a fost inlaturat experimentul pagubos de a afisa subiectele pentru bacalaureat pe site-ul Ministerului Educatiei cu cateva luni inainte de examen. A fost astfel descurajata nu numai pregatirea temeinica de fituici, ci si invatarea mecanica. A disparut ca prin minune si traficul de ultim moment cu variantele de subiecte. Observam ca pentru prima data in ultimii ani n-am mai avut niciun scandal de acest fel.

Apoi, tot pentru prima data, rezultatele la probele orale si la educatie fizica n-au mai fost incluse in nota finala. Cum la sport, de exemplu, toata lumea lua 10 si 9, e clar ce ajutor substantial primea nota finala.

Din toate aceste cauze combinate, rezultatele de anul acesta reflecta cu mult mai corect nivelul real al invatamantului romanesc. Este o aterizarea pe burta, dar absolut necesara, din iluzia invatamantului performant, care nu face decat sa confirme concluziile evaluarilor internationale. De ce ar merita sa promoveze bacalaureatul absolventi care, potrivit testelor PISA, sunt analfabeti functionali?

Redresarea nu poate veni decat in urma unei reforme profunde, de la nivelul programelor, pana la cel al calitatii cadrelor didactice, o reforma pe care Daniel Funeriu a inceput-o in pofida opozitiei feroce a sindicatelor deloc nemultumite, se pare, de calitatea produselor invatamantului romanesc. Vad ca domnul Marius Nistor, de exemplu, mereu cu venele gatului umflate de atata racnit la guvernanti si de atata contestare a oricaror masuri reformiste, a cazut in mutenie de cand notele ne-au aratat calitatea muncii profesorilor.

Este insa foarte adevarat ca reforma nu se poate face in mod real cu profesori tot mai prost platiti, pentru simplul motiv ca saracia ii va alunga de la catedra pe cei mai buni dintre dascali. Vor ramane si vor veni in invatamant doar cei mai slab pregatiti, care alta sansa decat acest salariu de mizerie nu au.

Pe de alta parte, aceste rezultate fac dreptate celor care au promovat examenul. Cu acele exceptii dubioase care merita reanalizate, anul acesta se pare ca vor primi diplome doar cei care merita, diplome care vor fi cu mult mai valoroase decat atunci cand ajungeau de-a valma si la beneficiarii fisurilor din sistem.

Intr-un fel, bacalaureatul incepe sa-si recapete statutul pierdut de examen de excelenta, ceea ce, oricat de dureros ar fi pentru unii, reprezinta o evolutie salutara.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7054 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
72 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Maturitatea" de altă dată!Nu,nu e vorba de nostalgie!

Critici la adresa invătămantului sunt exprimate de ani buni.Despre Bac pot afirma că se mergea către a usura absolvirea CU ORICE PREŢ ,pentru a da studenti numărului exagerat de mare de facultăti,universităti,etc.Cel putin proba de sport,era de" Stan si Bran.."! Nici afisatul subiectelor pe internet numai MIROSEA a dorintă de calitate!Le spuneam colegilor mai tineri că din
experientă,cu căt se infiintează mai multe agentii
ce "urmăresc"calitatea(aracip,aracep...)cu atit lucrurile vor sta mai rău,căci nu acolo e buba!
Eu cred că rezultatele incă sunt mai mari decat ar ar fi rezultatul REAL ,corelat cu truda candidatilor.Si incă,se dau drumul la Bac,pentru a oferi un nr. apeciabil de viitori studenti!Desi in
Romania de azi,numai este nici COMANDĂ SOCIALĂ,dar
nici o piată a muncii veridică!E HAOS la VIITORUL
APROPIAT si INDEPĂRTAT.Multi "profesori" in facultăti,iar la preuniversitar,f.f.multi care nu stăpanesc pedagogia,psihologia,metodicile,dar au masterate pe MANAGEMENT EDUCAŢIONAL!
Deci NU E DE RĂU PROCENTUL DE PROMOVARE ,mai mic
decat precedentul!E incă mare!
Si nu din VINA EXIGENŢEI PROFESORILOR ...NUMAI!
Cred că ministerul a reusit să fie mult mai autoritar,mult mai convingător!Si cu mijloace externe ministerului si că nu a mai fost atata
presiune pe Bac!Altele au fost PRIORITĂŢILE!

 

problema nu este ca sunt slabi sau lipsiti total de pregatire!!

drama este ca au diplome care contrazic acest lucru!!

Cine si-a asumat riscul sa acorde o diplma pentru nestiinta acela ar trebui tras la raspundere.... Dar oare in Romania stie cineva ce-i aia raspundere ..?

Diploma,e o carte de vizită!

