Copiii care au fraudat Bac-ul nu vor reusi in viata - sondaj IRES

Sambata, 13 Iulie 2013, ora 15:13
2086 citiri
Copiii care au fraudat Bac-ul nu vor reusi in viata - sondaj IRES
Foto: Opinia Timisoarei

Romanii cred ca elevii sunt principalii vinovati de rata de promovare scazuta la bacalaureat, dar si ca ar fi mai bine sa avem detinatori de diplome de bacalaureat mai putini, dar mai bine pregatiti sau ca anul acesta s-a fraudat mai mult decat anul trecut, arata un sondaj IRES.

Examenul de Bacalaureat din acest an a fost marcat de numeroase acuzatii de frauda, spaga, scandal, ancheta sau proasta organizare, iar nivelul subiectelor a fost criticat, nu putini fiind cei care au spus ca el a fost in mod deliberat coborat pentru a fi alimentate "fabricile de diplome universitare".

In acest context, Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES a realizat un studiu cu privire la desfasurarea examenului si rezultatele obtinute in sesiunea iunie-iulie, care a vizat identificarea perceptiilor publice, investigarea modului in care populatia se raporteaza la sistemul educational din Romania, identificarea factorilor pe care populatia ii indica drept generatori ai rezultatelor scazute obtinute la nivelul intregii tari, precum si pozitionarea cetatenilor fata de fraudarea bacalaureatului, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Toate aceste elemente au fost analizate comparativ cu studiile similare realizate in iulie 2011 si iulie 2012,

Astfel, ca principali vinovati pentru faptul ca doar jumatate dintre absolventi au luat bacalaureatul sunt considerati elevii insisi (44%), pe locul doi clasandu-se sistemul educational (16%), profesorii (14%) si parintii (11%).

Totodata, principala explicatie pentru cresterea ratei de promovare ar fi mai buna pregatire a elevilor (38%), urmata de faptul ca subiectele au fost mai usoare (17%) si fraudare-dare de mita (9%).

82% dintre respondenti considera ca este bine ca bacalaureatul sa fie promovat de elevi mai putini, dar mai bine pregatiti, si doar 14% considera ca examenul de final de liceu trebuie sa fie trecut de mai multi absolventi slab pregatiti.

De asemenea, un procent urias (92%) dintre respondenti sustin ca nu ar da bani pentru copiii lor sa treaca bac-ul.

Doua treimi considera ca diferentierea subiectelor la limba romana a fost o idee buna si foarte buna, iar marea majoritate ca subiectele de anul acesta au fost mai usoare ca cele de anul trecut.

Si organizarea examenului este privita ca fiind mai buna decat in anii anteriori. In schimb, procentul celor care cred ca rezultatele de anul acesta sunt cele reale a scazut de la 72% in 2011 si 83% in 2012, la doar 66% in acest an. Situatia este similara si la intrebarea "credeti ca rezultatele obtinute de elevi reflecta nivelul real al cunostintelor acumulate in timpul scolii?", doar 60% fiind de aceasta parere.

In ceea ce priveste fraudarea examenului, a crescut foarte mult procentul celor care cred ca anul acesta s-a fraudat mai mult decat in anii anteriori. Astfel, 27% dintre respondenti cred ca s-a fraudat mai mult (fata de doar 12% anul trecut), in timp ce doar 38% considera ca s-a fraudat mai putin (comparativ cu 71% anul trecut).

De vina pentru fraude ar fi in principal profesorii (25%), apoi parintii (13%), sistemul educational si elevii (10%) si Ministerul Invatamantului (8%).

70% dintre respondenti cred ca elevii pentru care parintii au platit bani pentru a trece bacalaureatul nu vor reusi in viata. In context, 42% considera ca parintii care au dat bani trebuie pedepsiti, iar lor li se adauga alti 26% care spun ca ar trebui pedepsiti si parintii si copii. Doar 25% au declarat ca nu trebuie pedepsit nimeni pentru mita la bac.

Studiul a fost realizat in perioada 9-10 iulie 2013 pe un esantion de 1.148 indivizi de 18 ani si peste, avand o eroare maxima tolerata de +/- 3%.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#sondaj IRES Bacalaureat, #frauda Bacalaureat , #bacalaureat