Diplome dam, diplomeeee! (Opinii)

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 07:55
9950 citiri
Diplome dam, diplomeeee! (Opinii)

Bacalaureatul profesional este o realitate dupa ce legea a fost adoptata, luni, in Senatul Romaniei. Dupa ce aceasta va fi promulgata de presedinte, elevii din clasa a XII-a vor putea opta, la finalul liceului, pentru examenul de bacalaureat normal, dar care este mult prea greu pentru tinerii nostri, fie pentru cel profesional.

Ideea Bac-ului profesional i-a venit ministrei Ecaterina Andronescu dupa ce, pentru al doilea an consecutiv, rata de promovare a fost sub 50%, in unele judete cu mult sub acest procent.

In esenta lui, Bac-ul profesional le ofera absolventilor... absolut nimic!

S-o luam metodic. Atunci cand un tanar ajunge sa termine ciclul de invatamant liceal primeste o diploma de absolvire. Aceasta atesta doar faptul ca respectivul a absolvit 12 clase. In cazul liceelor cu profil tehnologic, pe langa aceasta diploma, elevul primeste si un atestat. Acesta din urma demonstreaza ca, in perioada celor patru ani de liceu, tanarul a fost pregatit intr-un anumit domeniu si ca, cel putin teoretic, el poate munci in respectivul domeniu.

Examenul de bacalaureat vine imediat dupa absolvirea ciclului liceal. Este o testare generala a absolventilor, carora le sunt probate cunostintele acumulate in scoala. Practic, Bac-ul este insa pragul care ii separa pe cei care vor sa isi continue studiile de cei care sunt multumiti cu cele 12 clase absolvite si care se pregatesc sa intre in piata muncii.

Acum, pentru un angajator, din orice domeniu, diploma de bacalaureat ar trebui sa fie irelevanta. Asta pentru ca nimeni nu te angajeaza pentru ca ai luat o anumita nota la proba scrisa de matematica sau la cea de istorie. Nu, esti angajat conform cu pregatirea, iar aici ar trebui sa conteze acel atestat primit la absolvirea liceului, daca practica s-ar si face in scoli.

Din pacate, in Romania este tot mai populara ideea ca un copil trebuie sa faca o facultate. De ce, nu stie nimeni, mai ales ca numarul somerilor cu licenta este mai mare, sau macar egal, cu cel al somerilor cu diploma de absolvire a liceului.

Masura Bac-ului profesional este una profund populista si care nu are absolut nicio legatura cu un sistem educational sanatos. Practic, Bac-ul profesional al ministrului Andronescu se va suprapune peste examenul de atestare a competentelor profesionale, cum pompos este numit de Ministerul Educatiei.

Mai simplu, elevii de a 12-a vor fi examinati in cadrul liceului si vor primi, dupa caz, un atestat profesional, dupa care vor da Bac-ul profesional, examen in cadrul caruia vor fi cam aceleasi probe de la atestat, si vor primi inca o diploma. Una care nu le va folosi insa la nimic!

Daca o asculti pe Ecaterina Andronescu, in Romania exista zeci, poate chiar sute de mii de locuri de munca ce asteapta sa fie ocupate de copii de 18-19 ani, absolventi ai Bac-ului profesional. E drept, nu asta a spus ministrul, insa asta a lasat sa se inteleaga la fiecare interventie pe aceasta tema.

Realitatea e insa una cruda, locurile de munca sunt din ce in ce mai putine, concurenta este mare, sunt oameni maturi, experimentati, pregatiti profesional, care cauta exact acele potentiale slujbe promise voalat copiilor si, mai ales, parintilor.

Ce va face insa bacalaureatul profesional? Acest examen are un singur scop - statistica. Din prima faza s-a sustinut si se sustine in continuare faptul ca acest tip de Bac va fi mai usor. Bun, daca elevii pica pe capete in cadrul bacalaureatului normal, ce putem face? Simplificarea subiectelor ar provoca o dezbatere aprinsa, s-ar putea lasa chiar cu demisii la nivel inalt, asa ca solutia este inventarea unui nou examen, unul care nu va folosi nimanui, niciodata, insa care va putea fi trecut de mai toata lumea.

In aceste conditii, sunt sanse mari ca, in vara viitoare, procentul cumulat al promovarii sa sara bine de 50%, iar doamna ministru sa aiba inca o bucata de "reforma" a educatiei trecuta in CV.

Intre timp, adevaratele probleme ale invatamantului - programa invechita si stufoasa (sunt oamenii care au facut liceul in anii '60 - '70 si care spun ca nu invatau lucruri diferite fata de ce se preda acum), slaba pregatire a profesorilor, infrastructura jalnica, subfinantarea etc. persista si chiar se agraveaza. Insa Romania se va mandri din nou cu o rata a promovarii exceptionala, semn clar ca avalii nostri sunt cei mai destepti, cei mai frumosi si cei mai bine pregatiti.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#bacalaureat profesional 2013, #Ecaterina Andronescu Bacalaureat profesional 2013, #reforma sistem invatamant , #bacalaureat