La un concurs REAL in specializarea după diplomă,
dacă va castiga cel mai bine pregătit,CARTONUL e doar amintire din adolescentă!
Erau prin anii 90 si astfel de concursuri cu 12
locuri,cu 15 inscrisi si doar doi admisi.Cine a luat un astfel de concurs,la randul lui,nu va face rabat de la calitate!O spun din experienta copilului meu!

a fost odata c-an povesti!!

azi (cel putin la stat)... critreiile se fixeaza dupa dosarul celui care trebuie sa ia concursul. Ca sa nu mai spun, ca in nenumarate cazuri lupta se duce ptr a nu se inscrie nimeni!!

Credeti ca intimplator isi dau toti doctoratele?? Toate diplomele de doctor in stiinte (si ale lui Morega, si a lui Turcu etc) sunt VALIDE , RECUNOSCUTE DE MINISTER IAR OAMENII APRECIATI IN CONSECINTA!!

Eu nu inteleg

Ce pretentii au astia despre educatie cand ei sunt agramati daca le dai o problema de clasa a 9a n-o stiu s-o rezolve cand vezi copii ministrilor care invata in afara cand vezi "Scoala scoate tampiti" daca fiica e mai agramata decat tacsu ce pretentii sa mai ai cand La un fost ministru al educatiei in campanie scrie "Garantat 100% Vanghelie" si vin astia cu comentarii si analize de doi bani platite de opozitie sau cei de la putere...de ce nu aduce niste experti din Finlanda sau din Franta in a analiza problema.Vai de capul nostru ne credem tarani cu diploma si asa vom ramane si pentru europa.
NU MAI VINDETI BOMBOANE IEFTINE!!

 

un popor educat ar fi un real pericol pentru clasa politica din Romania!!

Andronescu a stiut asta dintotdeauna!!

............

un popor educat ar "emana"o clasa politica educata,realizandu-se o simbioza perfecta(sau aproape)

in 90, in Romania politicenul era deja format la Stefan Gheorghiu deci toti cei care urmau sa voteze trebuiau sa fie inferiori pregatirii acestora!!

Politica a fost clara!! Haosul si lipsa de strategii din educatie sunt indubitabile!! Dar in Romania au existat si exista inca valori reale care n-au facut rabat de la educatie!! Din nefericire majoritatea valorilor reale nu s-au putut dezvolta in dulcea tara Romanesca asa ca au luat calea "exilului".
Ati putea sa dati exepmlu de 5 politicieni de marca din Ro, tineri, culti, demni, cinstiti si fara parinti in pozitii cheie??

Cronos

Din cate imi amintesc multi politiceni din ani 90 aveau daca nu studii macar experenta vestului;Cimpeanu,Ratiu,Sergiu Celac,Petre Roman(studii vest),Stolojan,Basescu,Melescanu si foarte multi din linia a doua care au profitat de dezghetul din anii 70 pt a merge la studii sau au ocupat functii care au avut legatura cu vestul.

E simplu

In Finlanda, ca si in multe alte parti, a sti si a gandi nu este o rusine ca la noi. O societate in care, inclusiv aici, insulta si argumentele de forma "eu STIU" urmat de *** si alte asemenea.
Pe urma, ei au invatat ca rezultatele scolii nu sunt ca la cultura de patrunjel: azi semeni si maine vrei sa culegi o recolta sa iti faci casa.
Oare cat au platit ei pentru ordine, disciplina, bun simt si scoala?

Redresarea nu poate veni decat in urma unei reforme profunde

Redresarea nu poate veni decat in urma invatarii pe rupte si a vizitelor CAT MAI RARE la discoteca in timpul anului scolar.Si inca ceva : folosirea cat mai rara a internetului pentru recenzii si reluarea cititului cartilor.

 

Corect!!

"INSPIRAŢIA" a inlocuit TRANSPIRAŢIA!
Dar fără succes ,pe o perioadă mai lungă!

LIBERALUL scrie: "Diploma e o carte de vizită!"

... de acord dar nu intotdeauna oglindeste realitatea...

chiar daca nu reflecta realitatea o diploma este o carte de vizita!!

Daca aveti de ales intre 2 persoane ( pe care nu le vedeti) si va uitati numai la ce studii (implicit diplome) au, pe care-l alegeti???

LA NOI DIPLOMELE ISI PIERD IMPORTANTA TOCMAI PTR CA NU REFLECAT VALOAREA!! Insa in orice tara civilizata diploma este o "carte de vizita".

PS. La postarea de la 11,39 o eroare de typing cam grosolana: c-an as fi vrut sa-l scriu ca-n

Cronos...

... stiu, cunosc valoarea unei diplome.
Dar cand aceasta diploma este obtinuta fara sa mergi nici o zi la scoala si atesta ca esti ospatar, confectioner sau mecanic, ce valoare are decat aceea de a-ti deschide niste usi, nicidecum ca sa profesezi?
Si vorbesc in cunostinta de cauza. Se practica asa ceva la liceul la care am predat in ultimii ani.

