Cum se explica rezultatele slabe de la Bac?

Marti, 06 Iulie 2010, ora 11:12
4490 citiri
Cum se explica rezultatele slabe de la Bac?

Rezultatele foarte slabe inregistrate anul acesta la bacalaureat au mai multe explicatii posibile. Printre acestea se numara sesizarile DNA cu privire la fraude in timpul concursului, dezinteresul multor elevi pentru carte, dar mai ales modificarile procedurilor de organizare a examenului.

Anul acesta, inainte de rezolvarea contestatiilor, rata de promovabilitate a bacalaureatului la nivel national a fost de 67%, extrem de mica, in conditiile in care dupa 2000 ea nu a coborat sub 75%, scrie Romania Libera.

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, considera bacalaureatul de anul acesta deopotriva un succes si o trezire la realitate, iar inspectorul scolar general al Municipiului Bucuresti, Cristian Alexandrescu, are cateva explicatii:

"In primul rand, am reusit sa organizam bacalaureatul in conditii normale, in sensul ca au fost mai putine incercari de fraudare ca in anii trecuti, profesorii au fost mai inflexibili. Apoi, anul acesta nu s-au mai postat subiectele pe site-ul ministerului cu cateva luni inainte de examen. Al treilea motiv: media de bac a fost calculata tinandu-se cont doar de probele scrise. Se stie ca probele orale saltau foarte mult nota finala".

M. Miclea: Diferenta dintre generatii atat de apropiate nu este logica

In schimb, fostul ministru al Educatiei si presedinte al Comisiei prezidentiale pentru Educatie, Mircea Miclea, atrage atentia asupra lipsei de logica in ceea ce priveste decalajul atat de mare intre rezultatele obtinute in anii anteriori si cele din 2010.

"Probabil organizarea mai buna de anul acesta a aratat nivelul real al elevilor din Bucuresti si din tara. Este plauzibil insa ca profesorii sa fi fost iritati din cauza scaderii salariilor si sa fi notat lucrarile in consecinta. Totusi, e ceva in neregula cu diferenta asta consistenta intre procentul de promovabilitate de anul trecut si cel de anul acesta. Ori atunci s-a notat prea indulgent, ori acum au fost note prea mici. Nu are logica sa spui ca este un decalaj asa mare intre doua generatii apropiate", explica Miclea.

Parintii: Toata harababura, cu scaderile de salarii si cu greve, i-a afectat si pe profesori si pe elevi

Dezinteresul pentru scoala si nebuloasa din sistem raman cauze relevante si pentru Mihaela Guna, presedintele Asociatiilor de Parinti din Romania: "Nu cred ca au fost subiectele prea grele, procentul de promovabilitate este mic in primul rand din cauza copiilor, care invata din ce in ce mai putin. De vina sunt si programele scolare, prea complicate. Dar si framantarile din sistemul de invatamant cred ca s-au simtit. Toata harabaura asta cu lipsa unei legi coerente pentru educatie, cu scaderile de salarii si cu greve i-a afectat si pe elevi, si pe profesori".

Monica Dvorski, director executiv al ONG, "Centrul Educatia 2000 +", merge chiar mai departe: "Un lucru care a contribuit la performanta slaba a elevilor vine din schimbarea procedurii de examinare si ma tem ca nici elevii nu au stiut cum sa se adapteze rapid la aceasta noua procedura si la acest nou format si in aceeasi masura ma tem ca nici profesorii nu au fost suficient pregatiti ca sa-si pregateasca la randul lor elevii si sa evalueze un astfel de examen care are totusi o alta conceptie".

Rata de promovabilitate la bacalaureatul din acest an s-ar putea modifica usor dupa publicarea rezultatelor finale. Astfel, cei nemultumiti de nota de la bacalaureat au putut depune contestatii duminica, pana la ora 20.00. Solutionarea acestora este prevazuta in perioada 6 -7 iulie, iar afisarea rezultatelor finale are ca termen limita 8 iulie.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#bacalaureat 2010, #bac 2010, #rezultate bacalaureat 2010 , #bacalaureat