Silvia, trebuia dat afara cel care i-a dat diploma!! Fie a inchis ochii la incompetenta fie este ffff slab pregatit pentru a evalua pe cineva!!

Daca diplomele nu vor mai avea valoare vom pierde total sistemul de ierarhizare /valori din Romania!!

fusese la un moment dat un scadal cu diplome adevarate date la persoane care nu au trecut pe la facultate!! NIMENI NU A PATIT NIMIC!!

NU-I O INTIMPLARE CA in Ro calitatea invatamantului, serviciilor medicale, justitiei, sportului, politiei, a serviciilor in general este SUB ORICE CRITICA!!

Cod rosu la COPIAT!!! aia de au picat nu au stiut copia cu raspunsurile in fata

Aia de au picat nu au stiut nici sa copie, ca au avut raspunsurile dar nu au stiut scrie.Asta e adevarul !

 

Se intampla si se mai intamplă!

Le spuneam mai tinerilor colegi,inainte de a ajunge in postura de corectori,că vor intalni lucrări de 1(unu).Din ce cauze oare:1)nu stia chiar nimic?.2)nu a avut de unde copia?,3)nu a stiut ce să copieze?
Adevărul este trist,căci 50% sunt lenesi si indolenti,iar 40% nu pricep ce trebuie să scrie din ce vede...Si scoala dă si asemenea "virtuosi"ai
prostiei.Este profesorul de vină?Ce să-i facă in
cazul invătămantului obligatoriu si cand subiectul are si handicap,dar ...părintele fortează să treacă
problema fiind de la natură!Asta in gimnaziu,dar să
mai ajungă si la Bac...!

Ce ati facut in ultimii 5 ani-DL.PRESEDINTE ?

"cine are de spus ceva, sa spuie...,cine nu sa nu mai spuna nimic pana la sfarsitul timpului..."
asa incepe intotdeauna o ceremonie de cununie la romani !
Insa timpul a trecut si noi am inceput sa imitam pe unii,pe altii,pana nu mai stim nici macar cum am fost...!
Asa se intampla de 20 ani cu toate lucrurile din aceasta tara,fie ca ele au fost bune sau rele,nimeni nu a spus nimic si ele s-au schimbat,incet si sigur !
In cultura-DEZASTRU,in arta-DEZASTRU,in invatamant-DEZASTRU,in sanatate-DEZASTRU,in armata-DEZASTRU(si fiti atenti ca acolo inca nu s-a treminat !),in politie-DEZASTRU(includ aici si pe cei de politia vamilor,economica,pompieri,TF,securitate),in agricultura-DEZASTRU,in economia mare(adica dela cea extractiva si pana la constructii de masini)-DEZASTRU si lista sa o mai continui...?
Va intreb,domnilor forum-isti,ce d.r.a.c.u.' ne spune asa de interesent "ala cu capu' chel si ochiul intr-o parte " de stati toti si va minunati ca la statuia 'maica precista" ce plange ?
intelegeam daca erati "tuteri" de-ai lui sa va minunati si sa scrieti extaziati -"de pe bancile scolii romanesti ies tampiti pe banda" - si voi sa exclamati "nt...t,nt...t"-asa e' ce spune domn' presedinte,ce bine le zice...!
Pai stie o lume intreaga de ce stie si spune el asta...!
Dar sa ne spuna DE CE IN 20 ANI DE CAND ESTE LUP CU PAR DE OAIE,nu a spus nimic de acest lucru ?
Ce ati facut in ultimii 5 ani - domnule presedinte ?...
de ies in continuare "tampiti pe banda" ,ca fiica domniei tale ?
Ca pe astia TU ii ai pe constiinta si nu ILIESCU !

 

Ce ati facurt in ultimii 5 ani ,DL PPRESEDINTE ?

"cine are de spus ceva, sa spuie...,cine nu sa nu mai spuna nimic pana la sfarsitul timpului..."
asa incepe intotdeauna o ceremonie de cununie la romani !
Insa timpul a trecut si noi am inceput sa imitam pe unii,pe altii,pana nu mai stim nici macar cum am fost...!
Asa se intampla de 20 ani cu toate lucrurile din aceasta tara,fie ca ele au fost bune sau rele,nimeni nu a spus nimic si ele s-au schimbat,incet si sigur !
In cultura-DEZASTRU,in arta-DEZASTRU,in invatamant-DEZASTRU,in sanatate-DEZASTRU,in armata-DEZASTRU(si fiti atenti ca acolo inca nu s-a treminat !),in politie-DEZASTRU(includ aici si pe cei de politia vamilor,economica,pompieri,TF,securitate),in agricultura-DEZASTRU,in economia mare(adica dela cea extractiva si pana la constructii de masini)-DEZASTRU si lista sa o mai continui...?
Va intreb,domnilor forum-isti,ce d.r.a.c.u.' ne spune asa de interesent "ala cu capu' chel si ochiul intr-o parte " de stati toti si va minunati ca la statuia 'maica precista" ce plange ?
intelegeam daca erati "tuteri" de-ai lui sa va minunati si sa scrieti extaziati -"de pe bancile scolii romanesti ies tampiti pe banda" - si voi sa exclamati "nt...t,nt...t"-asa e' ce spune domn' presedinte,ce bine le zice...!
Pai stie o lume intreaga de ce stie si spune el asta...!
Dar sa ne spuna DE CE IN 20 ANI DE CAND ESTE LUP CU PAR DE OAIE,nu a spus nimic de acest lucru ?
Ce ati facut in ultimii 5 ani - domnule presedinte ?...
de ies in continuare "tampiti pe banda" ,ca fiica domniei tale ?
Ca pe astia TU ii ai pe constiinta si nu ILIESCU !

 

cand a inceput degradarea invatamantului romanesc ?

Degradarea invatamantului romanesc a inceput din comunism.
Exemple de agresiuni suferite din 1944 pana in prezent:
1. Inlocuirea notarii de la 1 la 10 cu notarea , model rusesc, de la 1 la 5.
2. Distrugerea fizica a cadrelor universitare ( in inchisorile comuniste ) sau indepartarea de la catedra din motive politice.
3. Inlocuirea modelelor pedagogice europene cu modele sovietice mult inferioare.
4. Ruperea invatamantului romanesc de Europa ( din motive politice ).
5. In ultimii 10 - 15 ani ai Epocii Ceausescu s-a instituit obligativitatea promovarii 100% in invatamantul primar ( invatatorul care "lasa repetenti" era criticat si, in conditiile scaderii numarului de elevi, risca desfiintarea postului ).
6. Dupa "Revolutia din 1989" a fost promovat un sistem care ierarhiza oamenii in functie de avere ( indiferent de modul cum a fost obtinuta ) si nu in functie de nivelul intelectual si numarul anilor de studiu.
7. In prezent avem la TV emisiuni "dedicate" tinerelor care "au reusit" fara merit ( nu putem numi "merit" prostitutia mascata in casatoria cu "bunicul" milionar in EURO )si totul culmineaza cu prezenta in Parlamentul European a unei tinere "top-model" care are "mertul" de a purta numele "brandului" Basescu. Nu conteaza ca pronunta gresit cuvintele in Romana, ce sa mai vorbim de gramatica sau de cunoasterea unei limbi straine.
IN CONCLUZIE "CU TUPEU SE POATE" - VA DORESC TOT MAI MULTE "SUCCESURI" !!!

 

Bacalaureat 2010-rezultatul "Legii educatiei" asumata de Guvern in septembrie 2009

Rezultatele slabe de la bac - o alta modalitate de manipularea a maselor de catre incompetentii care conduc tara. De ce nu aminteste d-l ministru Funeriu faptul ca in septembrie 2009 s-a modificat metodologia de sustinere a examenului de bacalaureat 2010. In primul rand elevii claselor a XII a , filiera tehnologica au fost grav afectati de faptul ca au fost pregatiti timp de 3 ani pentru a sustine o proba din profilul specializarii si in actombrie 2009 au aflat ca vor sustine a treia proba scrisa la o disciplina din cultura generala:fizica, chimie, biologie, discipline studiate in clasele a IX a si a X a.Nu se schimba regulile jocului pe parcursul desfasurarii lui.Nu se pot compara rezultatele din 2009 cu cele din 2010 deoarece modalitatile de evaluare au fost diferite. Multi dintre elevi au picat pentru ca nu au obtinut media 6,00.Am citit comentarii referitoare la vina profesorilor, vina elevilor, vina societatii,etc.Nu am gasit comentarii in care sa se aminteasca si faptul ca elevii au si parinti care au responsabilitati in cresterea si educarea copiilor lor. Parinti care, multi dintre ei,nu trec pe la scoala cu anii, pentru ca fie sunt plecati in strainatate, fie le rusine , fie sunt prea ocupati cu ale lor ca sa-si mai faca timp si pentru copil.
La baza acestor rezultate sta si dezinformarea practicata de ministerul educatiei. Sa comparam de exemplu modelele de subiecte postate pe site-ul ministerului , pentru bacalaureat 2010 , cu structura subiectelor date la cele trei probe.Nu poti sa treci intr-un singur an de la evaluarea cunostinetelor elevilor, cum s-a facut pana in 2009, la evaluarea competentelor, cum s-a dorit in 2010.Acestea sunt rezultatele balbaielilor legislative din domeniul educatiei.Practic este rezultatul "imbatosarii" presedintelui si a primului ministru de a avea propria lege a educatiei, pe care si-au asumat-o cu surle si trambite.

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor